Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού και ο πόλεμος των ναρκωτικών

Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού αναλάβει τα καθήκοντά του σήμερα, επιχειρώντας να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από τον αδυσώπητο πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που στοχεύουν στην τόνωση της ταχείας ανάπτυξης.

Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο κληρονομεί μια οικονομία 1,2 τρις. Δολαρίων, η οποία υστερεί σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές, αλλά έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία δύο χρόνια, προσελκύοντας επενδύσεις ρεκόρ παρά τη συνεχιζόμενη εγκληματική βία.
Ο πρώην κυβερνήτης πρέπει να καταπιαστεί με την κληρονομιά του απερχόμενου προέδρου Φελίπε Καλντερόν

– μια μάχη με τα καρτέλ των ναρκωτικών που μαίνεται και έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 60.000 ανθρώπων τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ εμποδίζει και την ανάπτυξη.

Επιστρέφοντας στην εξουσία το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI), που κυβέρνησε το Μεξικό για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, ο Πένια Νιέτο υπόσχεται ότι θα επικεντρωθεί στη μείωση των δολοφονιών και της εγκληματικότητας. «Σε τι αποσκοπώ;» είπε ο Πένια Νιέτο σε συνάντηση επιχειρηματιών του Μεξικού αυτό το μήνα. «Σε μια χώρα με μεγαλύτερη δημόσια ασφάλεια, έτσι ώστε οι Μεξικάνοι να μπορούν να ζήσουν πιο ειρηνικά». Λέει ότι θα προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και έργα υποδομής για την ανάπτυξη του εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα δώσει στους νέους μια εναλλακτική λύση στο έγκλημα. «Το κύριο πρόβλημα που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό είναι η κοινή πρόκληση της έλλειψης θέσεων εργασίας» σχολιάζει ο Εμίλιο Λοσόγια, στενός συνεργάτης του Πένια Νιέτο και πιθανό μέλος του υπουργικού συμβουλίου του.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είπε στον Πένια Νιέτο κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συνάντησης στο Λευκό Οίκο την Τρίτη ότι δεν θέλει μια «μονοθεματική» σχέση με το Μεξικό με βάση μόνο την κοινή ασφάλεια. Ο 46χρονος πρόεδρος θέλει να ανοίξει το μονοπώλιο πετρελαίου της Pemex για περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, μια ιδέα που οι αριστεροί αντίπαλοί του και μερικοί του συντηρητικού κόμματός του δεν υποστηρίζουν.

Το Μεξικό είναι έβδομο στον κόσμο στην παραγωγή πετρελαίου και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του πετρελαίου, αλλά η παραγωγή αργού έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο σε σχέση με τα 3,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα που παρήγαγε το 2004 και ο Πένια Νέτο θέλει ο ιδιωτικός τομέας να βοηθήσει στην έρευνα για την εξόρυξη. Ελπίζει να μιμηθούν την επιτυχία της Petrobras, της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βραζιλίας η οποία εν μέρει  ιδιωτικοποιήθηκε. Η Βραζιλία ήταν για πολλά χρόνια ο αγαπημένος προορισμός των επενδυτών στη Λατινική Αμερική, προσφέροντας δύο φορές ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από αυτή του Μεξικού την τελευταία δεκαετία. Σήμερα το Μεξικό κερδίζει έδαφος και το 2012 έχει προσελκύσει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα από ότι τη Βραζιλία.

Ο Πένια Νιέτο σχεδιάζει επίσης να υποβάλει φορολογικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο πρώτο έτος της θητείας του, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα από τους φόρους, ένα βήμα που οι ο

Keywords
Τυχαία Θέματα