Εκτός ελέγχου η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Εκτός ελέγχου είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, λίγα 24ωρα πριν από το ραντεβού του Αντ. Σαμαρά με τον Α. Νταβούτογλου στην Αθήνα. Οι Τούρκοι έφτασαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια ζητώντας του να φύγει: «Πετάτε σε τουρκικό FIR. Παρακαλώ απομακρυνθείτε», ήταν το μήνυμα από τον τουρκικό πύργο ελέγχου στο ελικόπτερο Chinook που μετέφερε τον κ. Δένδια από τη Στρογγύλη προς τη Ρω.

Πετούσαν δηλαδή πάνω από ελληνικά νησιά και απαίτησαν να απομακρυνθούν γιατί ήταν στον... τουρκικό εναέριο χώρο. Είτε πρόκειται για γκάφα των Τούρκων είτε για ευθεία αμφισβήτηση του ελληνικού FIR.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με τον υπουργό Άμυνας στο ελικόπτερο επέβαιναν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΣ. Αξιωματικοί του ΓΕΕΘΑ οι οποίοι πάντως είπαν ότι το περιστατικό δεν αξιολογείται ως σοβαρό. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου δεν απάντησε στην πρόκληση και συνέχισε κανονικά την πτήση του. Την ώρα που ο κ. Δένδιας προσγειωνόταν στο νησί δύο τουρκικά F 16 απογειώθηκαν από την Μπαντίρμα προσέγγισαν την περιοχή αλλά δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό.

Από το Καστελόριζο πάντως ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: «Θα ήθελα να πω και κάτι για τους γείτονές μας: Η Ελλάδα έχει την τιμή να έχει σχέση ειρήνης και φιλίας με όλους τους λαούς. Επίσης όμως είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τόσο την εθνική της κυριαρχία όσο και την εθνική της αξιοπρέπεια. Κι εσείς, εδώ στο Καστελόριζο, είστε η ζώσα απόδειξη αυτής της απόφασης της Πατρίδας».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα