«Εμφραγμα» στα νοσοκομεία και στο σύστημα Υγείας

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον χώρο της Υγείας, με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές ελλείψεις στο ΕΣΥ. Όπως καταγγέλλουν «πεθαίνουν άνθρωποι από την κατάσταση του ΕΣΥ» και η κυβέρνηση αδιαφορεί. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι παρά τις εξαγγελίες για 4.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ, στα νοσοκομεία προσελήφθησαν μόλις 450 άτομα και μάλιστα οι προσλήψεις αυτές «είχαν εγκριθεί από την προπροηγούμενη κυβέρνηση».

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δεν

προβλέπεται κονδύλι στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας του τρέχοντος έτους για νέες προσλήψεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι και οι προκηρύξεις που ανακοινώθηκαν για 1.660 θέσεις, λόγω της γραφειοκρατείας και τις έλλειψης κονδυλίων, θα ολοκληρωθούν από την επόμενη κυβέρνηση, ακόμη και αν η σημερινή εξαντλήσει την τετραετία.

Αποτέλεσμα των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό είναι να οφείλονται κανονικές άδειας από το έτος 2012 και οι γιατροί να εφημερεύουν χωρίς ρεπό.

Ενδεικτικά, στο «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών, οι ελλείψεις προσωπικού ανέρχονται στο 40% των οργανικών θέσεων με αποτέλεσμα να συγχωνεύονται κλινικές προκειμένου να δοθούν καλοκαιρινές άδειες. Στο Παπαγεωργίου κενές παραμένουν 400 θέσεις προσωπικού, ενώ στο νοσοκομείο Φλώρινας, οι κενές θέσεις ανέρχονται στο 60% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών. Το νοσοκομείο 23 ημέρες το μήνα είναι ακάλυπτο από Παιδίατρο (είναι μόνο ένας), έχει έναν ορθοπεδικό και υπηρετούν μόλις 2 Αναισθησιολόγοι.

Στο νοσοκομείο Νάουσας, οι κενές θέσεις φθάνουν στο 45% των οργανικών θέσεων, έκλεισε η Μαιευτική κλινική ενώ κλειστή παραμένει για 15 ημέρες το μήνα η Παιδιατρική κλινική λόγω ελλείψεων σε Παιδίατρους. Στο νοσοκομείο Κορίνθου, οι ελλείψεις προσωπικού είναι στο 40% των θέσεων με αποτέλεσμα το κλείσιμο της Παιδιατρικής κλινικής (εδώ και ένα χρόνο). Η Ουρολογική Κλινική εφημερεύει το μισό μήνα και είναι αδύνατη η κάλυψη των επειγόντων. Στο νοσοκομείο Ζακύνθου, μία νοσηλεύτρια απόγευμα - νύκτα για την Καρδιολογική κλινική και την Μονάδα Εμφραγμάτων.

Όσο για το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι «συνεχίζει να λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας και ως Κέντρο Διακομιδής Ασθενών».

Στο πλαίσιο αυτή η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις με αφετηρία τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου ενώ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν «Πορεία Σωτηρίας» την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η πορεία επτά χιλιομέτρων -με τίτλο «το Καραβάνι της Υγείας»- θα εκκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 7.00 π.μ., θα διέλθει από τα Νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά, Αγ. Δημήτριος και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα