Ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της η ΠΓΔΜ

20:38 1/3/2016 - Πηγή: Antinews

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης για να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την μεριά της ΠΓΔΜ,

έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή πετούν ανά διαστήματα και δύο ελικόπτερα του στρατού και της αστυνομίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ουδέτερη ζώνη από την μεριά της Γευγελής έφθασαν χθες και σήμερα επιπλέον 700 αστυνομικοί και στρατιώτες.

Από χθες το μεσημέρι, όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, η χώρα δεν επιτρέπει τη διέλευση προσφύγων. Αστυνομικές πηγές της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής θα παραμείνει κλειστό μέχρι την εκτόνωση της έντασης και την εξομάλυνση της κατάστασης στο τμήμα αυτό των συνόρων με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκπομπή του BBC, ανέφερε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις της χώρας του αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων στην ουδέτερη ζώνη την Δευτέρα, καθώς, όπως υποστήριξε, μία ομάδα 400 ανδρών προσφύγων επιχείρησε να εισέλθει με τη βία στο έδαφος της χώρας.

Ο κ. Πόποσκι προσέθεσε ότι το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του από τα σύνορα με την Ελλάδα και να αφήσουν όλους τους πρόσφυγες να περάσουν και να κατευθυνθούν προς την Κεντρική Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση.

Έντονες διαμαρτυρίες προσφύγων στην Ειδομένη, με το συγκεντρωμένο πλήθος να ζητά να ανοίξουν τα σύνορα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί, αυτήν την ώρα, μεγάλη ομάδα προσφύγων, δίπλα στον καταυλισμό, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - Σκοπίων, χωρίς ωστόσο να κλείνουν τις γραμμές.

Την ίδια ώρα ακινητοποιημένα βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το "πράσινο φως" για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται, φωνάζοντας συνθήματα, με το συγκεντρωμένο πλήθος ζητά να ανοίξουν τα σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων έκλεισε μετά τα χθεσινά επεισόδια, ενώ προηγουμένως είχαν περάσει μόλις 30 άτομα. Παράλληλα, ακόμη έξι τρένα, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 πρόσφυγες περιμένουν -ορισμένοι εδώ και πάνω από δέκα ημέρες- να περάσουν τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη και να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Παντού κυριαρχεί η ίδια ερώτηση, "πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;", ενώ οι σκηνές στα χωράφια δεξιά κι αριστερά των γραμμών πληθαίνουν, με μια ολόκληρη πολιτεία να έχει στηθεί πλάι στο χωριό των μόλις 100 κατοίκων.

Ταυτοποιήθηκαν και περιμένουν

Περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Τους 4.000 αγγίζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο, αν και έχει πιστοποιηθεί. Μετά και την αναχώρηση χθες το βράδυ με το πλοίο της γραμμής 496 ατόμων, απέμειναν 3297 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 600 άτομα που περιμένουν να πιστοποιηθούν σήμερα. Συνολικά δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων που μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκεται σε καταυλισμούς στο hot spot της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και μπορεί να αναχωρήσει για τον Πειραιά, εφόσον τους επιτραπεί, φτάνει τους 3.900. Χθες με το πλοίο της γραμμής αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη 496 άτομα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τη Χίο έφτασε τους 126.

Στη Χίο μέχρι σήμερα το πρωί ταυτοποιήθηκαν 882 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται 1281 άτομα που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας.

Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο πιστοποιήθηκαν 71 νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο νησί βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Σημειώνεται ότι τα ναυλωμένα από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοία, το «Ελευθέριες Βενιζέλος» και το «Τέρα Τζετ», παραμένουν δεμένα στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου αντίστοιχα, ενώ το «Πάτμος» αναχώρησε από τη Σάμο για Πειραιά άδειο και χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί για οιονδήποτε λόγο.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένει διαχειρίσιμη.

Πηγή:e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα