ΕΕ: Μια σύνοδος κορυφής στα πρόθυρα της αποτυχίας

Οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν μεγάλους στόχους για την φθινοπωρινή σύνοδο κορυφής τους. Αντ' αυτού, είναι έτοιμοι να αποτύχουν, πριν καν καθίσουν στο τραπέζι, σχολιάζει ο David M. Herszenhorn.

Η συζήτηση σχετικά με τη μακροπρόθεσμη πολιτική της Ρωσίας έχει καταληφθεί από τα γεγονότα στη Συρία. Οι ελπίδες σφράγισης μιας εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά διαψεύστηκαν από τους περιφερειακούς βέλγους βουλευτές. Και μια προσπάθεια να μετατοπίσουν το επίκεντρο της πολιτικής στη μετανάστευση από την Αφρική κινδυνεύει να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας μετανάστευσης της ΕΕ με την Τουρκία, οι οποίοι λένε ότι είναι μια ωρολογιακή βόμβα.

Καθώς η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρευρίσκεται στην πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της την Πέμπτη, η ΕΕ δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει μια… καλύτερη εμφάνιση της δυσλειτουργίας και της αποδιοργάνωσης της για να δικαιολογήσει την απόφαση της χώρας της να παραιτηθεί από το συνολικό χάος. Τα τελευταία θέματα συζήτησης από την Downing Street τονίζουν την επιθυμία της Μέι για μια "ομαλή, εποικοδομητική και ήπια " αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση - τρεις λέξεις που δεν φαίνεται να ισχύουν για τίποτα απ' όσα κάνει το μπλοκ αυτές τις μέρες.

Για τους Βρετανούς αξιωματούχους και πολλούς άλλους, η αδυναμία να ολοκληρωθεί η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά είναι η πιο ανησυχητική εξέλιξη, καθώς δείχνει την ΕΕ ανίκανη να κλείσει μια συμφωνία με έναν στενό σύμμαχο που θεωρείται συντριπτικά ότι παρέχει οικονομικά οφέλη, σε μια εποχή που η ήπειρος απεγνωσμένα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη. Είναι μια αποτυχία που ρίχνει μια δυσοίωνη σκιά πάνω από τις επίσημες συνομιλίες του Brexit, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους, και είναι πιθανό να αποδειχθούν πολύ πιο περίπλοκες από ό,τι η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά.

"Δεν είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αν απλά είναι ανίκανη να κάνει εμπορικές συμφωνίες και, στη συνέχεια, να τις επικυρώσει" είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. "Είναι κάτι πολύ κακό σε μια Ένωση όπου ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της τα τελευταία 40 ή 50 χρόνια υπήρξε η ικανότητα και η ισχύς της στην εμπορική πολιτική".

Τα τελικά γραπτά συμπεράσματα στις διασκέψεις κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάντα υπομένουν ένα ορισμένο ποσό αναθεώρησης, αλλά το προσχέδιο που άρχισε να κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ ήταν σαφώς ανάγκη να γραφτεί ξανά, αν οι ηγέτες ήλπιζαν να σώσει τη συνάντησή τους. Ήδη, αξιωματούχοι είχαν θέσει σε παρένθεση τη γραμμή όπου αναμενόταν να επαινέσουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Καναδά, αφήνοντας μόνο μία μειλίχια δήλωση: "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αξιολόγησε την πρόοδο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με βασικούς εταίρους".

Και αυτή δεν ήταν η μόνη απρόσμενη εξέλιξη. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πίεζε εδώ και καιρό για μια ευρεία συζήτηση σχετικά με την πολιτική της Ρωσίας, χωρίς την πίεση της επικείμενης απόφασης για την ανανέωση των κυρώσεων κατά της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντ 'αυτού, ο ρόλος της Ρωσίας στο βομβαρδισμό του Χαλεπίου έχει δείξει πόσο δύσκολο είναι να διαχωρίσει την πολιτική της Ρωσίας από τα καθημερινά παγκόσμια γεγονότα, δεδομένης της σαφούς πρόθεσης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να κυριαρχήσει στην παγκόσμια σκηνή.

Μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν στο Βερολίνο το βράδυ της Τετάρτης, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπαν ότι η Ρωσία μοιράζεται την ευθύνη για την κατάσταση στο Χαλέπι και ότι οι πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το ρόλο της στη Συρία παραμένουν μια πιθανότητα. Για τον Ρέντσι και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι έχουν από καιρό εκφράσει δυσφορία για τη διάρκεια των υφιστάμενων κυρώσεων, φαίνεται να υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες άρσης τους σύντομα. "Δεν θα υπάρξει ζήτημα της απομάκρυνσης των κυρώσεων δεδομένου του τι δεν συνέβη στην Ουκρανία και του τι συνέβη στη Συρία" είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο Ρέντσι, ο οποίος κατήγγειλε ότι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, τον περασμένο μήνα, ήταν μια αποτυχία, θα φέρει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη για τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας. Ήταν όχι μόνο η πρωταρχική κινητήρια δύναμη πίσω από την προγραμματισμένη συζήτηση για τη Ρωσία, αλλά και η δύναμη για τον καθορισμό στην ατζέντα της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα επικεντρωθεί αυτή τη φορά στους Αφρικανούς που φθάνουν στην Ευρώπη μέσω της λεγόμενης διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου.

Για τον Ρέντσι, ο οποίος πέρασε το πρώτο μέρος της εβδομάδας σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να είναι η τελευταία σύνοδος κορυφής του. Οι Ιταλοί θα ψηφίσουν στις αρχές Δεκεμβρίου σε ένα δημοψήφισμα σχετικά με την πρόταση του Ρέντσι για σημαντικές αλλαγές στο ιταλικό Σύνταγμα. Αν ηττηθεί στο δημοψήφισμα δεν είναι σαφές αν θα διασωθεί η πολιτική σταδιοδρομία του Ρέντσι. Τα συμπεράσματα στο προσχέδιο της συνόδου κορυφής αναφέρουν την "Αφρική" τρεις φορές σε μια προφανή προσπάθεια να ευχαριστήσουν τον Ρέντσι, ο οποίος εδώ και καιρό κατηγορεί άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν δίνουν αρκετή προσοχή στο πρόβλημα στην κεντρική Μεσόγειο, μέσω της οποίας φθάνει το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 150.000 παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία κάθε χρόνο.

Ιταλοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η νέα εστίαση ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά τόνισαν ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Είπαν ότι η Ρώμη χρειάζεται μια νέα προσπάθεια για να επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο οι μετανάστες επιστρέφουν στις πατρίδες τους και μεταφέρονται σε άλλα κράτη της ΕΕ. Ταυτόχρονα, ο Ρέντσι μπορεί να επιλέξει να κρατήσει κάποια από τα "πυρομαχικά" του για μια άλλη "μάχη": τον αγώνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόταση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ο οποίος περιλαμβάνει μεγαλύτερες ελλειμματικές δαπάνες από ό,τι είχαν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής με την Επιτροπή.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο Ρέντσι ήταν ωμός: "Περιμένω μια διαδικασία επί παραβάσει από την ΕΕ", είπε, αναφερόμενος στη διαδικασία την οποία η Επιτροπή ξεκινά όταν μια χώρα-μέλος δεν τηρεί τους κανόνες. "Αλλά για εκείνες τις χώρες που, μετά τη λήψη μιας δέσμευσης, δεν δέχονται μετανάστες, και όχι για την Ιταλία", πρόσθεσε ρίχνοντας τα "καρφιά" του για την Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες αρνήθηκαν να δεχθούν πρόσφυγες.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα