Διαφωνούν στους εισακτέους

Υπουργείο και πρυτάνεις δεν τα βρίσκουν ούτε στη μοιρασιά των θέσεων εισακτέων. Ο μεν υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, διστάζει να προχωρήσει σε «γενναία μείωση» του αριθμού εισακτέων, όπως ζητούν τα Πανεπιστήμια, οι δε πρυτάνεις επιμένουν ότι μια γερή ψαλιδιά στις θέσεις είναι προαπαιτούμενο μέτρο για να επιτύχει το εγχείρημα των συγχωνεύσεων στην ανώτατη εκπαίδευση και να μη βουλιάξουν τα Ιδρύματα.

«Εφόσον μειωθεί ο αριθμός των τμημάτων (σύμφωνα με το σενάριο που διαρρέει σταθερά από το υπουργείο Παιδείας

τους τελευταίους μήνες από το πέρασμα της «Αθηνάς» θα επιβιώσουν περίπου 350 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ επί συνόλου 479 σήμερα, χωρίς τις στρατιωτικές) θα είναι δραματικό λάθος να διατηρηθεί ο αριθμός εισακτέων στα ίδια επίπεδα, διότι αυτό θα συνεπαγόταν… αύξηση των θέσεων στα τμήματα που θα επιζήσουν των συγχωνεύσεων. Είναι αυτό εξορθολογισμός;», αναρωτήθηκε σε συνομιλία του με τον «Ε.Τ.» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης.

Με τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, στο γραφείο του υπουργού Παιδείας, δόθηκε το σύνθημα για την υλοποίηση του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο, όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Αρβανιτόπουλος, θα εφαρμοστεί από το αμέσως επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές των υποψηφίων περιορίζονται από το μηχανογραφικό δελτίο των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, το οποίο τυπώνεται αρχές Μαρτίου. Άρα, ο νέος χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να είναι έτοιμος τέλος Φεβρουαρίου το αργότερο. Οι πρυτάνεις επαναδιατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους για το «ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα» του σχεδίου, αλλά ο υπουργός εμφανίστηκε και αυτή τη φορά αποφασισμένος να το τηρήσει κατά γράμμα. Ωστόσο, μόλις χθες, δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, ξεκίνησε η συζήτηση για τα κριτήρια των συγχωνεύσεων. Στη χθεσινή συνάντηση διαμορφώθηκαν τέσσερις άξονες που θα εξειδικευθούν στη συνέχεια. Τα τμήματα θα μπουν στο μικροσκόπιο για να αναλυθεί ο ρόλος τους στην τοπική ανάπτυξη, η ελκυστικότητά τους, η επάρκειά τους σε προσωπικό και υποδομές καθώς και οι ρυθμοί επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι συγχωνεύσεις δε θα γίνουν με οριζόντια μέτρα, αλλά θα ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες των τμημάτων και των Ιδρυμάτων. Ο κ. Αρβανιτόπουλος φέρεται να συζητά μεταβατικές διατάξεις που θα επιτρέπουν στους φοιτητές των υπό συγχώνευση τμημάτων να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στο τμήμα που ανήκουν σήμερα, όπου όμως θα διακοπεί η εισαγωγή νέων φοιτητών. Τέτοια μεταχείριση σχεδιάζεται να επιφυλαχθεί σε τμήματα, από τα οποία η μετακόμιση των φοιτητών στη νέα έδρα θα συνεπάγεται υψηλό κόστος για τις οικογένειές τους λόγω της απόστασης. Άμεσα θα μετακομίσουν στα νέα «σούπερ» τμήματα, που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις, οι φοιτητές που δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν πόλη.

Η εκκρεμότητα με τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές που έχει δεσμευθεί το υπουργείο ότι θα συμπεριλάβει στο τρέχον νομοσχέδιό του, δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση. Σήμερα ο κ. Αρβανιτόπο

Keywords
Τυχαία Θέματα