Διεθνές συνέδριο αντιπυραυλικής άμυνας στην Ρωσία

Διεθνές συνέδριο με θέμα «την αντιπυραυλική άμυνα στη διαμόρφωση μιας νέας διάστασης ασφαλείας» οργανώνει η Ρωσία στις 3-4 Μαίου στη Μόσχα λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20-21 Μαίου .

Είναι προφανές ότι η Ρωσία θέλει να δώσει βαρύτητα στις ανησυχίες της για την ανάπτυξη του νέου προγράμματος Αντιπυραυλικής Άμυνας του ΝΑΤΟ

και του οποίου η Ενδιάμεση Επιχειρησιακή Ετοιμότητα θα ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως είναι γνωστό το νέο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ ενσωματώνει το «Ευρωπαικό Πρόγραμμα Προσέγγισης κατά Φάσεις των Η.Π.Α, European Phased Adaptive Approach», ώστε να κα-λύπτονται και να προστατεύονται  όλοι οι Νατοικοί ευρωπαικοί πληθυσμοί, περιοχές, δυνάμεις και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 4 φά-σεις το 2020. Περιλαμβάνει χερσαία και θαλάσσια (επί πλοίων) συστήματα αντιμετώπισης βαλλιστικών πυραύλων καθώς και εξελιγμένο σύστημα Δκσης –Ελέγχου και αισθητήρων.

Η Ελλάδα θα συμμετέχει με τα συστήματα PATRIOT, στη δια-χείριση – υποστήριξη του συστήματος Δκσης, στην υποστήριξη των εμπλεκόμενων πλοίων, καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης στο Πεδίο Βολής στη Σούδα, το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή με δυνατότητες αντιβαλλιστικών βολών.

Παρά το γεγονός ότι η αντιπαυραυλική άμυνα έχει αμυντικό και όχι επιθετικό χαρακτήρα, η Ρωσία θέλει με το διεθνές Συνέδριο της Μόσχας να δημοσιοποιήσει τις απόψεις της και τις ανησυχίες της για  το πρόγραμμα αυτό, που αναπτύσεται και σε χώρες κοντά στα σύνορά της (Ρουμανία, Πολωνία), διότι θεωρεί ότι επηρρεάζει σημαντικά τις δυνατότητες της Ρωσικής στρατηγικής αποτροπής – ανταπόδοσης αφού δύναται να καταστρέψει μεγάλο αριθμό στρατηγικών της πυραύλων.

Η Ρωσική πλευρά επιθυμεί την ανάπτυξη ενός ενιαίου αντιπυραυλικού συστήματος , ενώ το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την ανάπτυξη δύο ανεξάρτητων συστημάτων που να διασυνδέονται μεταξύ τους που αποτελεί πιο ρεαλιστική προσέγγιση.

Το συνέδριο θα χαιρετήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας και θα έχει ομιλητές εκτός του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, εκπροσώπους των Υπουργείων Άμυνας των Η.Π.Α, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Εκτιμάται ότι τελικά το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στη δυναμική συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα