Εγκλωβισμένοι στην ανεπάρκεια ενός «ετοιμοθάνατου» πρωθυπουργού

20 Μαρτίου. Ένα ακόμη Eurogroup στο οποίο θα πάει βόλτα ο Ευκλείδης και ο Χουλιαράκης με τη διαπραγμάτευση στον αέρα. Όλα τα μέτωπα ανοικτά, δόση ούτε για δείγμα, η οικονομία στο κόκκινο, οι τράπεζες υπό διάλυση και η χώρα να περιμένει πότε θα σοβαρευτεί η κυβέρνησή της.

Η αξιολόγηση που ήταν να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου δεν κλείνει με τίποτε, αύριο θα πιούνε τσαγάκι στις Βρυξέλλες και θα επιστρέψουν άπραγοι. Η τρόικα

δεν είναι στην Αθήνα και δεν προτίθεται να επιστρέψει ενώ οι υπουργοί παίζουν τον παπά.

Επισήμως και ανεπισήμως το παραδέχονται. Η διαπραγμάτευση δεν πάει καθόλου καλά. Ούτε το Πάσχα δεν θα κλείσει γιατί φοβούνται το πολιτικό κόστος. Ζήσε σε Μάη μου να φας αξιολόγηση με κάποιους να μην αποκλείουν ακόμη και καθυστέρηση, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή και μετά τις γερμανικές εκλογές.

Όλα είναι ανοικτά, όλα είναι πιθανά. Ο Τσίπρας έχει δώσει εντολή να κλείσει η αξιολόγηση, όμως, κρατάει κι ένα παράθυρο ανοικτό για σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.

Δύο είναι τα δεδομένα με μια βασική υποσημείωση: Οι τύποι αυτοί που μας κυβερνούν θα κάνουν τα πάντα για να μη χάσουν την καρέκλα. Ακόμη και ζημιά στη χώρα θα επιτρέψουν να γίνει αρκεί να μη φύγουν από την εξουσία.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Τον Μάιο πιθανότατα και πριν αρχίσουν οι μεγάλες πληρωμές, αν και οι φήμες λένε ότι η κυβέρνηση μαζεύει λεφτά, δεν πληρώνει κανέναν και κρατάει «κάβα» σε περίπτωση που πάει στον Ιούλιο χωρίς να τα έχει βρει με τους δανειστές.

Αυτός είναι ο κύριος στόχος του Τσίπρα γιατί αυτό θα του δώσει 1,5 χρόνο ζωής. Θα κλείσει τη συμφωνία, θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές στα τέσσερα και με τον τρόπο αυτό θα χτυπήσει τη ΝΔ εκεί που πονάει. Δηλαδή στην συνεχή επίκληση των εκλογών.

Με την αξιολόγηση κλεισμένη το μόνο που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να διαχειριστεί τη νέα φτώχεια που έρχεται και να καταπίνει κάθε φορά που μια δημοσκόπηση της δείχνει κοντά στο 10% ή και ακόμη παρακάτω. «Ευκολάκι», λένε κάποιοι στο Μαξίμου. Με δύο – τρεις εξεταστικές, με τον Βαξεβάνη να πυροβολεί κατά βούληση και με το γνωστό κόλπο της παραπλάνησης του λαού με αριστερές αρλούμπες.

Ο Τσίπρας θα κερδίσει χρόνο μπας και ανακάμψει η οικονομία και το φθινόπωρο του 2018 θα σκεφτεί πότε θα κάνει εκλογές, ίσως το Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς αφού μην ξεχνάμε: Τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα, δηλαδή μειώσεις συντάξεων, αφορολόγητο, ομαδικές απολύσεις κ.λπ., θα ισχύσουν από τις αρχές του 2019, δηλαδή με μια νέα κυβέρνηση που σίγουρα θα είναι αυτή της ΝΔ. Τόσο απλά τα πράγματα, τόσο απλός ο σχεδιασμός του Μαξίμου και αυτό θα ακολουθήσουν.

Το δεύτερο δεδομένο, μια σοβαρή πιθανότητα είναι και το χειρότερο σενάριο. Την αξιολόγηση δεν την αποφασίζει η κυβέρνηση αλλά ο Σόιμπλε, η Μέρκελ και η Λαγκάρντ. Αν αυτοί πουν ότι δεν θα κλείσει τότε τελειώνουν τον Τσίπρα ο οποίος δεν έχει άλλη λύση παρά μόνο τις εκλογές. Αν, λοιπόν, δούμε καθυστέρηση και πέραν του ΜαΐουΙουνίου τότε είναι περισσότερο πιθανό να έχουμε το καλοκαίρι εκλογές. Εκτός κι αν ο Τσίπρας μαζεύει τόσο χρήμα ώστε να αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές μπας και ηττηθεί το δίδυμο ΜέρκελΣόιμπλε. Όμως, είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο. Οι συσχετισμοί αλλάζουν προς το χειρότερο για την Ελλάδα. Ο κακός Ντάισελμπλουμ πιθανότατα θα φύγει για να έρθει ένας χειρότερος, λένε ο Κάζιμιρ που είναι υπέρ του Grexit ή ο Ισπανός Ντε Γκίντος που είναι killer.

Οι Γάλλοι που είναι φίλοι μας θα αλλάξουν κυβέρνηση, οι Ολλανδοί θα σκληρύνουν κι άλλο τη στάση τους και οι Γερμανοί με τις εκλογές να έρχονται δεν θα υποχωρήσουν. Ενώ και στο ΔΝΤ γίνονται διεργασίες πολύ αρνητικές για τη χώρα μας με εντολή Τραμπ.

Δύο είναι λοιπόν οι δρόμοι. Κλείσιμο συμφωνίας και εκλογές το φθινόπωρο του 2018 ή ρήξη με τους δανειστές και εκλογές το συντομότερο. Δυστυχώς και τα δύο σενάρια δεν είναι καλά για την οικονομία η οποία ούτως ή άλλως δείχνει ότι δεν πάει καλά.

Τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει η εκλεγμένη κυβέρνηση, ούτε καν η αντιπολίτευση. Τον έχουν οι Γερμανοί κι αυτοί θα αποφασίσουν με ποιους θα πάνε στην Ελλάδα και ποιους θα αφήσουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα