Ποιητής... Φαμφάρας

Νομίσαμε ότι είναι τρολάρισμα από το Μαξίμου. Ότι μας κάνουν πλάκα ή ότι η πρωταπριλιά ήρθε νωρίτερα. Τελικά, όμως, αποδείχθηκε ότι είναι αληθινό το μήνυμα στο Twitter από τον πρωθυπουργό. Ένα μήνυμα, λέει, με αφορμή τη συμπλήρωση 21 χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή και λογοτέχνη Οδυσσέα Ελύτη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τσίπρα:

«Εικοσιένα χρόνια σήμερα από το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη. Η ποίησή του θα μας θυμίζει πάντα πως οι αξίες δεν αποτιμώνται ποσοτικά».

Επίσης, η ανάρτηση συνοδεύεται και από φωτογραφία του Οδυσσέα Ελύτη με ένα απόσπασμα από την ομιλία του κατά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ στην Ακαδημία της Στοκχόλμης, στις 10 Δεκεμβρίου 1979: «Τότε όμως η ποίηση; Τί αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία; Απαντώ: τον μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση».

Δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή ότι κάποιος στο Μαξίμου διαβάζει τον μεγάλο Έλληνα ποιητή και απλά έγραψε ένα μήνυμα που το «χρεώνει» στον πρωθυπουργό ή ισχύει αυτό που είπε κάποτε ο Γεώργιος Κονδύλης: «Την Ελλάδα μπορεί να την κυβερνήσει κι ένας ημιαγράμματος δεκανέας.

Βρε παιδιά εκεί στο Μαξίμου. Σώνει και καλά να δείξετε ότι ο Τσίπρας είναι μορφωμένος; Σώνει και καλά να τον εμφανίσετε ως μελετητή του σπουδαίου Ελύτη; Είναι πιθανότερο να είπαν στον Τσίπρα ότι είναι η επέτειος του θανάτου του Ελύτη και να νόμιζε ότι μιλούσαν για τις φρυγανιές.

Ο Αλεπουδέλης ήταν Αλέξη μου μεγάλος ποιητής κι άμα ζούσε κι έβλεπε την κατάντια της χώρας να έχει εσένα πρωθυπουργό θα έγραφε ξανά το ποίημα που έλεγε «όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει…». Η Ελλάδα της Αριστεράς που μας κυβερνά όχι μόνο μας πληγώνει αλλά και μας σκοτώνει.

Ας τον αφήσουν λοιπόν ήσυχο να αναπαύεται τον σπουδαίο Ελύτη, ας ασχοληθούν με κανέναν δικό τους… σοβιετικό ποιητή ή κανέναν κουβανό κακόμοιρο. Ο Ελύτης είναι για άλλους, που καταλαβαίνουν περισσότερα από ποίηση. Κι αν ζούσε θα έλεγε στον Τσίπρα «Βαρύς ο κόσμος να τον ζήσεις, όμως για λίγη περηφάνια το άξιζε».

Για ποια περηφάνια να μιλήσει ο πρωθυπουργός άραγε;

Ή θα του έλεγε: «Χίλιοι δυο παραφυλάνε σε κοιτάν και δεν μιλάνε. Είσαι σήμερα μονάρχης κι ώσαμ’ αύριο δεν υπάρχεις».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιητής, Φαμφάρας,poiitis, famfaras