Έχει ο καιρός γυρίσματα: Κάποτε έβριζαν τον Στουρνάρα, τώρα θα του στήσουν και άγαλμα

Ιδιαίτερη λύπη επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, ίσως και την οικουμένη διότι με τη φυγή των τρελών και ημίτρελων από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκληρώθηκε η έφοδος της κυβέρνησης της πρώτης φοράς αριστερά στην Τράπεζα της Ελλάδος και η σύλληψη του Γιάννη Στουρνάρα.

Η

Ζωή Κωνσταντοπούλου έμεινε με τις χειροπέδες στο χέρι ο δε Παν. Λαφαζάνης δεν μπόρεσε να κάνει την εισβολή που επεδίωκε και να αρπάξει τα χρήματα που ήταν στο θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ. Κρίμα γιατί θα ζούσαμε ιστορικές στιγμές, θα διαφημιζόταν η Ελλάδα στα πέρατα της υφηλίου, θα έρχονταν απ’ όλο τον κόσμο δημοσιογράφοι να δουν το θέαμα που θα μας πρόσφεραν οι τρελοί του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το βλέπεις και συχνά να συλλαμβάνεται ο διοικητής και να φεύγουν οι… καραβιές με λεφτά από την κεντρική τράπεζα.

Εν πάση περιπτώσει, είναι παρελθόν όλες αυτές οι ανοησίες. Κάποιοι στην κυβέρνηση, την τελευταία στιγμή, κατάλαβαν ότι δεν παίζεις με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αν θέλεις να είσαι μέλος του ευρώ. Γιατί αν δε θέλεις τότε εγκαθιστάς στο κτίριο της οδού Αμερικής τον Κομισάριο και τυπώνει χρήμα αβέρτα με τη μορφή της ιστορικής ηρωϊδας Ραχήλ Μακρή.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Καθημερινή» ρωτήθηκε για τις επιθέσεις που δέχθηκε ο Γ. Στουρνάρας και για το αν κινδύνευσε η ανεξαρτησία της ΤτΕ και απαντά: «Είχαμε παρόμοιες καταστάσεις και σε άλλες χώρες της Ζώνης του Ευρώ. Ως μέλος του Ευρωσυστήματος, η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει να είναι ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές και πιέσεις και οι ενέργειές της δεν θα πρέπει να υπαγορεύονται από πολιτικές σκοπιμότητες. Από αυτή την άποψη, ο Γιάννης Στουρνάρας κατάφερε να διαφυλάξει την εξουσία, την ανεξαρτησία και το κύρος του ιδρύματός του υπό ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες. Η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ομαλή συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Τράπεζα της Ελλάδος σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Πρόκειται για ηχηρό χαστούκι σε όλους τους λασπολόγους και υβριστές της Τράπεζας και προσωπικά του Γ. Στουρνάρα ο οποίος ενώ δεχόταν επιθέσεις συνεχώς από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτός έκανε όλες τις κινήσεις που έπρεπε για να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα προτού καταρρεύσει. Ακόμη και με τα capital controls θα μπορούσε η χώρα να βάραγε διάλυση. Αλλά χάρη στις προσπάθειες που έκανε, μαζί με μια ομάδα σοβαρών ανθρώπων που υπάρχουν στην κυβέρνηση και είδαν τον κίνδυνο, μπόρεσε και σώθηκε η παρτίδα.

Να θυμίσουμε για όσους το έχουν ξεχάσει ότι δεν ήταν μόνο οι παλαβοί του ΣΥΡΙΖΑ που έσκουζαν κατά του Στουρνάρα. Ήταν και κάποιοι που σήμερα βρίσκονται σε υπουργικούς θώκους και ίσως γι’ αυτό να τους πήραν. Γιατί δηλαδή φώναζαν περισσότερο ώστε να ακουστούν και να πάρουν το αντίτιμο της… αριστεροσύνης τους.

Για παράδειγμα να ξεχάσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που μόλις τον Ιούλιο, επειδή ο Στουρνάρας χτυπούσε καμπανάκια ότι έρχεται καταστροφή (που ήρθε με τα capital controls και τα μνημόνια) έλεγε: Ο κ. Στουρνάρας, όχι μόνο ξεπερνά τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, αλλά προσπαθεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Να θυμίσουμε τον… κολοσσό της πολιτικής σκέψης Νίκο Φίλη ο οποίος είχε πει: «Υπάρχει πρόβλημα με τον Γ. Στουρνάρα, καθώς φαίνεται να υποσκάπτει τις διαπραγματεύσεις της χώρας και να λειτουργεί ως πολιτικός αντίπαλος, πέρα από τις αρμοδιότητές του ως Διοικητή της ΤτΕ». Ή τον Δ. Βίτσα που κατηγορούσε τον Στουρνάρα για τη λίστα Λαγκάρντ;

Να θυμίσουμε την αριστερή φυλλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αυγή» που εξαπέλυε προσωπικές επιθέσεις κατά του διοικητή; Τότε που επιτέθηκαν στην ΤτΕ με το… περίφημο e-mail το οποίο τι έλεγε; Ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δραματική και έχει επιβαρυνθεί από τις βαρουφάκειες βλακείες.

Όλοι τώρα έχουν «λουφάξει». Ξέρετε γιατί; Γιατί έγιναν μνημονιακότεροι όλων και ήρθαν στα σύγκαλά τους. Τώρα ο Στουρνάρας έγινε ήρωας γιατί τους έσωσε ουκ ολίγες φορές. Θα θυμάστε τα λεφτά που βρέθηκαν από το ΔΝΤ για να πληρωθεί η δόση τον Ιούνιο και να μην κηρύξει στάση πληρωμών η χώρα.

Ας τολμήσουν στο εξής να αμφισβητήσουν ότι αν δεν ήταν ο Ντράγκι (τον οποίον επίσης έβριζαν) και ο Στουρνάρας τώρα η χώρα θα είχε γίνει «περίπτερο» της Ζωής και του Παναγιώτη.

Αλλά όλα εδώ πληρώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα