Εκρηκτική η κατάσταση για το θέμα των πλειστηριασμών

Από μια κλωστή κρέμεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ η κόντρα της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, ανεβάζει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο και προοιωνίζει πολιτικές εξελίξεις.

Μετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και υπουργοί, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνουν πλέον, ότι αν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας της αφόρητης πίεσης, που

ασκείται από τους τροϊκανούς, είναι καλύτερα να πέσει μαχόμενη και όχι από τους βουλευτές, που την στηρίζουν, μέσα από ένα πολιτικό… ατύχημα στην Βουλή.

Η σκληρή στάση των τροϊκανών στο …καυτό θέμα των πλειστηριασμών, μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι που απειλεί να κόψει την κυβερνητική συνοχή και προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών μας, για ολική άρση των πλειστηριασμών, ενώ οι βουλευτές της πλειοψηφίας με κάθε ευκαιρία διατρανώνουν την απόφαση τους να μην ψηφίσουν τέτοια ρύθμιση στην Βουλή.

Σαμαράς και Βενιζέλος κινούνται ήδη στην γραμμή αναζήτησης ενός εναλλακτικού σχεδίου, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονομερή ρύθμιση του θέματος των πλειστηριασμών θωρακίζοντας την πρώτη κατοικία και προστατεύοντας τους οικονομικά αδυνάτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μονομερής ρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης θα έχει ως βασικό άξονα το ακατάσχετο για σπίτια με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ, αλλά χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. Μάλιστα, βγαίνοντας από το Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η σχετική ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η 9η Δεκεμβρίου ημερομηνία που είχε τεθεί ως απώτερο όριο για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα έχει χαθεί και ο Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στην συνεδρίαση του Eurogroup με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται αμετακίνητες από τις θέσεις τους.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στο εσωτερικό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ θυμίζει καζάνι που βράζει με τους περισσότερους βουλευτές να έχουν στο στόχαστρο τον υπουργό οικονομικών.

Εν τω μεταξύ κύκλοι του υπουργείου οικονομικών διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ο Πολ Τόμσεν είπε στον Γιάννη Στουρνάρα, ότι αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει κοινωνική πολιτική, καλά θα κάνει να φτιάξει καταλύματα για τους αστέγους. Ωστόσο το κλίμα παραμένει εξαιρετικά εκρηκτικό και οι διαρροές δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο τις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών, καθιστώντας την διαπραγμάτευση νεκρή διαδικασία.

Η εβδομάδα είναι κρίσιμη, με την κοινοβουλευτική μάχη του προϋπολογισμού να την σφραγίζει έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οπότε θα γίνει η ψηφοφορία. Μέσα στην ίδια εβδομάδα κρίνονται επίσης τα μέτωπα στην Παιδείας και στην Υγεία κι’ ενώ οι βουλευτές εμφανίζονται στα όρια νευρικής κρίσης και τον κίνδυνο «ατυχήματος» να παραμένει υπαρκτός και να απειλεί την κυβέρνηση.

Ροβεσπιέρος

Keywords
Τυχαία Θέματα