Διαπραγμάτευση… μπουρλότο από τον Τσίπρα

Με το χαρτί της στάσης πληρωμών και το σενάριο του πιστωτικού γεγονότος φλερτάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με αυτά τα διαπραγματευτικά χαρτιά προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην εξαμερή συνάντηση που θα έχει το βράδυ μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Τις προθέσεις του τις κατέστησε σαφείς ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χτεσινή του ομιλία στη βουλή σηκώνοντας

το γάντι στο email Κοστέλο και απάντησε στα «τελεσίγραφα» των δανειστών και εταίρων της ΕΕ με «πράξεις κυριαρχίας και αξιοπρέπειας στη βουλή» καλώντας την αντιπολίτευση να υπερψηφίσει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης αρχής γενομένης από το χτεσινό για την ανθρωπιστική κρίση.

Ενδεικτικές του εκρηκτικού κλίματος και του αδιεξόδου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι οι χτεσινές αναφορές από το βήμα της βουλής τόσο του Νίκου Βούτση όσο και του Νίκου Φίλη, στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Eσωτερικών καυτηριάζοντας τη στάση της ΕΚΤ που εξαιρεί τη χώρα μας από το πρόγραμμα ρευστότητας και κάνοντας λόγο για «διαρκείς πιέσεις και εκβιασμούς» αναρωτήθηκε γιατί «να έχουμε ενοχές για στάση πληρωμών;». Πιο γλαφυρός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εάν οι δανειστές συνεχίσουν ένα παιχνίδι εκβιασμών, τελεσιγράφων και αν συνεχίσουν να σφίγγουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του ελληνικού λαού, τότε η κυβέρνηση δεν έχει άλλη λύση παρά να απαντήσει σε αυτήν τη μονομερή ενέργεια των δανειστών, καταφεύγοντας στο μόνο ισχυρό όπλο που έχει. Που είναι η προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Η λειτουργία του ελληνικού κράτους, των υποχρεώσεων που έχει απέναντι στους Έλληνες πολίτες, ως προτεραιότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου –την οποία ωστόσο αρνείται να φέρει στη βουλή και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, τους βουλευτές και τις πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενό της- και σε υψηλούς τόνους κατήγγειλε τους Ευρωπαίους εταίρους για μονομερείς ενέργειες εκτός πλαισίου της 20ης Φεβρουαρίου αλλά και έστρεψε τα πυρά του και στο εσωτερικό κάνοντας λόγο για πολιτικές δυνάμεις που είναι «τροικανότερες των τροικανών». Πάντως εξαίρεσε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια και έκανε λόγο για «ειλικρινείς προσπάθειες» να βρει κονδύλια για την χρηματοδότηση των μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χτες σε μια αποστροφή του αναφερόμενος σε αξιωματούχους της ΕΕ: «Ας σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορούν να υπονομεύσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού με αυτή την κυβέρνηση» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε με νόημα «Αν κάποιοι νομίζουν ότι δεν χρειάζονται εκλογές (σ.σ. αναφερόταν στις 25 Γενάρη) και επιμένουν να ξαναγυρίσουμε στην εποχή των μνημονίων ας κρατήσουν τις απειλές τους για εκεί που περνάνε». Αναφορά που παραπέμπει στο πλαίσιο των συμφραζόμενων της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες και στο ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις προγραμματικές της εξαγγελίες.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη γραμμή για αλλαγές πολιτικών στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα για να ικανοποιήσει και το τμήμα εκείνο του εσωκομματικού του ακροατηρίου που θέλει ρήξη με την ευρωζώνη διερωτήθηκε: «Tι είδους Ευρώπη είναι αυτή και τι τελικά εκφράζει αυτή η Ευρώπη;».

Πίσω από τους λεονταρισμούς αυτούς ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε τα ευφυολογήματα για τέλος των μνημονίων, της τρόικας και της λιτότητας βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι ξεδιάλυνε με τον Άνχελ Γκουρία την παρεξήγηση για την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ λέγοντας ότι συμφώνησαν να προωθήσουν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και μέτρα κατά της διαφθοράς και των οικονομικών συμφερόντων. Για να δικαιολογήσει αυτή την κωλοτούμπα του και να μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «εργαλειοθήκη Χατζηδάκη που υπέκλεψε την σφραγίδα του ΟΟΣΑ» αναφερόμενος στις εποχές που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε τον ΟΟΣΑ για νεοφιλελευθερισμό.

Κάλχας

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα