Δεν αντέχουμε ένα κτύπημα κάθε μέρα από τον Βενιζέλο

Να δούμε πώς θα αντέξουμε κάθε μέρα κι από ένα χτύπημα από τον Βενιζέλο. Αν μέχρι τις 6 Μαΐου μας ανακοινώνει κομμάτι – κομμάτι το πρόγραμμά του για την έξοδο από την κρίση, τότε θα χρειαστούμε ψυχιάτρους για τη φοβερή αυτή δοκιμασία. Ο υπουργός Οικονομικών επί ένα σχεδόν χρόνο, ο άνθρωπος που (δεν) διαπραγματεύτηκε τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν όχι για το δεύτερο αλλά και για το πρώτο Μνημόνιο,

αυτός που εφηύρε μέτρα όπως το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αυτός που είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα για την οικονομία, εμφανίζει κάθε μέρα και μια από τις σωτήριες προτάσεις του.

Έτσι και σήμερα μας ανακοίνωσε πώς θα ενισχύσει αυτός με τις παρεμβάσεις του, τη ρευστότητα στην αγορά και πώς θα έρθει η περιβόητη ανάπτυξη. Τώρα, γιατί δεν τα έκανε όλα αυτά πριν είναι ένα ερώτημα, αν και γνωρίζουμε όλοι την απάντηση. Στην προσπάθεια διάσωσης του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου από την εκλογική συντριβή, ο Βενιζέλος μπορεί να κάνει και του Χριστού τα θαύματα. Με δύο – τρία ψάρια μπορεί να ταΐσει όλη τη χώρα ή να κάνει το νερό κρασί.

Οι προτάσεις του, λοιπόν, κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης με χρήμα της αγοράς. Όμως, δε μας λέει πώς θα τα πετύχει όλα αυτά. Για παράδειγμα μας υπόσχεται να ηγηθεί του κινήματος επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες. Λέει ότι «έφυγαν τα τελευταία τρία χρόνια 70 δισ. ευρώ, 16 δισ. ευρώ περίπου πήγαν στο εξωτερικό, κάποια άλλα πήγαν για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις και για να ζήσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υπολογίζω ότι μπορούν να επιστραφούν άμεσα τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ και αυτά είναι ζωτικά για την αγορά. Γιατί τώρα μένουν αχρησιμοποίητα, δεν δίνουν καν τόκο, ενώ αν μπουν στο τραπεζικό σύστημα θα δώσουν ζωή στην αγορά και δουλειά στους ανέργους. Ήδη έχουμε ενθαρρυντικά σημεία επιστροφής καταθέσεων. Το Κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις Τράπεζες είναι κάτι, που πρέπει να το υιοθετήσουμε ως πατριωτικό καθήκον».

Πώς όμως να τον εμπιστευτούν οι πολίτες όταν βλέπουν πόσο ψεύτης είναι. Αυτό δε δημιούργησε φρούδες ελπίδες για χιλιάδες μικρο-ομολογιούχους που τελικά έχασαν τα λεφτά τους με το κούρεμα. Γιατί λοιπόν όσοι έχουν τα χρήματα κάτω από το στρώμα να τα φέρουν στις τράπεζες; Θα εμπιστευτούν το Βενιζέλο; Αμφιβάλλουμε.

Λέει επίσης ο Βενιζέλος, ότι αφού οι τράπεζες είναι υπό κρατικό έλεγχο θα μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων. Τίποτε χειροπιαστό δηλαδή, απλές υποσχέσεις. Υπόσχεται ακόμη ότι θα αλλάξει τον Τειρεσία, θα ενοποιήσει όλους τους φορείς ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε  Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Και πάλι, δηλαδή υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Υπόσχεται τέλος και 5 κρατικές παρεμβάσεις. Θα ζητήσει για παράδειγμα να δώσει η τρόικα από το νέο δάνειο, άμεσα 6,3 δις ευρώ για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μα γιατί το λέει τώρα; Γιατί δεν το ενσωμάτωνε στις ρυθμίσεις της νέας δανειακής σύμβασης; Ή μήπως θα κάνει… επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου;

Λέει επίσης ότι θα μειώσει το χρέος με έντοκα γραμμάτεια του δημοσίου που οι τράπεζες θα δανείζουν το κράτ

Keywords
Τυχαία Θέματα