Δεν θέλει το ΔΝΤ στη νέα συμφωνία η Ελλάδα

H εξίσωση που προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση με την τρόικα είναι σύνθετη με τον παράγοντα ΔΝΤ να εξακολουθεί να αποτελεί την πιο δύσκολη παράμετρο. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να είναι ψύχραιμος και ταυτόχρονα αισιόδοξος ότι έστω και την ύστατη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει αυτό που της αξίζει μετά από μια επίπονη περίοδο, μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού,

όπου χύθηκε πολύ…αίμα! Ο Αντ. Σαμαράς δεν δέχεται μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και το έχει διαμηνύσει σε κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους και ο στόχος του παραμένει να υπάρξει ένα ασφαλές πλαίσιο για την «επόμενη ημέρα».

Ο βασικός στόχος είναι η συμφωνία για την οποία παλεύει να σηματοδοτεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε ένα περιβάλλον που είναι διαφοροποιημένο από τη μνημονιακή περίοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, αν και η γραμμή προληπτικής πίστωσης (ΕCCL) προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία.

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει κυριολεκτικά μάχη στο παρασκήνιο, ώστε να μην επιστρέψει η χώρα στο παρελθόν και θέλει να αποφύγει επώδυνα μέτρα που προωθεί το ΔΝΤ και στηρίζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ επιμένει στους εξής δυο άξονες: α) Η συμφωνία να μην έχει την επωνυμία «Μνημόνιο» και β) η υπογραφή να γίνει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο.

Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει η ελληνική πλευρά προτείνει να υπογραφεί μόνο με την ευρωπαϊκή πλευρά της τρόικας (όχι με το ΔΝΤ) μια «συμβατική συμφωνία» (contractual agreement), ενώ η ανάμειξη του ταμείου ως τεχνικού συμβούλου να αποτυπώνεται σε άλλο κείμενο που θα υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ταμείου. Αυτό όμως δεν το θέλει το ΔΝΤ που επιζητεί παρουσία στην ευρωζώνη και μάλιστα με ενεργό ρόλο. Αυτή η εμμονή μπλοκάρει και εν πολλοίς την επίτευξη συμφωνίας μέχρι στιγμής μεταξύ Ελλάδας και τρόικας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα