Διεθνή ΜΜΕ: “Λάθος της Ελλάδας η αυτόνομη έξοδος από την τρόικα»

Με μια ομοβροντία δημοσιευμάτων που αποτελούν προειδοποίηση προς την Ελλάδα να σκεφτεί καλά την... αυτόνομη έξοδό της από την τρόικα, οι ξένοι δανειστές και οι αγορές δείχνουν το δρόμο στο τι πρέπει να γίνει. Πρόκειται ασφαλώς για μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αναδειχθεί... ποιος είναι το αφεντικό, ποιος έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση.

Η Moody’s για παράδειγμα από την οποία περιμένουμε στο μέλλον αναβαθμίσεις, λέει: «Ο τερματισμός του προγράμματος διάσωσης

θα οδηγήσει σε αύξηση του ρίσκου χρηματοδότησης της χώρας σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πιθανότατα θα επιβραδυνόταν, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αντιμέτωπη με τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν ένα οικονομικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Early Exit from Troika Programme Would Raise Funding and Reform Uncertainties», η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015 εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων στη Βουλή (180 ψήφους) για τον υποψήφιο που θα προτείνει για την προεδρία της χώρας, εξέλιξη που θα καθιστούσε λιγότερο προβλέψιμη τη μελλοντική πολιτική.

Η κυβέρνηση, σημειώνει η Moody’s, έχει εκφραστεί ανοικτά υπέρ της εξόδου από το πρόγραμμα της τρόικας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που αίρει τις «προϋποθέσεις» (conditionality) που επιβάλλει το πρόγραμμα.

Από την άλλη, το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο εκφράζει τις απόψεις των επενδυτών αναφέρει ότι οι αγορές αντέδρασαν όταν η κυβέρνηση είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει εκτός μνημονίων νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Κάτι που δεν είναι πολύ καλή ιδέα, σημειώνει.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το πρακτορείο Bloomberg σε οικονομολόγους, το 85% αυτών εκτίμησε πως η πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο από τα μνημόνια δεν είχε νόημα με οικονομικούς όρους, εν μέρει λόγω και της επιμονής του Μάριο Ντράγκι ότι οι χώρες που αξιολογούνται ως junk πρέπει να παραμείνουν υπό καθεστώς ενός προγράμματος επιτήρησης, αν θέλουν να επωφεληθούν από τα νέα ευνοϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η κυβέρνηση είναι ως ένα βαθμό απελπισμένη και θέλει να αφήσει το «γκάζι» των μεταρρυθμίσεων και να χαλαρώσει λίγο, επιχειρώντας να αυξήσει τη δημοτικότητά της», αναφέρει η ανάλυση.

Κι ενώ το 73% των οικονομολόγων στην έρευνα του Bloomberg εκτιμά πως η Ελλάδα δε θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης, όταν το ποσοστό αυτό τον Ιούλιο ήταν μόλις 40%, οι μισοί εξ αυτών υποστηρίζουν πως η χώρα μας δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ.

Το Bloomberg ρώτησε 15 οικονομολόγους στο διάστημα 3-15 Οκτωβρίου και το θέμα ήταν κοινό: το μέλλον της Ελλάδας. Το 73% των ερωτηθέντων είπε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο και το ήμισυ ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χωρίς τα χρήματα του ΔΝΤ.

Για την κυβέρνηση, σημειώνει το άρθρο, πρόβλημα υπάρχει και στο εσωτερικό με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για πρόωρες εκλογές στηριζόμενη στα γκάλοπ που την δείχνουν πολύ μπροστά. Ο οικονομολόγος Γκιγιόμ Μενουέ σημειώνει πως: «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προσθέσει πολλούς κινδύνους στην εύθραυστη ψυχολογία των ξένων επενδυτών. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσει ακόμα υψηλότερα το βαθμό αντιπαράθεσης με τους δανειστές».

Στον προβληματισμό της ΕΕ για το ενδεχόμενο επιστροφής της ελληνικής κρίσης αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας με τίτλο «Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι μεγάλη ανησυχία» αναφέρεται στην «βουτιά» πολλών μετοχών στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς και στην αισθητή πτώση του δείκτη V-Dax-New, που θεωρείται «βαρόμετρο» της αγοράς και προδιαθέτει για μελλοντικές κινήσεις των επενδυτών.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι το κόστος δανεισμού για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έχει φτάσει το 8,7%, που είναι το υψηλότερο εδώ και έναν χρόνο και πάντως «υπερβολικά υψηλό» για την Ελλάδα, εάν θέλει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις αγορές.

Η FAZ κάνει ιδιαίτερη αναφορά και σε πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του αντιπροέδρου της Κομισιόν J.Katainen ότι για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού «ευθύνονται πολλοί παράγοντες».

Όπως αναφέρεται οι Βρυξέλλες ανησυχούν όχι μόνο για τη γενικότερη αβεβαιότητα στα διεθνή χρηματιστήρια και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά και για τις «αντιφατικές» δηλώσεις που ακούστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αθήνα σε σχέση με τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας από το 2015 και μετά.

Όσο για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η εφημερίδα εκτιμά ότι «από τη μία πλευρά επιθυμεί μία, κατά το δυνατόν, άνευ όρων έξοδο από το πρόγραμμα, ώστε να απαλλαγεί από νέους όρους (βοήθειας), αλλά από την άλλη πλευρά έχει προφανώς αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατή μία ασφαλής έξοδος στις αγορές χωρίς κάποια μεταβατική λύση».

Σύμφωνα πάντως με την Frankfurter Allgemeine, η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για «προληπτική γραμμή πίστωσης» προσέκρουσε σε «σκεπτικισμό» στους κύκλους του Eurogroup.

Παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη «χείρα βοηθείας» που προσέφερε στην Αθήνα και επιβεβαίωσε και επισήμως την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μειώνοντας το «κούρεμα» που επιβάλλει σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία λαμβάνει ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα