Ένταση και επεισόδια με τραυματίες στις πορείες μνήμης για τον Φύσσα

Με εντάσεις και επεισόδια ολοκληρώθηκε η διαδήλωση στο Κερατσίνι με αφορμή την συμπλήρωση 4 χρόνων από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πεντε άτομα.

Τραυματίες είναι δύο πολίτες και τα τρία μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του ΑΝΤ1, ένας δημοσιογράφος και 2 τεχνικοί.

Ο ένας πολίτης δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι ενώ ο άλλος ξυλοκοπήθηκε από νεαρούς έξω από κατάστημα Καφέ

στο οποίο προξένησαν φθορές.

Ο δημοσιογράφος και οι τεχνικοί ξυλοκοπήθηκαν επίσης από ομάδα περίπου 15 ατόμων και μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομεία.

Οι νεαροί προξένησαν φθορές στο Δημαρχείο Κερατσινίου όπου έσπασαν την πόρτα του ληξιαρχείου ενώ έβγαλαν στο δρόμο καρότσια από σούπερ μάρκετ με τα οποία έστησαν οδοφράγματα .

Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών για να τους διαλύσει ενώ έγιναν και τρεις προσαγωγές.

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με την Αστυνομία , επικρατεί ηρεμία στην περιοχή ενώ συνεχίζεται κανονικά η συναυλία στην μνήμη του Π Φύσσα.

Η πορεία ξεκίνησε από τη λεωφόρο Παύλου Φύσσα (πρώην Π. Τσαλδάρη), συνεχίστηκε στις γειτονιές του Κερατσινίου και κατευθύνθηκε προς το Καστράκι Δραπετσώνας.


Ζημιές στο ληξιαρχείο Κερατσινίου

Τα επεισόδια ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πορείας στο Κερατσίνι, όταν ομάδα από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών στην ουρά της πορείας πέταξε πέτρες στους αστυνομικούς, ο οποίοι απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Στη συνέχεια, οι κουκουλοφόροι, περνώντας μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το ληξιαρχείο Κερατσινίου, έσπασαν τις τζαμαρίες στην είσοδο.

Η ένταση μεταφέρθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ στην συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αγίου Δημητρίου, όταν νεαροί με κουκούλες αφού είδαν μια διμοιρία αστυνομικών έριξαν προς αυτούς πέτρες και βόμβες μολότοφ οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση βομβών κρότου λάμψης και υποχώρησαν προς στα στενά.

Στην συγκέντρωση, συμμετείχαν φορείς, σωματεία, αντιφασιστικές συλλογικότητες κι οργανώσεις της Αριστεράς. Με κεντρικό σύνθημα "ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί" οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την δολοφονία του αδικοχαμένου34χρονουτον Σεπτέμβριο του 2013 και καταδίκασαν όσες φασιστικές συμπεριφορές έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια.


Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Φύσσα με την διοργάνωση της συναυλίας "θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν αφορά μόνο εμάς ή τα υπόλοιπα θύματα. Σκοπός μας είναι όσο η δίκη μπαίνει στην τελική ευθεία να αποτελέσει κομβικό σημείο συσπείρωσης για δράση σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα, με έμπρακτη στήριξη και μαζική παρουσία του κόσμου στις συνεδριάσεις, ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι η συνολική καταδίκη των φασιστών θεωρείται μονόδρομος".

Σημειώνεται ότι τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο καθ' ομολογίαν δράστης Γιώργος Ρουπακιάς βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, αφού έχει συμπληρωθεί το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Πορείες και εκδηλώσεις μνήμης για τον Παύλο Φύσσα διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στην Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, χωρίς να λείψουν και εκεί τα επεισόδια.

Στη Θεσσαλονίκη επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της πόλης, όταν η αστυνομία έβαλε φραγμούς και εμπόδισε τους διαδηλωτές να φτάσουν στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με το skai.gr τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Στην Πάτρα κουκουλοφόροι έσπασαν τις τζαμαρίες στο Zara και το Marks and Spencer ενώ έγραψαν συνθήματα στο υποκατάστημα της Vodafone.

Αλέξης Τσίπρας: Ούτε βήμα πίσω απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας

Μήνυμα στο Twitter για τα τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία στο Κερατσίνι του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

"Ούτε βήμα πίσω απέναντι στους εχθρούς της ελευθερίας" έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη θλιβερή επέτειο.

"Να ξεμπερδεύουμε με τους νοσταλγούς του ναζισμού"

Ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται για τον Παύλο Φύσσα "μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη συλλογική απάντηση της κοινωνίας που δεν ξεχνά και δεν φοβάται τον φασισμό".

ΝΔ: Η απόπειρα τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου δεν θα περάσει

"Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση θρασύδειλων αναρχικών στο τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Μαζανίτη", τονίζει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση για την επίθεση στο τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ1 και τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Μαζανίτη στηνπορεία στο Κερατσίνι με αφορμή την συμπλήρωση 4 χρόνων από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απόπειρα τρομοκράτησης του δημοσιογραφικού κόσμου δεν πρόκειται να περάσει.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την ανοχή στη βία και την ανομία και τις αστυνομικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι ένοχοι να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη".

capital.gr, με πληροφορίες από protothema.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα