Εκστρατεία κατά της ανεργίας στην Ευρώπη

Εκστρατεία σε κοινοτικό επίπεδο για την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων ξεκινούν κορυφαίοι Eυρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε. δημιουργώντας υψηλές προσδοκίες για συγκεκριμένες και άμεσης εφαρμογής αποφάσεις στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Χθες στο Παρίσι ο πρόεδρος Ολάντ σε ομιλία του σε συνέδριο παρουσία Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,

τόνισε ότι απαιτείται η ανάληψη άμεσης δράσης.

Όπως ανέφερε 14 εκατομμύρια νέοι δεν έχουν δουλειά και καμία ακαδημαϊκή ή επαγγελματική εκπαίδευση, γι’ αυτό έχουν ανάγκη από την αλληλεγγύη της Ευρώπης, καθώς αυτό που διακυβεύεται είναι η ίδια η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο κ. Ολαντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και δήλωσε ότι «σήμερα υπάρχει η βούληση να διατεθούν τα σχετικά κονδύλια». Υπογράμμισε ότι τόσο η Γαλλία και η Γερμανία όσο και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και τα όργανα της Ε.Ε. συμφωνούν στην ανάγκη δράσεων. Μάλιστα, στις αρχές του επόμενου μήνα οι ηγέτες των δύο χωρών, Ολάντ και Μέρκελ, θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ στην αυριανή τους συνάντηση στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, σε έκθεση αφιερωμένη στη γερμανική τέχνη, θα εστιάσουν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι θα… «ξεσπάσει επανάσταση» στην Ευρώπη και η Ε.Ε. θα διαλυθεί αν δεν αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων και αντικαταστήσουμε το κοινωνικό μας κράτος με τις αυστηρότερες αμερικανικές προδιαγραφές (!). Σύμφωνα με τη «Ηandelsblatt», το σχέδιο Σόιμπλε για νέα διμερή δάνεια στις χώρες του Νότου θα ξεκινήσει με την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ στην ισπανική επενδυτική τράπεζα ICO από τη γερμανική KfW, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ακολουθήσουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Προτεραιότητα

Στη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ επιβεβαίωσε χθες ότι η ανεργία των νέων θα είναι το κορυφαίο θέμα της Συνόδου Κορυφής, ενώ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες και τους κάλεσε να δραστηριοποιηθούν τις επόμενες βδομάδες σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ως πρώτο στόχο θέτει την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας για την υλοποίηση από την 1η Ιανουαρίου 2014 του κοινοτικού προγράμματος προσφοράς σε όλους τους νέους κάτω των 30 ετών θέσης απασχόλησης ή εκπαίδευσης, το αργότερο τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Κάλεσε την Ευρωβουλή να επιταχύνει τις ενέργειές της ώστε να τεθεί σε λειτουργία το νέο ταμείο με τα 6 δισ. ευρώ που θα συγχρηματοδοτήσει την παραπάνω πρωτοβουλία.

Στην ίδια διάσκεψη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο υποσχέθηκε κινητοποίηση όλων των κοινοτικών οργάνων (ΕΚΤ) και οργανισμών (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) προσθέτοντας, ότι πέρα από τα 6 δισ. ευρώ του νέου ταμείου, μπορεί να προβλέψει και επιπρόσθετους πόρους από άλλα προγράμματα και γραμμές του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Ελλάδα: Προγράμματα εκατομμυρίων για νέους

Η Κομισιόν σε ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα κράτη-μέλη σχετικά με την ανεργία των νέων. Για την Ελλάδα υπενθυμίζει τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων που αποφασίστηκε στα τέλη του 2012 με κοινοτική χρηματοδότηση 517 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρει, είναι η τόνωση της απασχόλησης καθώς και η κατάρτιση και επιχειρηματικότητα για περίπου 350.000 νέους.

Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση της πρωτοβουλίας με κοινοτική χρηματοδότηση 47 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπει την πρόσληψη με καθεστώς ορισμένου χρόνου νέων ανέργων έως 35 ετών σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα αλλά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικές υποδομές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού με στόχο την πρόσληψη νέων ανέργων. Ταυτόχρονα, σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την αποτελεσματική εφαρμογή δυο προγραμμάτων με κοινοτική χρηματοδότηση 146 εκατ. ευρώ που θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του Ιουνίου και αφορούν σε 46.000 νέους.

Νίκος Μπέλλος, Γιάννης Παπαδάτος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα