Δημοσκόπηση Rass: Στήριξη σε Σαμαρά, ράπισμα σε Τσίπρα,προβάδισμα της ΝΔ

Έπειτα από μια μεγάλη περίοδο – ντέρμπι, όπου η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ εναλλάσσονταν στην πρώτη θέση ανάλογα με τη συγκυρία, τα δεδομένα αλλάζουν σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρίας Rass: H Ν.Δ. καταγράφει καθαρό προβάδισμα 2,4 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζει σαφή υπεροχή έναντι του Αλέξη Τσίπρα

σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά πέρασε στην κορυφή στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, υποχωρώντας ο Φώτης Κουβέλης στη δεύτερη θέση.

Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα -είναι αποτύπωση εξαμήνου λένε οι εκλογολόγοι- το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει χάσει 3,4%, ενώ η Ν.Δ. μόλις 0,3%. Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες καταδεικνύοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου τόσο στην πολιτική της γραμμή όσο και στο εσωτερικό του κόμματός της. Αντίθετα, η συσπείρωση της Ν.Δ. εμφανίζεται αυξημένη κατά 1,5 μονάδα.

Στην πρόθεση ψήφου και σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται σταθερή και μονοψήφια, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία ποσοστιαία μονάδα και η ΔΗΜ.ΑΡ. υποχωρεί κατά 1,2%. Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες η αντίστοιχη έρευνα του Δεκεμβρίου είχε συμπέσει με τη μεγάλη κρίση και την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών από το κόμμα του Πάνου Καμμένου και το ποσοστό του τότε είχε καταγραφεί στο 2,8%. Τον Ιανουάριο οι ΑΝ.ΕΛ. ανέβηκαν 2 μονάδες και σήμερα καταγράφεται το ίδιο ποσοστό (4,8%) που σε κάθε περίπτωση -λένε οι ειδικοί αναλυτές- απέχει από το εκλογικό ποσοστό των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερό μετά την αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα από το τιμόνι του κόμματος. Στο χάρτη της πρόθεσης ψήφου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνει 1,5%, εμφανίζεται η Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου με 1,1%, ενώ το «Σχέδιο Β» του Αλέκου Αλαβάνου και η «ΝΕΑ ΜΕΡΑ» του Χρήστου Ζώη είναι κάτω από τη μονάδα.

Στην καταλληλότητα πρωθυπουργού ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες. Ο συγκριτικός πίνακας δείχνει ότι ο κ. Σαμαράς κέρδισε τέσσερις μονάδες από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα και το ποσοστό του είναι 53%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τρεις μονάδες και βρίσκεται στο 28,9%.

Σε επίπεδο τρικομματικής κυβέρνησης, το «δυνατό χαρτί» είναι ο πρωθυπουργός με ποσοστό 53,3%, ενώ οι πρόεδροι της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά (9,9% και 7,9% αντίστοιχα).

Τα ευρήματα της Rass εμφανίζουν τον Αντώνη Σαμαρά να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το 44,1% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα εμπιστευόταν περισσότερο για το μέλλον της οικογένειάς του μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι 25,7% που συγκεντρώνει η επιλογή κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) θεωρείται από το 46,6% ότι θα μπορούσε καλύτερα να υπηρετήσει συμφέρον της χώρας από μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει ποσοστό 31,7%.

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών για πρώτη φορά πέρασε στην κορυφή ο Αντώνης Σαμαράς με διαφορά 6,6% από τον Φώτη Κουβέλη που ακολουθεί.
Όσον αφορά στις μετακινήσεις, κι εκεί η Ν.Δ. είναι ωφελημένη σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς «χάνει» προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα 2,8% και «παίρνει» 3,1%. Ωστόσο και τα δύο κόμματα έχουν τη μεγαλύτερη διαρροή τους προς τη Χρυσή Αυγή (3,1 από Ν.Δ. – 4,8% από ΣΥΡΙΖΑ), στοιχείο που ερμηνεύει τη διατήρηση της Χ.Α. σε υψηλά ποσοστά.

Ναι στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών

Με την πλευρά της κυβέρνησης που αποφάσισε να επιστρατεύσει τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να διεξαχθούν ομάδα οι πανελλαδικές εξετάσεις συντάχθηκαν οι πολίτες. Στο ερώτημα της έρευνας, το 62,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης έναντι του 36% που δήλωσε ότι διαφωνεί με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Υπέρ των απολύσεων στο Δημόσιο

Υπέρ των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων τάσσονται οι πολίτες. Στο ερώτημα «συμφωνείτε ή διαφωνείτε» με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, το 54,1% απαντά ότι συμφωνεί έναντι του 44,7% που δηλώνει ότι διαφωνεί. Πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται εδώ και μήνες στο προσκήνιο καθώς μέχρι τις αρχές Ιουνίου πρέπει να απομακρυνθούν 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Μαζική αποδοκιμασία για ΣΥΡΙΖΑ

Αρνητική πρωτιά καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Μαΐου όπου αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα και διεκδίκησε την εξουσία στην κάλπη του Ιουνίου 2012. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Rass, το πρόβλημα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα είναι σήμερα δομικό, καθώς η πολιτική του δεν βρίσκει αντίκρισμα στην κοινή γνώμη ενώ παράλληλα αμφισβητείται ακόμη και από ψηφοφόρους του κόμματός του. Η οικονομική του πρόταση για παραμονή στο ευρώ με ακύρωση του Μνημονίου απορρίπτεται ως ανέφικτη από τους πολίτες, αλλά και από μια μεγάλη μερίδα στο εσωτερικό του, ενώ η αντιπολίτευση που ασκεί κρίνεται επίσης αρνητικά.

Ο δρόμος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι γεμάτος αγκάθια σύμφωνα με την έρευνα της Rass και οι ανηφόρες είναι μπροστά, καθώς τον Ιούλιο στο συνέδριο του κόμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με τους επικριτές του που απορρίπτουν την πρότασή του για «ενιαίο κόμμα», χωρίς τις συνιστώσες…

Το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου καταγράφεται στα ποσοστά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε σχέση με την πολιτική που ασκεί όσο και στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση δηλώνει το 59,3% των ερωτηθέντων, ενώ ικανοποίηση εκφράζει μόλις το 13,8% των πολιτών. Ο πονοκέφαλος γίνεται μεγαλύτερος καθώς το πράσινο φως για την αντιπολιτευτική του τακτική ανάβει μόλις από το 29,6% των ψηφοφόρων του, το 26,9% δηλώνει δυσαρεστημένο, πολύ δυσαρεστημένο το 6,7% ενώ αδιάφορο (ούτε ικανοποίηση ούτε δυσαρέσκεια) τοποθετείται το 36,3% των ψηφοφόρων του.

Αν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το 51,4% εκτιμά ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα ενώ μόνο το 20,2% πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Επίσης, το 59,9% των πολιτών βαθμολογεί αρνητικά το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το σενάριο αυτό βρίσκει αντιδράσεις και στους ψηφοφόρους του καθώς το απορρίπτει το 37,2%.

Στο κενό πέφτει η θέση του Αλέξη Τσίπρα, ότι μπορεί να υπάρξει λύση για την οικονομία εντός ευρώ αλλά χωρίς το Μνημόνιο καθώς το 59,8% το θεωρεί ανέφικτο όπως και το 40,6% των ψηφοφόρων του. Το νέο αδιέξοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μια συγκυρία όπου εδραιώνεται η άποψη των πολιτών για παραμονή της χώρας στο ευρώ απέναντι στους υποστηρικτές της δραχμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 71,8% των ερωτηθέντων διαφωνεί ρητά με την πολιτική πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για επιστροφή στη δραχμή, ενώ συμφωνεί το 18,6% των πολιτών. Και σ’ αυτή την περίπτωση τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Κουμουνδούρου, αφού το 29,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της πολιτικής πρότασης του Αλέκου Αλαβάνου και του Σχεδίου Β ενώ το 60,3% δηλώνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με την επιστροφή στη δραχμή.

Πρώτο φως στο τούνελ της κρίσης

H αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch και η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό όπως προκύπτει από τα ταξίδια του πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων ανοίγουν την πρώτη χαραμάδα στο μακρύ τούνελ της κρίσης.

Όπως λένε ειδικοί αναλυτές, είναι ενδεικτικό ότι η «ψαλίδα» ανάμεσα στο αίσθημα απογοήτευσης και αισιοδοξίας, ικανοποίησης και δυσαρέσκειας περιορίζεται, ενώ κερδίζει έδαφος η «πάση θυσία» παραμονή της χώρας στο ευρώ. Σημάδια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση βλέπουν 4 στους 10 πολίτες, καθώς στο συγκεκριμένο ερώτημα το 41,4% των ερωτηθέντων απαντά «ναι» και αρνητικά το 57,4%.

Με δεδομένο ότι στις αρχές του χρόνου ψηφίστηκε μια νέα θύελλα μέτρων και η ανεργία έκανε νέο άλμα, οι πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «ισορροπημένη» την απάντηση που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα πώς τα πήγε η κυβέρνηση στον ένα χρόνο που συμπληρώνεται από την κάλπη του Ιουνίου: το 50,4% λέει ότι η κυβέρνηση τα πήγε χειρότερα απ’ ό,τι περίμενε, «καλύτερα» απαντά το 30,3%, ούτε καλύτερα ούτε χειρότερα λέει το 18%.

Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος καλείται να κλείσει μέτωπα στο χώρο της οικονομίας (μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις) της δημόσιας διοίκησης (απολύσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών), αλλά και να περιορίσει τους κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει συχνά η τρικομματική κυβέρνηση, το 30,1% των πολιτών δηλώνει ικανοποίηση για τον τρόπο που χειρίζεται τα πράγματα και δυσαρέσκεια το 48,3%.

Σχετικά με το ταξίδι του στην Κίνα, το 52,1% κρίνει αδικαιολόγητη την αισιοδοξία που εκφράζεται και το 40,3% δικαιολογημένη. Πάντως, όπως έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του και έχει επισημάνει ο ίδιος σε δημόσιες παρεμβάσεις του, υπάρχουν κάποιες καλές ενδείξεις, ωστόσο «θα πρέπει να πατάμε γερά στο έδαφος, να είμαστε ρεαλιστές και όχι υπέρμετρα αισιόδοξοι».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η πλειοψηφία των πολιτών (54,9%) επιθυμεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 72,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι εντός ευρώ έχει τις περισσότερες πιθανότητες η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει την κρίση.

Κατερίνα Κατασαβού, στον “Τύπο της Κυριακής”

Keywords
δημοσκοπηση, rass, σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, τσιπρας, rass, απολυσεις στο δημοσιο, φώτης κουβέλης, χρυση αυγη, ανεξαρτητοι ελληνες, αλέξης τσίπρας, συριζα, ΠΑΣΟΚ, καμμενος, ΚΚΕ, ανταρσυα, νέα, ελλαδα, λοβερδος, επιστρατευση, πανελλαδικες 2012, ιουνίου, εκλογες, μαΐου, μνημονιο, φως, λύση, δραχμη, ρητά, fitch, συγκεκριμένο, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, νεα κυβερνηση, πανελληνιες 2012, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, μνημονιο 3, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, κομματα, κουβελης, οικονομικη κριση, ρητά, αυγη, γνωμη, θεμα, κινα, οικονομια, φως στο τουνελ, φως, αισιοδοξια, ανεργια, βρισκεται, γινεται, δεδομενο, δευτερο, δημοσιο, δειχνει, δρομος, εδαφος, ευρω, εξετασεις, ερευνα, ερχεται, ζωη, ιδιο, θυελλα, οικο, κυβερνηση, κομμα, λύση, μαΐου, μηνες, ομαδα, πιθανοτητες, πονοκεφαλος, προβληματα, σεναριο, συγκεκριμένο, σημαδια, ταξιδια, φορα, χειροτερα, χρυση, ιουνίου, μπροστα, ταξιδι, υπεροχη
Τυχαία Θέματα