Δεν δέχεται το δημοψήφισμα της Καταλονίας ο Rajoy - ξεπέρασαν τους 700 οι τραυματίες

Χάος, συγκρούσεις και εκατοντάδες τραυματίες στιγμάτισαν το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που επιχειρεί να φέρει εις πέρας η Καταλονία κόντρα στην απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Ισπανίας που ακύρωσε την ψηφοφορία.

Αποφασισμένη να εμποδίσει την ψηφοφορία, η ισπανική κυβέρνηση έχει στείλει τις τελευταίες

ημέρες χιλιάδες αστυνομικούς στην εύπορη βορειοανατολική περιφέρεια προκειμένου να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα και να κατάσχουν τις κάλπες. Αψηφώντας τη Μαδρίτη, η κυβέρνηση της Καταλονίας επιχείρησε να διευκολύνει τη διαδικασία επιτρέποντας την ψηφοφορία σε κάθε μέρος όπου ήταν δυνατό να στηθεί κάλπη. Τα κρούσματα βίας άρχισαν να εξαπλώνονται ραγδαία, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση ακόμη και πλαστικών σφαιρών κατά πολιτών που ήθελαν να ψηφίσουν.

Οι κάλπες ήταν προγραμματισμένο να κλείσουν στις 21:00, ώρα Ελλάδος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσοι κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να φτάσουν στην κάλπη.

Rajoy: Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία

O Ισπανός πρωθυπουργός απέδωσε στην καταλανική κυβέρνηση τις ευθύνες για τις αναταραχές που οδήγησαν στον τραυματισμό τόσων ανθώπων. Αποκάλεσε το δημοψήφισμα "μια διαδικασία που κατάφερε μόνο να σπείρει διχασμό και να προκαλέσει ανεπιθύμητες συνέπειες", κάνοντας λόγο για σοβαρό πλήγμα στη συνύπαρξη.

Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, υποστήριξε ο Rajoy: "Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία. Ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας και ήταν ένας δρόμος που οδηγεί στο πουθενά".

Ο Rajoy κάλεσε τους Καταλανούς να αποκηρύξουν όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα και να ξεκινήσουν διάλογο εντός του νόμου. "Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του", τόνισε ο συντηρητικός ηγέτης σε τηλεοπτική ομιλία του.

Ο Rajoy ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους. Οι δυνάμεις της τάξης "έκαναν το καθήκον τους" και "σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης", η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα. "Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά", πρόσθεσε. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια "αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (...) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία".

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.

Στη Βαρκελώνη, συγκεντρωμένο πλήθος παρακολούθησε την ομιλία Rajoy σε μεγάλη οθόνη. Όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε πως η πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελε να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν με σφυρίγματα και χλεύη.

#CatalanReferendum - Barcelonans react to Rajoy's press-conference #plazacatalunya

LIVE: https://t.co/J2Qhxyrjnz pic.twitter.com/H7rFserbpZ1h

Ruptly ✔@Ruptly

Replying to @Ruptly

Spanish PM Rajoy's press-conference after #CatalanReferendum

LIVE NOW: http://rupt.ly/7wcvqpic.twitter.com/Ofyw5H0XCM

Follow

#CatalanReferendum- Barcelonans react to Rajoy's press-conference #plazacatalunya

LIVE: http://rupt.ly/xd9wzpic.twitter.com/H7rFserbpZ

9:32 PM - Oct 1, 2017

44 Replies 8888 Retweets 4040 likes

Εκτός ελέγχου η κατάσταση -πάνω από 700 τραυματίες

Σύμφωνα με τo υπουργό Υγείας της Καταλονίας, οι τραυματίες στις ταραχές ανέρχονται στους 761. Δύο εκ των τραυματιών, που η κατάσταση τους κρίθηκε πιο σοβαρή νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Βαρκελώνης.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, η ισπανική αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, κατά συγκεντρωμένου πλήθους που ήθελε να ψηφίσει. Ένας από τους τραυματίες, χτυπήθηκε στο μάτι και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση.

Σε ένα βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο, αστυνομικές δυνάμεις έχουν καταγραφεί να επιτίθενται κατά Καταλανών πυροσβεστών.

Spanish police attacking Catalan firefighters who were trying to protect #CatalanReferendumvoters. pic.twitter.com/3ipPH3X5jL

Spanish police attacking Catalan firefighters who were trying to protect #CatalanReferendumvoters.

3:53 μ.μ. - 1 Οκτ 2017

279279 απαντήσεις 5.4725.472 Retweet 2.4052.405 "μου αρέσει"

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το RT, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, με ανακοίνωση του αναφέρει ότι στα επεισόδια τραυματίστηκαν και 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας- 9 αστυνομικοί και 3 άνδρες της εθνοφρουράς.

Επίσης το ισπανικό ΥΠΕΣ έκανε γνωστό ότι τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι.

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, δήλωσε πως η συμπεριφορά των αστυνομικών στην Καταλονία ήταν "ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική,” αναρτώντας ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του, στην περιοχή της Καταλονίας.

La poli surt disparant pic.twitter.com/4RyFWkaq3X12h

Jordi Graupera ✔@JordiGraupera

La gent frenant les lleteres al llarg de Marina per a què no puguin anar a una altra escola. pic.twitter.com/EwFYfQrjDp

Follow

La poli surt disparant pic.twitter.com/4RyFWkaq3X

11:28 AM - Oct 1, 2017

312312 Replies 9,7119,711 Retweets 2,8922,892 likes

"Πόλεμος" Εθνοφρουράς-Καταλανών αστυνομικών

Η ισπανική Εθνοφρουρά Guardia Civil κατηγόρησε για ολιγωρία τους Καταλανούς αστυνομικούς (Mossos) με αφορμή τη στάση τους στο δημοψήφισμα.

Un @guardiacivil agredeix amb un cop de porra a un @mossos a Sant Joan de Vilatorrada quan anava a demanar explicacions als agents. pic.twitter.com/8WcrE4fZ3I

Un @guardiacivilagredeix amb un cop de porra a un @mossos a Sant Joan de Vilatorrada quan anava a demanar explicacions als agents.

5:38 μ.μ. - 1 Οκτ 2017

547547 απαντήσεις 14.40614.406 Retweet 5.5385.538 "μου αρέσει"

Συγκεκριμένα, η Εθνοφρουρά καταλογίζει στους Mossos ότι δεν ανταποκρίθηκαν στην δικαστική εντολή να εμποδίσουν το δημοψήφισμα.

2/2 Actuación Mossos ignorando el cumplimento de la Ley, mientras comen bocadillo. pic.twitter.com/B5QmzqFVQs

2/2 Actuación Mossos ignorando el cumplimento de la Ley, mientras comen bocadillo.

5:23 μ.μ. - 1 Οκτ 2017

107107 απαντήσεις 437437 Retweet 269269 "μου αρέσει"

Αστυνομικοί με πολιτικά χτύπησαν πολίτες στα εκλογικά κέντρα

Αστυνομικοί με πολιτικά κατάφεραν να διεισδύσουν σε διαφορετικά εκλογικά τμήματα, ενώ πολίτες που περιφρουρούσαν στις εισόδους των εκλογικών τμημάτων, προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν, ώστε τα εκλογικά τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά.

Σε ένα από τα εκλογικά τμήματα, το ινστιτούτο (Ramon Llull) στην Βαρκελόνη, είχε αναπτυχθεί αστυνομική δύναμη αντιμετώπισης ταραχών, ενώ στις εννέα το πρωί, οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν προκειμένου να κατάσχουν τις ψηφοδόχους.

Οι πολίτες αποφάσισαν να καθίσουν ειρηνικά στην είσοδο, οργανώνοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα. "Όταν είδαν ότι οι πολίτες δεν είχαν πρόθεση ν’ αποχωρήσουν έβγαλαν τα γκλοπ. Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα μίσους. Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν ήταν γέροι άνθρωποι και μικρά παιδιά, ενώ οι αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν όλους το ίδιο, χωρίς να κάνουν διακρίσεις,” δήλωσε χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

"Παράλληλα, πήραν από εμάς, προσωπικά αντικείμενα ‘τσάντες, πορτοφόλια...” Είχα βγάλει τα γυαλιά μου και καθώς δεν μετακινήθηκα, αυτά, ποδοπατήθηκαν. Ήταν μια θλιβερή σκηνή, ενώ ο αδερφός μου κατέληξε στο νοσοκομείο.”

Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Σύμφωνα με ενημέρωση εκπροσώπου της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, το 73% των εκλογικών κέντρων παρέμειναν ανοιχτά, παρά τις επεμβάσεις της αστυνομίας. Επίσης έκανε γνωστό, ότι το σύστημα πληροφορικής του εκλογικού συστήματος βρίσκεται κάτω από "συνεχείς επιθέσεις".

Παρά το "κυνηγητό" της ισπανικής αστυνομίας, ο πρόεδρος της Καταλονίας έριξε την ψήφο του για την ανεξαρτησία.

La Policia espanyola comença a actuar. La nostra resposta és el civisme. Aguantem pacíficament. La violència és seva. Nosaltres a votar!!!! Follow

La Policia espanyola comença a actuar. La nostra resposta és el civisme. Aguantem pacíficament. La violència és seva. Nosaltres a votar!!!!

9:50 AM - Oct 1, 2017

6262 Replies 2,3862,386 Retweets 2,2162,216 likes

Ψήφισε ο Πρόεδρος της Καταλονίας

Νωρίτερα, οι αρχές εισέβαλαν με τη βία στο εκλογικό κέντρο στο οποίο ήταν προγραμματισμένο να ψηφίσει ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ. Λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στην Καταλονία αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο στο χωριό Cornellà de Terri στην επαρχία της Χιρόνα όπου πρόκειται να ψηφίσει ο Πουτζεμόντ προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

Παρά το "κυνηγητό" ο Puigdemont, ο πρόεδρος της Καταλονίας ψήφισε για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.



Jordi Sànchez @jordisanchezp

El president Puigdemont vota. No poden silenciar la veu d'un poble. Votarem i guanyarem

10:54 AM - Oct 1, 2017

274274 Replies 4,5604,560 Retweets 4,2874,287 likes

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Αναγκαστήκαμε, δεν θέλαμε να επέμβουμε δηλώνει η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε χωρίς να το θέλει να στείλει την αστυνομία για να σταματήσει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο έχει καταλήξει μια φάρσα, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην επαρχία αυτή Ένρικ Μίγιο.

Σκοπός της αστυνομίας και της εθνοφρουράς που επενέβησαν στα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας ήταν να κατασχέσουν το υλικό για τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από τη Μαδρίτη δημοψηφίσματος και δεν έχουν στόχο τους ανθρώπους που πάνε να ψηφίσουν, εξήγησε ο Μίγιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε", τόνισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, ο Μίγιο επεσήμανε: "πρόκειται για μια απάτη, για μια φάρσα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού 45 λεπτά πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία".

Verhofstadt: Καταδικάζω τα επεισόδια

Ο ηγέτης της συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη στο Ευρωκοινοβούλιο, Guy Verhofstadt, τοποθετήθηκε όσον αφορά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Η δήλωση του G. Verhofstadt:

Δεν είναι πρόθεσή μου να παρέμβω στα εσωτερικά ζητήματα της Ισπανίας, αλλά καταδικάζω απόλυτα ό,τι έγινε σήμερα στην Καταλονία.

Αφενός, οι αποσχιστικές πολιτικές δυνάμεις προχώρησαν με ένα δήθεν δημοψήφισμα που είχε απαγορευθεί από τον Συνταγματικό Δικαστήριο, γνωρίζοντας πολύ καλά πως μόνο μια μειοψηφία θα συμμετείχε σε αυτό καθώς το 60% των Καταλανών είναι κατά της απόσχισης.

Από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιήθηκε δυσανάλογη βία για να σταματήσει αυτό.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέσω του πολιτικού διαλόγου και με σεβασμό στη συνταγματική τάξη, όπως υποστηρίζεται και στις Συνθήκες, ειδικά στο άρθρο 4.

Είναι ώρα για αποκλιμάκωση. Ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένου του Καταλανικού κοινοβουλίου, με σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους της χώρας.

Την παραίτηση Rajoy ζητά η δήμαρχος της Βαρκελώνης

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Ada Colau χαρακτήρισε σήμερα "δειλό" τον ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας αυτής και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

"Ξεπέρασε όλα τα όρια", "είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (...) Κατά συνέπεια ο Rajoy οφείλει να παραιτηθεί", δήλωσε στους δημοσιογράφους η Colau, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Καταδικάζει τη βία στην Καταλονία ο Βέλγος πρωθυπουργός

Η πρώτη διεθνής αντίδραση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Καταλονία για την χρήση βίας, προήλθε από τον Βέλγο πρωθυπουργό. Με μήνυμα του στο Twitter, ο Charles Michel, αναφέρει ότι "η βία ποτέ δεν μπορεί να είναι η απάντηση. Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας και καλούμε να αρχίσει πολιτικός διάλογος".

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Να γίνουν σεβαστά ο νόμος και το Σύνταγμα

"Το δημοψήφισμα είναι ένα ζήτημα που αφορά την ισπανική κυβέρνηση και το λαό", αναφέρει εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Καταλονία, αναφέρει ο Guardian.

Ο Βρετανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι "θέλουμε να δούμε να γίνουν σεβαστά ο νόμος και το Σύνταγμα και να επικρατήσει η νομιμότητα. Η Ισπανία είναι στενός σύμμαχος και φίλη χώρα, της οποίας η ενότητα μας αφορά".

Έκκληση J.Corbyn στην ισπανική κυβέρνηση για τερματισμό της βίας

Ο ηγέτης των Εργατικών στην Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε με ανάρτησή του στο Twitter, την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει την βία στην Καταλονία.

"Η αστυνομική βία κατά πολιτών στην Καταλονία είναι σοκαριστική. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να την σταματήσει τώρα.

Sturgeon: Αφήστε τους Καταλανούς να ψηφίσουν

Θέση σε όσα συμβαίνουν στην Καταλονία πήρε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, η οποία με ανάρτησή της στο Twitter ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει στους Καταλανούς να ψηφίσουν.

"Μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν,” ανέφερε χαρακτηριστικά η Στέρτζον, σύμφωνα με τον Guardian.

Υπέρ του δημοψηφίσματος οι παίκτες της Μπαρτσελόνα

Οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους για το σημερινό δημοψήφισμα.

Ο πρώην αρχηγός της ομάδας, Κάρλες Πουγιόλ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: "Η ψηφοφορία είναι δημοκρατία.”

Ο κεντρικός αμυντικός της Μπαρτσελόνα, Ζεράρ Πικέ ανάρτησε φωτογραφία του, με την στιγμή που ψήφιζε.

Ο πρώην επιθετικός μέσος της Μπαρτσελόνα, Τσαβιέρ Ερνάντεθ δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία, "είναι ενοχλητικό,” καλώντας την Ισπανία να επιτρέψει στους Καταλανούς να ψηφίσουν ειρηνικά.

Ισπανός ΥΠΕΣ: Για ότι συμβεί υπεύθυνος ο Πουτζεμόντ

Ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Guardian

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
δημοψηφισμα 2015, δημοψηφισμα, ψηφοφορία, ισχύ, https, twitter, http, live, guardian, civil, γκλοπ, president, guy, συνταγμα, σοκ, capital, απε-μπε, afp, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, υπες, συνταγμα live, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, κρουσματα σημερα, αστυνομικο τμημα, κομματα, εκλογικα τμηματα, βιντεο, αστυνομια, βαρκελωνη, δημοκρατια, δουλεια, ηγετης, ισπανια, κοντρα, μπαρτσελονα, πλαισιο, σημερινη, υψος, φωτογραφια, ωρα, afp, guardian, αρθρο, απε, απε-μπε, απλα, αφορμη, βρισκεται, γεγονοτα, χιρονα, γυαλια, γκλοπ, δυναμη, δηλωση, δρομος, εγινε, εγχειρηση, ειπε, ενημερωση, εσωτερικων, ευρωπη, ζητα, ιδια, ιδιο, ομιλια, ισπανικο, κυβερνηση, κομμα, λογο, μαδριτη, ματι, νοσοκομεια, μπε, οθονη, παιδι, παιδια, πικε, πρωι, σιγουρα, σκηνες, σοκ, τρια, ισχύ, φορα, ψηφοφορία, αλυσιδα, civil, http, guy, εννεα, ενωση, επεισοδια, https, χωρα, υπουργειο, νοσοκομειο, πληροφοριες, press, president, σκηνη, υγειας, υλικο, γεροι
Τυχαία Θέματα