Επιχείρηση κατευνασμού των αγορών

Επιχείρηση κατευνασμού των αγορών που τις προηγούμενες ημέρες μας διέλυσαν και κατέστρεψαν ότι χτίζαμε επί μέρες, επιχειρεί η κυβέρνηση. Οι συνεννοήσεις σε ανώτατο επίπεδο είναι συνεχείς και ειδικά ο πρωθυπουργός στο Μιλάνο που βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής είχε την ευκαιρία να δείξει στους ξένους ότι θα τηρηθούν όσα έχει υποσχεθεί η Ελλάδα.

Μπορεί οι φωτογραφίες με τον Σαμαρά να δείχνει στη Μέρκελ

το ψηφιδωτό της Αμφίπολης να κάνουν το γύρο του κόσμου, σε παρασκηνιακό επίπεδο, όμως, ειπώθηκαν άλλα πιο σοβαρά. Ενα τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Ζ. Κλοντ Γιούνκερ και οι επαφές Ντράγκι με Στουρνάρα ήταν αυτές που συνέβαλαν στο να δοθεί στην Ελλάδα το δίχτυ ασφαλείας των 15 δισ. ευρώ μέσω των τραπεζών.

Όποιος νομίζει κάποιος ότι είναι λίγο να δέχεται η ΕΚΤ τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών με μικρότερο κούρεμα, αν και είναι στην κατηγορία σχεδόν των «σκουπιδιών», είναι γελασμένος. Είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα ρευστότητας και αυτό θα φανεί πολύ σύντομα.

Ήταν το πρώτο μήνυμα προς την Ελλάδα και προς τις αγορές για να αλλάξει το κλίμα που είχε χαλάσει τον τελευταία καιρό. Αλλά και σε επίπεδο κορυφής ο κ. Σαμαράς φέρεται να συζήτησε με την κ.Μέρκελ τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό χρέος και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας στη μετά μνημόνιο εποχή.

Η συμφωνία που φημολογείται ότι έχει κλείσει προβλέπει την αποδοχή από μέρους της Αθήνας μια προληπτικής πιστωτικής γραμμής την οποία η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αν την έχει ανάγκη για να καλύψει τα πιθανά χρηματοδοτικά της κενά. Η ουσία, το ζουμί της υπόθεσης είναι ποιοι όροι θα μπουν στη συμφωνία. Αν για παράδειγμα υποχρεώνουν την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό τότε καλώς να έρθουν και οι όροι. Αν όμως πρόκειται για νέο Μνημόνιο που απλά θα «βαφτιστεί» με άλλο όνομα για να περάσει χωρίς αντιδράσεις, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Οι μεγάλες αλήθειες που βλέπει μπροστά της τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι χωρίς τη στήριξη των αγορών και των δανειστών απλά θα καταρρεύσει η Ελλάδα, θα γυρίσει στα δραματικά χρόνια του 2010-2011.

Το μήνυμα ήταν σαφές από τους ξένους και ήταν διπλό:

1.Προς την κυβέρνηση που έλεγε ότι πρώτα πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί η Ελλάδα να αντέξει χωρίς την τρόικα. Μια βιαστική έξοδος από το πρόγραμμα προϋποθέτει γερές βάσεις που η χώρα δεν διαθέτει. Είναι γελασμένος όποιος νομίζει ότι η κρίση πέρασε, η οικονομία απογειώθηκε και δεν έχει ανάγκη κανέναν. Η Ελλάδα του 2014 δεν είναι ίδια με του 2011, πάει πολύ καλύτερα, έχει πιάσει πάτο και ανεβαίνει προς τα πάνω αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ προσπάθεια για να ξεφύγει από τον σφιχτό εναγκαλισμό των δανειστών που είτε μας αρέσει είτε όχι, βάζουν τους κανόνες. Η κυβέρνηση, πιεζόμενη από το πολιτικό κλίμα και τις δημοσκοπήσεις επιχείρησε μια «ηρωική έξοδο» από το πρόγραμμα πιστεύοντας ότι οι αγορές θα της δώσουν τη δυνατότητα να δανείζεται εκτός τρόικας. Οι αγορές όμως δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι μπορεί η Ελλάδα να στηριχθεί στα πόδια της. Και ποιος είναι κορόιδο να δανείσει περί τα 28 δισ . Ευρώ τα επόμενα χρόνια αν δεν ξέρει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του; Αλλωστε έχουν δει οι δανειστές στην Ελλάδα τις παλινωδίες στις μεταρρυθμίσεις και τον άκρατο λαϊκισμό που επικρατεί και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές που κρύβονται ή κάνουν τζάμπα κριτική και υπουργοί που ασχολούνται με τις πολιτικές τους καριέρες. Δεν μας έχουν εμπιστοσύνη ότι είμαστε σε θέση να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας, κάτι που φαίνεται και από τη στάση των υπολοίπων ασόβαρων πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

2.Το μήνυμα πήγε όμως και στην Κουμουνδούρου και τους συμμάχους της. Θορυβήθηκαν οι τζάμπα μάγκες του Τσίπρα που έλεγαν ότι θα σκίσουν το μνημόνιο, θα διαγράψουν το χρέος και θα περνάμε όλοι λες και δεν πέρασαν 6 χρόνια ύφεσης. Όπως γράφαμε και πρόσφατα, η κατάρρευση των προηγούμενων ημερών ήταν εικόνες από το μέλλον και αυτό πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι υποψήφιοι... πρωθυπουργοί και υπουργοί.

Η ουσία είναι μία: Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για έξοδο από την τρόικα, μέχρι και το τέλος του έτους. Ο Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει ότι θα τηρηθούν όσα υποσχεθήκαμε και ζητά ανάσα. Και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές.. Η Γερμανία διαβεβαιώνει ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο αρκεί να τηρήσει το πρόγραμμα. Και η έξοδος με συμφωνία για το χρέος θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι ίσως το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης να πετύχει την εθνική ομοψυχία, να πάει η χώρα σε εκλογή Προέδρου και να μη διαλυθεί τον Μάρτιο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα