ΔΝΤ: Με πιο αργούς ρυθμούς η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μετά το Brexit

20:07 8/7/2016 - Πηγή: Antinews

Η ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια λόγω της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία της νομισματικής ένωσης, το ταμείο που εδρεύει στην Ουάσινγκτον παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα σε σχέση με πριν από μόλις τέσσερις εβδομάδες, όταν κυκλοφόρησε την προκαταρκτική εκτίμηση της ευρωζώνης.

Ο πληθωρισμός φέτος αναμένεται να παραμείνει στο υπερβολικά χαμηλό 0,2%, κάτω από το 0,3% των προβλέψεων πριν από το δημοψήφισμα, και θα ανέλθει στο 1,1%, αντί για 1,2%, το 2017 λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας, αναφέρει το ΔΝΤ.

Ο Mahmood Pradhan, αναπληρωτής διευθυντής για το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ, δήλωσε ότι οι αριθμοί ανάπτυξης υποθέτουν ότι η Βρετανία θα διατηρήσει μια στενή σχέση με την ΕΕ, παρόμοια με εκείνη της Νορβηγίας, και θα έχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Ένα τέτοιο σενάριο θα απαιτούσε το Λονδίνο να συνεχίσει να εφαρμόζει το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που επιτρέπουν στους πολίτες των άλλων χωρών να έρχονται για εργασία - κάτι που οι περισσότεροι από τους υπερασπιστές υπέρ του Brexit έχουν απορρίψει.

"Αυτή είναι μια πρώτη αξιολόγηση", είπε ο Pradhan. Τόνισε επίσης ότι το ΔΝΤ ήταν πολύ ανήσυχο για την "αποστροφή κινδύνου" στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά το δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη της ευρωζώνης ακόμη περισσότερο αν διαρκέσει. Οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη χειρότερες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο κόψει τους δεσμούς του με την ΕΕ συνολικά και περιοριστεί στους παγκόσμιους κανόνες εισαγωγής και εξαγωγής που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

"Θα δούμε πολύ σημαντικές διαταραχές στο εμπόριο, αν προχωρήσουμε στην επιλογή του ΠΟΕ", είπε ο Pradhan. Το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον της σχέσης της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα του Brexit έρχονται εν μέσω σημαντικών υφιστάμενων κινδύνων, όπως η πολιτική αναταραχή από την πρόσφατη εισροή προσφύγων, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, τον χαμηλό πληθωρισμό και τις αδύναμες τράπεζες σε ορισμένα από τα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης. "Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευτούνε αυτή τη στιγμή για να αντιστρέψουνε την αυξητική τάση του ευρωσκεπτικισμού και την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης, ενεργώντας από κοινού", είπε ο Pradhan. "Ωστόσο η σύγχυση είναι όλο και πιο ανυπόφορη".

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι στην ευρωζώνη, φιλοξενεί το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της ΕΕ και αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο για πολλά από τα μέλη του μπλοκ. Για να μειωθεί η αβεβαιότητα, τόσο το Λονδίνο όσο και οι άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ πρέπει να εργαστούν για να καταστήσουν ομαλή την διαδικασία μετάβασης και όσο το δυνατόν προβλέψιμη, σχολιάζει το ΔΝΤ. Η προκαταρκτική εκτίμηση του ταμείου, η οποία κυκλοφόρησε μόλις μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου, είχε επικεντρωθεί στα πολιτικά ρήγματα της Ευρώπης - που εκτείνονται από τις επώδυνες πολιτικές λιτότητας ως τον αυξανόμενο εθνικισμό- και το πώς καθιστούν πιο δύσκολες τις αναγκαίες διορθώσεις στην ευρωζώνη.

Τώρα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και το αίτημα για άλλα δημοψηφίσματα που εγείρουν τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ορισμένοι από αυτούς τους πολιτικούς κινδύνους έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης νέου πρωθυπουργού και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ περιμένουν την νέα ηγεσία για να ξεκινήσουν οι επίσημες συνομιλίες για την έξοδο. Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ευρωζώνης παραμένουν διχασμένες για το πόσο αυστηρά να εφαρμόσουν τους δικούς τους κανόνες, είτε πρόκειται για τα δημόσια ελλείμματα είτε για τη διάσωση των τραπεζών.

Οι αναταράξεις στην αγορά μετά το Brexit έχουν κλονίσει τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Αλλά ένα μεγάλο μέρος έχει εστιαστεί στις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες λυγίζουν υπό το βάρος των 360 δις επισφαλών δανείων. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ επεκτείνει κάποια υποστήριξη στην κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία έχει παραπονεθεί σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν οι τραπεζικοί επενδυτές - συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθετών- να αναλάβουν τις ζημίες πριν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων.

"Σε συστημικές περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να δικαιολογείται η παρέμβαση του κράτους, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ θα πρέπει να ασκούνται με ευελιξία όπως επιτρέπεται" αναφέρει το ταμείο. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, συχνά γνωστές ως "bad banks", μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία μιας αγοράς για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά μπορεί να απαιτηθεί δημόσια στήριξη καθώς οι "τιμές αγοράς" είναι δύσκολο να προσδιοριστούν σε θυελλώδεις καιρούς. "Σε αυτό το περιβάλλον φαίνεται πολύ δύσκολο (για τις τράπεζες) να αντλήσουν κεφάλαια από την ιδιωτική αγορά", δήλωσε ο Pradhan.

Για να βελτιωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, απαιτούνται αλλαγές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είπε το ΔΝΤ. Το ταμείο ανανέωσε την έκκλησή του για ένα κοινό σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων, καθώς και των εθνικών νομοθεσιών, που καθιστούν πιο εύκολη την πτώχευση εταιρειών. "Εάν δεν επιλυθούν τα συλλογικά προβλήματα, η ευρωζώνη είναι πιθανό να υποστεί επαναλαμβανόμενες περιόδους οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που οδηγούν σε κρίσεις εμπιστοσύνης και οικονομικές αναταράξεις", προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Οι αναγκαίες διορθώσεις δεν περιορίζονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε το ταμείο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταπολεμήσουν την ανισότητα, να ενσωματώσουν άμεσα τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες σε θέσεις εργασίας, και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα των οικονομιών τους. Για να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία, η ευρωζώνη χρειάζεται ένα μεγαλύτερο κοινό ταμείο επενδύσεων, τη διανομή χρημάτων σε χώρες που τηρούν τους κανόνες και μακροπρόθεσμα την κεντρική ικανότητα να παρέχει δημοσιονομική στήριξη προς τις κυβερνήσεις σε περιόδους κρίσης, ανέφερε το ΔΝΤ. Οι πολύπλοκοι κανόνες του προϋπολογισμού, στις οποίες έχουν εμπλακεί πρόσφατα η Ισπανία και η Πορτογαλία, πρέπει να απλοποιηθούν και να εφαρμοστούν με μεγαλύτερη συνέπεια, πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι προς το παρόν, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και της αγοράς περιουσιακών στοιχείων, κρίνονται σκόπιμα. Ωστόσο, αν οι τιμές δεν αυξηθούν, η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να λάβει περαιτέρω μέτρα, κυρίως μέσω της αγοράς ακόμα περισσότερο περιουσιακών στοιχείων. "Βλέπουμε περιορισμένα περιθώρια στη μετακίνηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Pradhan.

nasdaq.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα