Σε οικογένεια Λονδρέζων μεγάλωναν οι ύποπτοι για την τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο μετρό

Η αντιτρομοκρατική αστυνομία στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να ανακρίνει δύο νεαρούς που συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, ως ύποπτοι για την έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου την Παρασκευή το πρωί. Ένας 18χρονος άνδρας και ένας 21χρονος συνελήφθησαν ξεχωριστά από την αστυνομία το Σάββατο, ενώ η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες στα περίχωρα του Λονδίνου, σύμφωνα με την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Και οι δύο άνδρες είχαν ανατραφεί

από το ίδιο ηλικιωμένο ζευγάρι και τουλάχιστον ένας ήταν πρόσφυγας από το Ιράκ, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι στο CNN τη Δευτέρα.

Ο 18χρονος συνελήφθη από την αστυνομία στον χώρο αναχώρησης του λιμανιού του Ντόβερ, το οποίο είναι το πιο πολυσύχναστο φέρι στην Ευρώπη και πύλη προς τη γαλλική ακτή, δήλωσε το Σάββατο η αστυνομία. Ο δεύτερος άνδρας συνελήφθη από την αστυνομία στο εστιατόριο "Αλαντίν" στο East Hounslow, ένα προάστιο του δυτικού Λονδίνου στο δρόμο προς το αεροδρόμιο Heathrow, γύρω στις 11:50 μ.μ. το βράδυ του Σαββάτου, επιβεβαίωσε η αστυνομία. Ο συνιδιοκτήτης του εστιατορίου κατονόμασε τον άνδρα που συνελήφθη ως τον Yahya Farroukh, Σύριο υπήκοο. Ο Suleman Sarwar είπε ότι ο Farroukh εργάστηκε στο κατάστημα για αρκετούς μήνες και φαινόταν φυσιολογικός.

"Συμπεριφερόταν φυσιολογικά, όπως και με τους άλλους συναδέλφους, ήταν πολύ φυσιολογικές, αν έκανε κάτι, ποτέ δεν θα το υποπτευόσασταν" είπε. "Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου και στη συνέχεια η αστυνομία ήρθε χτες το βράδυ", δήλωσε ο Sarwar στο CNN.

Η αστυνομία δεν έχει δημοσιοποιήσει το όνομα κανενός από τους δύο υπόπτους. Ο τοπικός ηγέτης του Συμβουλίου, Ιάν Χάρβεϊ, δήλωσε στο CNN ότι ο 18χρονος ύποπτος ανατράφηκε από ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, τον Ρόναλντ και την Πενέλοπε Τζόουνς, και ζούσε μαζί τους κατά την επίθεση της Παρασκευής. Είπε ότι οι κάτοικοι του είχαν πει ότι ο έφηβος ήταν Ιρακινός που ζητούσε άσυλο και είχε έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τρία χρόνια, αφού οι γονείς του σκοτώθηκαν στο Ιράκ. Ο Χάρβεϊ χαρακτήρισε τον έφηβο ως δυστυχισμένο. Ένας τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ο δεύτερος ύποπτος επίσης μεγάλωνε με την οικογένεια Τζόουνς.

Το ζευγάρι είχε τιμήθηκε από τη βασίλισσα για την ανατροφή των παιδιών

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β είχε τιμήσει τον Ροναλντ και την Πενέλοπε Τζόουνς για την προώθηση της εργασίας τους το 2010, απονέμοντάς τους τον τίτλο ΜΒΕ (Μέλος της Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) "για υπηρεσίες σε παιδιά και οικογένειες". Η Αλισον Γκρίφιθς, μία άλλη τοπική αξιωματούχος, περιέγραψε τους Τζόουνς ως "τα άτομα που ποτέ δεν θα απομάκρυναν ένα παιδί, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις". Όπως είπε, το ζευγάρι είχε συμβάλει στην ανατροφή πάνω από 280 παιδιών εδώ και 30 χρόνια. Τον περασμένο χρόνο μόνο είχαν βοηθήσει περίπου οκτώ προσφυγόπουλα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, είπε. "Ήταν ένα μεγάλο σοκ για αυτούς" δήλωσε.

Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι τους στο Sunbury-on-Thames, στο Surrey, στα περίχωρα του δυτικού Λονδίνου. "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι διεξάγεται έρευνα σε κατοικία στο Stanwell, σε σχέση με τη σύλληψη στο Hounslow", ανέφερε η αστυνομία του Surrey σε σχετική δήλωση. Η βρετανική τηλεόραση έδειξε εικόνες του σπιτιού.

Ο Επίτροπος Mark Rowley, Εθνικός Επικεφαλής για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ τη δεύτερη σύλληψη και είπε ότι η αστυνομία μείωσε την απειλή στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διεθνή τρομοκρατία από "κρίσιμη" σε "σοβαρή".

Οι σχέσεις με το ISIS

Λίγο μετά την έκρηξη την Παρασκευή, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη μέσω του πρακτορείου ειδήσεων Amaq. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν το ISIS μπορεί να έχει κάποια σχέση με την επίθεση, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Αμπερ Ραντ, δήλωσε: "Είναι αναπόφευκτο ότι το λεγόμενο Ισλαμικό κράτος ή Daesh θα έρθει και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει την ευθύνη. Δεν έχουμε στοιχεία που να το αποδεικνύουν ακόμα".

Η Ραντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει επιπλέον 24 εκατομμύρια στερλίνες για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, "ειδικά για να υποστηρίξει επιχειρήσεις για την προστασία ανθρώπων σε δημόσιους χώρους".

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα