Ενιαία Κεντροαριστερά χωρίς προαπαιτούμενα

Να διαθέσουν εαυτούς και κόμματα χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα στο εγχείρημα μίας ενιαίας Κεντροαριστεράς παράταξης ζητούν πλέον επισήμως «άστεγες» κινήσεις και στελέχη από τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

«Τι ακριβώς ζητάτε από τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη; Τι ζητάτε από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ.; Να αυτοδιαλυθούν;» ήταν η ερώτηση προς έναν εκ των

διοργανωτών της εκδήλωσης που έγινε στο Γκάζι την περασμένη Τετάρτη, από κινήσεις και στελέχη της Κεντροαριστεράς, καθώς αυτό ήταν το τελικό συμπέρασμα των περισσότερων τοποθετήσεων. «Ζητάμε να διαθέσουν εαυτούς και κόμματα χωρίς προαπαιτούμενα σε μία μεγάλη Κεντροαριστερά, που θα εκφράσει το χώρο από τη Ν.Δ. ως τον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση.

Για τις κινήσεις (Κοινωνικός Σύνδεσμος, Π80, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Μπροστά, Πολιτεία) και τα στελέχη που διοργάνωσαν την εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης είναι προφανές ότι αναζητούν κάτι φρέσκο (σε πολιτικές αλλά και πρόσωπα), που θα εκφράσει περισσότερους από το περίπου 10% που συγκεντρώνουν μαζί το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η πολιτική και δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και η πτωτική πορεία της νεότερης ΔΗΜ.ΑΡ. αποτελούν εμπόδιο. Αλλά είναι και περισσότερο από προφανές ότι ο χώρος αυτός μέσα σε βαθιά κρίση έχει τεράστια απόσταση να διανύσει μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος. Ακόμα και αν ο κ. Βενιζέλος «έθετε εαυτόν» και ο κ. Κουβέλης συναινούσε σε ένα τέτοιο εγχείρημα, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ. –που είναι και κυβερνητικοί εταίροι- θα αντιμετώπιζαν άμεσα τον κίνδυνο διάσπασης και νέας απώλειας δυνάμεων.

Οι προθέσεις του Ευ. Βενιζέλου είναι άδηλες μέχρι στιγμής. Όπως σημειώνει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που τον γνωρίζει καλά «δεν είναι αντίθετος στο διάλογο, δεν είναι όμως διατεθειμένος να κάνει στην άκρη».

«Το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε συντακτικό συνέδριο και σας προσκαλεί όλους σε έναν ανοικτό και ειλικρινή διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα και αλαζονεία, για να προσδιορίσουμε όλοι μαζί τη σοσιαλιστική Κεντροαριστερά» είπε στην εκδήλωση, εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Μανιάτης, αλλά τμήμα του ακροατηρίου (ανάμεσά του η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά.) έδειχναν να μην ενθουσιάζονται με αυτήν την πρόσκληση.

Διάλυση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ. ζητεί ο Φλωρίδης

Ένα «ελληνικό Επινέ» πρότεινε ανοικτά ο Γ. Φλωρίδης (Κοινωνικός Σύνδεσμος), θεωρώντας αυτονόητη τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Όπου «Επινέ» το βόρειο προάστιο του Παρισιού, εκεί που το 1971 έγινε το ιδρυτικό συνέδριο του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο προήλθε από τη συνένωση μικρότερων κομμάτων, με πρώτο γραμματέα τον Φρανσουά Μιτεράν.

Ο κ. Φλωρίδης πρότεινε να φτιαχτεί μία ομάδα πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση του χώρου σε εθνικό επίπεδο που θα οργανώσει συντακτικό συνέδριο για τη νέα σοσιαλιστική παράταξη. Είπε όμως και κάτι άλλο: «Όλες οι κινήσεις και τα δύο κόμματα πρέπει να συνεννοηθούν στα βασικά. Χρειάζεται ένα νέο ηγετικό υπόδειγμα, το οποίο θα κτιστεί σε

Keywords
Τυχαία Θέματα