Εκατοντάδες επιφανείς οικονομολόγοι καταγγέλλουν τον Τραμπ: "Παραπλανεί τους ψηφοφόρους"

Σχεδόν 400 οικονομολόγοι υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τους ψηφοφόρους καταγγέλλοντας τον προεδρικός υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ και λέγοντας στους ψηφοφόρους "να επιλέξουν έναν άλλο υποψήφιο". "Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια επικίνδυνη, καταστροφική επιλογή για τη χώρα", ανέφερε η επιστολή. "Παραπληροφορεί το εκλογικό σώμα, υποβαθμίζει την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς με τις θεωρίες συνωμοσίας, και προωθεί την ηθελημένη αυταπάτη έναντι της δέσμευσης στην πραγματικότητα".

Οι οικονομολόγοι δεν προτείνουν συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους

την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στην επιστολή τους. Μεταξύ των διακεκριμένων οικονομολόγων που υπέγραψαν την επιστολή ήταν ο Όλιβερ Χαρτ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών φέτος, και ο Πολ Ρόμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι οικονομολόγοι - ένας συνδυασμός καθηγητών, υποψήφιων διδακτόρων και πολιτικών συμβούλων- δήλωσαν ότι αντιτίθεται στην εκστρατεία του Τραμπ με βάση το ιστορικό του στην προώθηση ψευδών και παραπλάνησης του κοινού.

Ανάμεσα στα θέματα που θίγονται στην επιστολή ήταν οι ανησυχίες από τους οικονομολόγους ότι ο Τραμπ:

· "Παραπλάνησε τους ψηφοφόρους σε πολιτείες όπως το Οχάιο και το Μίσιγκαν", υποστηρίζοντας ότι η εμπορική συμφωνία NAFTA θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στην παραγωγή. Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι οι απώλειες στην παραγωγοί οφείλονται περισσότερο στην αυτοματοποίηση και όχι το εμπόριο.

· "Ισχυρίζεται ότι θα εξαλείψει το δημοσιονομικό έλλειμμα", ενώ προτείνει πλάνο το οποίο το Tax Foundation (think tank με έδρα την Ουάσιγκτον) λέει ότι θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 2,6 τρις δολάρια, σε 5,9 τρις. δολάρια.

· "Χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως στοιχείο για να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους για θέματα οικονομικής σημασίας", ανάμεσά τους η στασιμότητα των μισθών για νοικοκυριά χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης, κάτι που οι οικονομολόγοι λένε ότι εκτρέπει τη δημόσια συζήτηση.

· "Παραπλανεί την κοινή γνώμη ισχυριζόμενος ότι η παραγωγή των ΗΠΑ έχει μειωθεί", αν και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι το επίπεδό της έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1980.

· "Έχει μειώσει τη σοβαρότητα του εθνικού διαλόγου", υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση υπηρεσιών όπως εκείνη της Περιβαλλοντικής Προστασίας και του υπουργείου Παιδείας θα μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.

"Εάν εκλεγεί, δημιουργεί ένα μοναδικό κίνδυνο για τη λειτουργία των δημοκρατικών και οικονομικών θεσμών, καθώς και την ευημερία της χώρας", έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Δεκαεννέα νομπελίστες της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του Τζόζεφ Στίγκλιτς και του Ντάνιελ Κάνεμαν, δημοσίευσαν μια ξεχωριστή ανοιχτή επιστολή τη Δευτέρα, εγκρίνοντας την Κλίντον για την προεδρία. Περισσότεροι από 300 συντηρητικοί οικονομολόγοι από πανεπιστήμια, think tanks και επιχειρηματικές ομάδες, ωστόσο, δημοσίευσαν μια επιστολή τον Σεπτέμβριο καταγγέλλοντας τις πολιτικές Κλίντον.

businessinsider.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα