Στις επόμενες ημέρες το κρίσιμο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της Τρόικα

Μέσα στις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο με τα πολλά άρθρα που θα περιέχει όλα τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με την τρόικα, έρχεται στη Βουλή και πρέπει να ψηφιστεί προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση. Μια εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία η οποία μπορεί να κρίνει ακόμη και τη συνοχή της κυβέρνησης καθώς οι πρώτες φωνές αντίδρασης έχουν ήδη ακουστεί. Δεν είναι λίγοι

εκείνοι που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πνιγεί σε μια… κουταλιά γάλα καθώς αρκετοί βουλευτές έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν το σχετικό άρθρο που αλλάζει τους όρους σχετικά με το γάλα ημέρας. Ο Μιχάλης Κασσής και ο Θ. Μωραϊτης από το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Βλάχος και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία θεωρούνται οι «σίγουροι» ότι δεν θα ψηφίσουν αλλά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί μέσα στη Βουλή.

Μπορεί ειδικοί να μην είμαστε για το γάλα, μπορεί κάποιοι να έχουν δίκιο ότι εξυπηρετούνται μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες που θέλουν να μπουν στην Ελλάδα ή να φέρνουν γάλα από τα Βαλκάνια και να το ονομάζουν «φρέσκο», ωστόσο, αν μετά από τέσσερα χρόνια απίστευτων θυσιών με νομοσχέδια που πέρασαν και διέλυσαν την ελληνική κοινωνία, πέσει η κυβέρνηση για το γάλα τότε θα πρόκειται περί αυτοχειρίας.

Οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει πολύ χειρότερα νομοθετήματα τα οποία πήγαν στη Βουλή με το πιστόλι της τρόικας στον κρόταφο. Πέρασαν φόροι, χαράτσια, απολύσεις, διαθεσιμότητες, ανατροπές στα εργασιακά που δεν έγιναν ποτέ άλλοτε σε μια χώρα. Και θα καταρρεύσει η κυβέρνηση για το γάλα; Αυτό ίσως είναι αδιανόητο, όμως, μπορεί να συμβεί και ήδη τα κόμματα έχουν πάρει φωτιά.

Σύμφωνα με τους αριθμούς που υπάρχουν στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι θεωρητικά 153 βουλευτές και μπορεί να γίνουν 155 με την προσθήκη των κ. Λοβέρδου και Αηδόνη ίσως και ακόμη περισσότερων. Αν δεν ψηφίσουν το άρθρο για το γάλα οι 4 μέχρι τώρα διαφωνούντες πάμε στους 151, άρα και πάλι θα περάσει ολόκληρο το νομοσχέδιο, εκτός κι αν υπάρξουν εκπλήξεις. Μάλιστα, κάποιοι λένε ότι η πλειοψηφία μπορεί να πέσει στους 148 βουλευτές καθώς δεν θα παρευρίσκονται οι 6 προφυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής.

Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πίσω από το γάλα κρύβεται κάτι πολύ βαθύτερο το οποίο έχει να κάνει με τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ για την οποία έχουμε γράψει πολλές φορές. Η κυβερνητική συνοχή κρίνεται από το αν το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κάτι για το οποίο πολλοί αμφιβάλλουν. Τι θα κάνει άραγε ο Παπανδρέου και οι βουλευτές που επηρεάζει στο θέμα των τραπεζών; Τι θα κάνουν άλλοι βουλευτές που βρίσκονται στα «κάγκελα»; Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε η χθεσινή σύγκρουση του Γ. Μιχελάκη με τον Λ. Γρηγοράκο για την τροπολογία για τους μετανάστες. Πολλοί μάλιστα είδαν «δάκτυλο» Βενιζέλου σαν ένα είδος προειδοποίησης στη Νέα Δημοκρατία. Όμως, το πρωτάκουστο να αποσύρει ο υφιστάμενος Γρηγοράκος μια διάταξη που ήθελε ο προϊστάμενός του Μιχελάκης αλλά και οι σφοδρές αντιδράσεις της παρέας του Κουκουλόπουλου για μια ρύθμιση που κατά βάθος ήταν σωστή, κρύβουν κάτι. Ούτε τυχαία είναι η επίθεση που εξαπέλυσε το «πουλέν» του Βενιζέλου, ο Δ. Καρύδης κατά του Τάκη Μπαλτάκου τον οποίο χαρακτήρισε ακροδεξιό.

Αν λοιπόν για το γάλα ή για τους μετανάστες που καταγγέλλουν ψευδώς κακομεταχείριση γίνεται ο χαμός και το ΠΑΣΟΚ βγαίνει στο αντάρτικο τότε κάποιο λάκο έχει η φάβα. Θέλει να κάνει ηρωϊκή έξοδο από την κυβέρνηση; Θέλει να εκβιάσει τη Νέα Δημοκρατία και τον Σαμαρά; Επιδιώκει να εμφανιστεί ως φιλολαϊκό κόμμα και να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ μπας και αρπάξει καμιά ψήφο στις ευρωεκλογές η Ελιά; Ότι κι αν είναι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ακόμη και το ΠΑΣΟΚ να την… κάνει με ελαφρά πηδηματάκια πιστεύοντας ότι θα διασωθεί και αδιαφορώντας για το αν θα προκύψει πολιτική και οικονομική κρίση. Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που το καράβι έχει αλλάξει πορεία.

Αν πράγματι το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαλύσει την κυβέρνηση μπορεί να το κάνει. Ας το πει, όμως, κι ας αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να κρύβεται ούτε πίσω από τον Γρηγοράκο, ούτε πίσω από τον Καρύδη. Δεν μπορεί να είναι εντός, εκτός και επί τα αυτά. Αλλωστε, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, η συμφωνία με την τρόικα έγινε με πολύ έντονη παρουσία βουλευτών και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Γνώριζαν τι συζητιέται, τι απαιτεί η τρόικα, τι πρέπει να αλλάξει. Κανείς δεν τους αιφνιδίασε κι ας τα αφήσουν αυτά τώρα οι αντάρτες. Και από τα δύο κόμματα.

Θα είναι πολύ πιο έντιμο να βγουν τώρα όλοι όσοι διαφωνούν και να το πουν, να «αγαπήσουν» την ευθύνη τους και να πάμε παρακάτω. Με όσους μείνουν.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα