ΕΕ: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία

Κατά δώδεκα άτομα αύξησε τον κατάλογο των Ρώσων στα οποία έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ προχωρώντας και αυτή, μετά τις ΗΠΑ, σε ένα δεύτερο κύμα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο πλήρης κατάλογος θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην Παρασκευή αν και δεν αναμένονται εκπλήξεις αφού, όπως έλεγε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολλάντ, αντανακλά περίπου τον κατάλογο με τα ονόματα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις

και από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο δήλωνε ότι η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή των δύο πρώτων σταδίων κυρώσεων στη Ρωσία και εφόσον κριθεί απαραίτητο, δηλαδή εφόσον η Ρωσία προχωρήσει σε περαιτέρω προκλήσεις, θα προχωρήσει και σε τρίτο κύμα κυρώσεων. Τα δύο πρώτα κύματα περιλαμβάνουν την αναστολή της συζήτησης για τη διευκόλυνση της παροχής βίζας για ευρωπαϊκές χώρες προς Ρώσους πολίτες, την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων σε συγκεκριμένους Ρώσους αξιωματούχους. Το τρίτο κύμα, κατά τον Μπαρόζο, θα είναι ευρείες κυρώσεις σε τομείς της ρωσικής οικονομίας, κάτι, όμως, που δεν έχει συζητιέται προς το παρόν.

Παράλληλα, η ΕΕ υπέγραψε με την νέα μεταβατική ουκρανική ηγεσία «Συμφωνία Συνεταιρσιμού», με την οποία εγκαινιάζεται στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συμφωνία, θεωρητικώς, αποτελεί την έκφραση πολιτικής και οικονομικής στήριξης της ΕΕ προς το Κίεβο, με την παροχή της δεύτερης να αρχίζει να γίνεται επιτακτική. Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι υποστήριξε ότι η συμφωνία «αναγνωρίζει τις επιθυμίες του ουκρανικού λαού να ζήσει σε μια χώρα που θα κυβερνάται από αξίες, από τη δημοκρατία και την νομιμότητα» αλλά πέραν των ευχολογίων αυτών κανείς δεν είπε τίποτε για την «ταμπακιέρα»: δηλαδή για το ύψος της οικονομικής βοήθειας που θα δοθεί στην Ουκρανία και πότε. Ο Ρομπάι ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκαν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της συνόδου ΕΕ – Ρωσίας που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.

Η Μόσχα, από την άλλη, προς το παρόν τουλάχιστον, εμφανίζεται φειδωλή στις κινήσεις της. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ότι αποφασίζουν κυρώσεις με γνώμονα την εκδίκηση και όχι την λογική, αλλά και ότι προσπαθούν να επιβάλλουν την κυριαρχία τους δια μέσου των μέτρων αυτών. Ο δε πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας την συμφωνία Ουκρανίας – ΕΕ, εξέφρασε την άποψη ότι προφανώς ήρθε η ώρα να πληρώσει η Ουκρανία τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια που χρωστά από τις χαμηλότερες τιμές ρωσικού φυσικού αερίου από τις οποίες επωφελούνταν.

Ο πρόεδρος Πούτιν, πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax δήλωσε ότι η Ρωσία, προς στιγμήν, δεν θα προχωρήσει σε καμία αντίδραση απέναντι στις κυρώσεις που της επιβάλλονται. Εκτιμάται ότι η στάση αυτή έχει περισσότερο χαρακτήρα αναμονής, όχι μόνο για επεξεργαστεί η Ρωσία καλύτερα την αντίδρασή της αλλά και για να δοθεί ο χρόνος να φανούν ξεκάθαρα τα όρια των κυρώσεων που η Δύση μπορεί να επιβάλλει στη Ρωσία. Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε σε άρθρο του και το Foreign Affairs που εκφράζει κυρίως τις απόψεις του Στέητ Ντιπάρμεντ, είναι κοινώς γνωστό ότι η επιβολή κυρώσεων γενικά, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο, και παραθέτει ως παράδειγμα την περίπτωση του Ιράν όπου είναι ξεκάθαρο ότι έφτασε στο τραπέζι των συνομιλιών όχι λόγω κυρώσεων αλλά λόγω διπλωματίας και λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στις εξελίξεις η Ρωσία και η αλλαγή της δικής της στάσης.

Κατά το Foreign Affairs οι κυρώσεις που οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επιβάλλει μέχρι στιγμής στην Μόσχα δεν προκαλούν σοβαρό πρόβλημα καθώς οι περισσότεροι αξιωματούχοι που συμπεριλαμβάνονται στις λίστες δεν είχαν περιουσιακά στοιχεία, κυρίως στις ΗΠΑ, αλλά και όσοι είχαν έκαναν πολλές μεγάλες κινήσεις επαναπατρισμού των χρημάτων τουλάχιστον πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Το επόμενο βήμα, που κατά την επιθεώρηση, θα μπορούσε να έχει κάποιο αντίκτυπο είναι η επιβολή κυρώσεων κατευθείαν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας αλλά αυτό το ενδεχόμενο χαρακτηρίζεται απίθανο αφού το πρώτο θύμα του, εκτός της Ρωσίας, θα είναι η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία. Επιπλέον, ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις με σοβαρότατες συνέπειες τόσο στα υπόλοιπα διπλωματικά μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά σε παγκόσμιο επίπεδο (μόλις στις αρχές της εβδομάδας, Ρώσος αξιωματούχος «θύμιζε» ότι το ρόλο της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν και για τα της Συρίας και το πώς μπορεί αυτό ν’ αλλάξει) όσο και στις σχέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και με τρίτες χώρες πολύ σημαντικές οι οποίες επίσης θα θιγούν από τις κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια, όπως είναι η Κίνα ή η Ινδία.

Ένα άλλο βήμα κυρώσεων θα ήταν, κατά την ίδια ανάλυση, η επιβολή σοβαρότατων μέτρων σε βάρος του ρωσικού τραπεζικού συστήματος. Μόνο που αυτή η επιλογή ενέχει τον σημαντικό κίνδυνο να πλήξει κυρίως τους πολίτες και τους μικροκαταθέτες και όχι τη ρωσική ηγεσία και την οικονομική ελίτ που τη στηρίζει. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε περαιτέρω πόλωση και σε ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τον Πούτιν το ρωσικό λαό ενώ θα είχε άσχημο αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη. Προς το παρόν, λοιπόν, παραμένουν οι κυρώσεις στα περίπου 33 πρόσωπα που έχουν ανακοινωθεί και στην Bank Rossiya που ανακοίνωσε, χθες, ότι έπαψαν να λειτουργούν οι κάρτες visa και mastercard λόγω των κυρώσεων.

Κατά τα άλλα, τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Μόσχα βρίσκεται πολύ κοντά σε υπογραφή συμφωνίας με τον ΟΑΣΕ για την ανάπτυξη παρατηρητών σε όλη την Ουκρανία.

Πηγές: bbc, reuters, foreign affairs, ria novosti, Interfax, Russia today

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα