Εμπλοκή; - «Αγκάθια», ΕΚΑΣ «κόκκινα» δάνεια και ΑΔΜΗΕ

Αγωνιώδεις προσπάθειες... στο παρά πέντε, καταβάλλονται ώστε να κλείσουν οι «ουρές» της αξιολόγησης, να υπάρξει σχετική νομοθέτηση άμεσα με κατάθεση τροπολογιών ει δυνατόν αύριο, και να εκταμιευθεί η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ, πιθανότερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με τον καταρχήν σχεδιασμό του ESM.

Οι διαβουλεύσεις εντείνονται, μετά και τις ενστάσεις που ήγειρε η ελληνική πλευρά για σειρά ζητημάτων, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη συνεδρίαση

του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αύριο και μεθαύριο. Εκεί υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποφασιστεί η επαναφορά του waiver που θα σηματοδοτήσει την παροχή φθηνότερης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Στα ανοικτά ζητήματα, που περιγράφηκαν και σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους Θεσμούς, εντάσσονται «δύσκολα» θέματα, όπως η διαχείριση των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, με τους Θεσμούς να ζητούν πώληση και την Αθήνα να ανησυχεί πως αυτό ίσως οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα, το θέμα του ΕΚΑΣ, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η ρύθμιση για τα ειδικά μισθολόγια, καθώς και το εναλλακτικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο εγγύς μέλλον εκτίμησε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς, λέγοντας πως είναι σαφείς οι αποφάσεις των υπουργών στο Eurogroup για την Ελλάδα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters χθες, δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, αλλά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Θεσμούς θα προχωρήσει σε τεχνικές διορθώσεις που είναι υπό συζήτηση.

ΕΚΑΣ
Σχετικά με το ΕΚΑΣ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι θα «κλειδώσει» είτε τη λύση του λογιστικού συμψηφισμού από το πρωτογενές πλεόνασμα των 84 εκατ. ευρώ που θα «χάσουν» περίπου 100.000 συνταξιούχοι, λόγω των νέων εισοδηματικών κριτηρίων, είτε να χορηγήγησει το ΕΚΑΣ με τα νέα δεδομένα από την 1η Ιουλίου 2016, τροποποιώντας τον νόμο (σε αυτή την περίπτωση η δαπάνη για το ΕΚΑΣ θα πρέπει να περικοπεί ταχύτερα για τους επόμενους συνταξιούχους, προκειμένου να καλυφθεί ο δημοσιονομικός στόχος για εξοικονόμηση συνολικά έως 900 εκατ. ευρώ έως το 2020). Το υπουργείο δεσμεύεται πάντως πως σε όλες τις περιπτώσεις κανείς συνταξιούχος δεν θα κληθεί να επιστρέψει ούτε ένα ευρώ αναδρομικά.

ΑΔΜΗΕ
Για τον ΑΔΜΗΕ, οι δανειστές ζητούν να συμπεριληφθεί στο «συμπληρωμένο» μνημόνιο τo εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά η ρύθμιση που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο. Ας σημειωθεί, ότι εξ αρχής οι Θεσμοί επέμεναν ότι αν δεν προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο, τότε ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί είτε κατά 66%, είτε εξ ολοκλήρου.

ΕΚΤ
Εν τω μεταξύ η Wall Street Journal αναφέρει πως το Δ.Σ. της ΕΚΤ, που συνεδριάζει την Πέμπτη στη Βιέννη, θα μπορούσε να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με πηγή την οποία επικαλείται. Τυπικά το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει την απόφαση για την επαναφορά του waiver, ακόμη και εάν υπάρχουν εκκρεμότητες με τα προπαιτούμενα. Πρακτικά όμως η ύπαρξη εκκρεμοτήτων θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά, μεταθέτοντας τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση. Η επόμενη συνεδρίαση, άτυπη, όπου όμως θα μπορούσαν να ληφθούν τέτοιου τύπου αποφάσεις αναμένεται στις 22 Ιουνίου, ενώ συνεδρίαση θα υπάρξει και στις 6 Ιουλίου.

ESM
Σύμφωνα με τον ΕSM, η υποδόση των 7,5 δισ. θα εκταμιευθεί πιθανόν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον εκπληρωθούν πλήρως τα προαπαιτούμενα και υπάρξει σχετική έγκριση από αρκετά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και στη συνέχεια από το Δ.Σ. του ESM, αφού ευτό θα έχει εγκρίνει το «συμπληρωμένο» Μνημόνιο.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα