Έχουμε υπουργό Άμυνας ή δεν έχουμε;

Αναμφισβήτητα, η αρμοδιότητες που πρόκειται να αναλάβει ο κ.Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες, είναι νευραλγικής σημασίας. Και βέβαια στον τομέα της μετανάστευσης, που αφορά, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες του Νότου της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών.

Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι προσδοκά από τη θητεία του

κάτι «καλύτερο» για τη χώρα μας, αν και έτσι όπως είναι οι όροι των «συμφωνιών - Δουβλίνο», ελάχιστα μπορούν να γίνουν. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο κ.Αβραμόπουλος με τη μετανάστευση και θα τον κρίνουμε. Πάντως, δεν είναι «Επίτροπος Μετανάστευσης», αλλά Επίτροπος Εσωτερικών.

Αρμοδιότητες Επιτρόπου

Και τι αρμοδιότητες δεν έχει αυτός ο τομέας. Είναι σαν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά για όλη την Ευρώπη. Έχει να κάνει με οδηγίες και ρυθμίσεις για κάθε λογής αστυνομικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας, για συγκέντρωση ηλεκτρονικών πληροφοριών για τους πολίτες της ΕΕ, για ανταλλαγή των στοιχείων ή μη με τις ΗΠΑ, για θέματα εσωτερικής ασφάλειας που αφορούν όλη τη γηραιά ήπειρο (τρομοκρατία, ναρκωτικά, λαθρεμπόριο όπλων, οργανωμένο έγκλημα, κ.ο.κ.), και οποιαδήποτε άλλη αστυνομική πτυχή μπορεί να φανταστεί κανείς.

Μπορεί οι αρμοδιότητες του Επιτρόπου Εσωτερικών, όπως και ορισμένων άλλων, να είναι τυπικές, αλλά οι παρεμβάσεις τους δεν παύουν να έχουν μεγάλη βαρύτητα. Αν θέλουν, βέβαια, να παρέμβουν. Για να δούμε, τι θα κάνει ο κ.Αβραμόπουλος. Πάντως, η δουλειά των Επιτρόπων Εσωτερικών, διαχρονικά στην ΕΕ μένει αθέατη και κινείται στο παρασκήνιο. Κι’ αυτό, διότι έχουν τέτοια «καυτή» ατζέντα, που συστηματικά αποκρύπτεται από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, και γίνεται αντιληπτή μόνον όταν «σκάσει» κάποιο σκάνδαλο στα ΜΜΕ. Ως εκ τούτου, μόνον απλή δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι η αποστολή του κ.Αβραμόπουλου στις Βρυξέλλες.

Εκεί, εκτός των άλλων, θα έχει την ευκαιρία να συσφίγξει τις σχέσεις του -ή να τα σπάσει- με τον αμερικανικό παράγοντα, με τον οποίο πάντως, όπως έδειξαν και τα δύο ταξίδια του με την ιδιότητα του υπουργού Αμύνης, τα πάει αρκετά καλά. Να σημειωθεί πως, μετά το –μεγαλύτερο ίσως- κατασκοπευτικό σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν, σε όλη την Ευρώπη, και ιδιαίτερα στη Γερμανία, εξαιτίας και των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών της Μέρκελ, μετ’ επιτάσεως έχει τεθεί το ζήτημα της ασφάλειας του Ιντερνετ, και των «ειδικών» σχέσεων με τις ΗΠΑ-Βρετανία σε αυτό τον τομέα.

Ταξίδια για να «συνηθίσει» τις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, ήδη κλείνουν οι εκκρεμείς φάκελοι στο υπουργείο Αμύνης, άπαντες περιμένουν το νέο υπουργό, για τον οποίο υπάρχει θύελλα φημών, και την αντικατάσταση μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός πραγματοποιεί ήδη τα πρώτα του ταξίδια στις Βρυξέλλες. Όπως στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε άδραξε την ευκαιρία της πρόσκλησης της γενικής διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, Claude France Αrnould.

Στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αμύνης, ο ίδιος «συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz (σ.σ. σοσιαλιστής), τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Gianni Pitella, τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Claude Moraes, καθώς και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα