Σε «συμμάχους» του Γιούνκερ οι κορυφαίες οικονομικές θέσεις της ΕΕ

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τοποθέτησε τους κεντροδεξιούς συμμάχους του στις βασικές οικονομικές θέσεις στην νέα Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Ίσως ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, ο μοναδικός κεντροαριστερός πολιτικός στην ομάδα, να δυσκολευτεί να αλλάξει την προσέγγιση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση.

Ο Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών υπό την κυβέρνηση Ολάντ, μπορεί να κέρδισε το «βραβείο» του οικονομικού Επιτρόπου, αλλά θα περιβάλλεται από τη βασική οικονομική

ομάδα του Γιούνκερ, τουτέστιν πολιτικούς που φημίζονται για την εμμονή τους στην δημοσιονομική πειθαρχία. Πολύ σημαντικός είναι και ο διορισμός του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς στη θέση του αντιπροέδρου, δηλαδή «το δεξί χέρι του προέδρου», ο οποίος θα διασφαλίζει ότι η νέα Επιτροπή θα επικεντρώνεται στις προτεραιότητές της - ένα σαφές μήνυμα για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Η κυβέρνηση του Τίμερμανς στη Χάγη υποστηρίζει έντονα τη διατήρηση των εξουσιών στις εθνικές πρωτεύουσες και τη μη μεταφορά τους στις Βρυξέλλες. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας επίτροπος αφιερωμένος στην ατζέντα για τη βελτίωση της νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ότι κάθε πρόταση της Επιτροπής πραγματικά απαιτείται και ότι οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα από τα κράτη μέλη», ανέφερε η επιτροπή σε δήλωσή της.

«Έχω αποφασίσει να ταρακουνήσω λίγο τα πράγματα» πρόσθεσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου, αποκαλύπτοντας τα χαρτοφυλάκια. «Πρέπει να διακρίνουμε σε αυτή την επιτροπή, να γνωρίζουμε πότε να προχωρήσουμε και πότε να το αφήνουμε στα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Γιούνκερ. Ο Βάλτις Ντομπρόβσκις, πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας που εφάρμοσε ένα πρόγραμμα λιτότητας κατά τη θητεία του, διορίστηκε αντιπρόεδρος για το ευρώ. Ο Γίρκι Κατάινεν, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο οποίος προκάλεσε την οργή πολλών στις νότιες χώρες της ευρωζώνης για την σκληροπυρηνική προσέγγιση του στην κρίση της ευρωζώνης, ονομάστηκε αντιπρόεδρος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις.

Η κεντροδεξιά πολωνέζα πολιτικός Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα ανέλαβε την εποπτεία της κοινής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γιούνκερ υποσχέθηκε ότι οι νέοι αντιπρόεδροι θα έχουν πρωτοφανείς εξουσίες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόση ευελιξία θα έχει το έργο του Μοσκοβισί – μια δουλειά που επεκτάθηκε ιδιαιτέρως υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Οι αντιπρόεδροι θα είναι επικεφαλής των ομάδων εργασίας, διευθύνοντας και συντονίζοντας το έργο πολλών Επιτρόπων» αναφέρει δήλωση της ομάδας Γιούνκερ. «Αυτό θα εξασφαλίσει μια δυναμική αλληλεπίδραση όλων των μελών του σώματος, πετυχαίνοντας τους στόχους και απομακρύνοντας τις στατικές δομές». Η Βρετανία εξασφάλισε την πιο περιζήτητη δουλειά στην Ευρώπη την Τετάρτη, καθώς ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέπληξε τις Βρυξέλλες διορίζοντας τον Λόρδο Χιλ, έναν Τόρι που βγήκε από την αφάνεια, για να επιβλέπει τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του μπλοκ.

Τα άλλα κύρια οικονομική χαρτοφυλάκια πήγαν σε βετεράνους των Βρυξελλών ή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Η Σουηδέζα Σεσίλια Μάλστρομ θα είναι η νέα επίτροπος Εμπορίου, αρμόδια για την οριστικοποίηση της πολυσυζητημένης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ. Η Μαργκρέτε Βέσταγκερ, σεβαστή υπουργός Οικονομικών της Δανίας, ανέλαβε το ισχυρό χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού, στο οποίο θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με υψηλού προφίλ υποθέσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας εναντίον της Google και της Gazprom. Τόσο η Μάλστρομ όσο και η Βέσταγκερ προέρχονται από κεντρώα και φιλελευθέρα μπλοκ της Ευρώπης. Το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Μετανάστευσης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/2aec12e0-38d2-11e4-a53b-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz3Cw6X6ibW

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα