Διάβημα διαμαρτυρίας της Μόσχας στην Αθήνα για τους S-300

Περίεργη μούγγα έχει πέσει στην ελληνική κυβέρνηση, και ειδικότερα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ λέγει ότι η Μόσχα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα για το ενδεχόμενο να δοθούν οι S-300 στην Ουκρανία

Σε διάβημα προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προέβη ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα,

Αντρέι Μασλόφ, μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει στην Ουκρανία τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα, S-300, που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, RIA Novosti.

Από τη μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση, όπως, κατά το Ria Novosti, είπε ο Σ.Λαβρόφ δε φαίνεται να… διαφώνησε με τη ρωσική πλευρά, ενώ αντίθετα φέρεται να διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρέσβη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τη Ρωσία για τους S-300, βάσει των οποίων η Ελλάδα δε μπορεί να δώσει τα αντιαεροπορικά συστήματα σε άλλες χώρες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη Μόσχα.

Όπως και να’ χει, ο Ρώσος υπουργός παρατήρησε ότι η Μόσχα παρακολουθεί προσεκτικά το εάν εκπληρώνονται αυτές οι συμβατικές υποχρεώσεις. Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης «είπαν ότι δεν το ξεχνούν», είπε ο Σ.Λαβρόφ.

Εάν είναι έτσι όπως τα λέγει ο Ρώσος υπουργός, τότε προς τι οι παλικαρισμοί και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η Ελλάδα ευχαρίστως θα έδινε τους S-300 στο Κίεβο, εφόσον προηγουμένως εξασφάλιζε την αντικατάστασή τους με άλλα Δυτικά οπλικά συστήματα;

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών γιατί παραμένει τόσο… σιωπηλό; Πράγματι, οι Ρώσοι έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση το κατάπιε… αμάσητο;

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με όσα είπε ο Σ.Λαβρόφ, η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία ότι δε μπορεί να δώσει τους S-300 σε άλλη χώρα, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει συνεννόηση με τη Ρωσία και συμφωνία μαζί της.

«Πρόσφατα -είπε ο Σ.Λαβρόφ- εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι η Ελλάδα πρόκειται να δώσει S-300 στην Ουκρανία. Δώσαμε οδηγίες στον πρέσβη μας (σ.σ. στην Αθήνα), ο οποίος απευθύνθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας και υπενθύμισε ότι αυτά τα συστήματα μεταφέρθηκαν (σ.σ. από την Κύπρο) στην Ελλάδα».

Οι S-300 «έπρεπε να παραληφθούν από την Κύπρο, αλλά η Δύση έκανε τα πάντα για να το αποτρέψει». Να σημειωθεί ότι η Κύπρος «δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια -εξήγησε- επετεύχθη συμβιβασμός που ικανοποιούσε άπαντες και η Ελλάδα πήρε αυτά τα συστήματα. Ωστόσο, βάσει της σύμβασης, η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να τα μεταβιβάσει σε κανέναν χωρίς τη συγκατάθεσή μας».

Τέλος, ο Σ.Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να «παρακολουθεί προσεκτικά» την εφαρμογή των συμφωνιών εκ μέρους της Ελλάδας, προειδοποίησε ότι κάθε φορτίο όπλων προς την Ουκρανία αποτελεί «νόμιμο στόχο» για τη Ρωσία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει σημειώσει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «παίζουν με τη φωτιά».

The post Διάβημα διαμαρτυρίας της Μόσχας στην Αθήνα για τους S-300 appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα