«Πάγωσε» τις προσδοκίες της κυβέρνησης ο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι «πάγωσε» τις προσδοκίες της κυβέρνησης για άμεση πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. "Είναι πρόωρο να κάνουμε εικασίες" δήλωσε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης για το θέμα της περαιτέρω παράτασης του προγράμματος και της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτό.

Λέγοντας πως είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διακόψει απότομα το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, ο Ντράγκι ενίσχυσε

τις προσδοκίες των επενδυτών ότι το Δεκέμβριο η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει επέκταση του προγράμματος πέρα από τον Μάρτιο του 2017. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητες τις βασικές παραμέτρους της νομισματικής της πολιτικής, δηλαδή το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0%, το επιτόκιο καταθέσεων για τράπεζες στο -0,4% και το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ.

"Η απότομη ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων είναι, νομίζω, απίθανη", είπε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Θέλοντας να μην καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες στις αγορές ο Ντράγκι διευκρίνισε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν συζήτησαν ούτε την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης ούτε την χρονική επέκταση της. "Ορισμένες φορές είναι σημαντικό να πω τι δεν συζητήσαμε. Και δεν συζητήσαμε την σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων ή τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος αγοράς ομολόγων", είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Από την αρχή του προγράμματος η ΕΚΤ επιμένει πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι ο πληθωρισμός να αρχίσει να επιστρέψει προς τον στόχο του "κοντά αλλά κάτω από 2%". Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο χρόνων, ωστόσο αυτό είναι μόλις 0,4%, δηλαδή ακόμη πολύ μακριά από το στόχο. Ο Ντράγκι υπερασπίστηκε επίσης τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματα τους στην κεντρική τράπεζα. "Το συμπέρασμα είναι πως δεν εμποδίζουν την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Με άλλα λόγια τα αρνητικά επιτόκια λειτουργούν", είπε χαρακτηριστικά. Η ΕΚΤ είχε αρχίσει να εφαρμόζει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες από το φθινόπωρο του 2013 στην προσπάθεια της να τονώσει τον τραπεζικό δανεισμό προς επιχειρήσεις και προς νοικοκυριά.

theguardian.com, bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα