Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι να κυβερνήσουν

Χωρίς τέλος είναι το κυβερνητικό μπάχαλο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση πανικού και αρχίζει να καταρρέει και το τελευταίο οχυρό της που ήταν οι υποσχέσεις ότι ο Τσίπρας μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης για ασφαλιστικό, φορολογία και κόκκινα δάνεια.

Στο ασφαλιστικό από εκεί που αρνιόταν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις προχωράει στο τέχνασμα της ενσωμάτωσής τους στις κύριες συντάξεις προκειμένου να προχωρήσει σε συνολικές μειώσεις στο

σύνολο των συντάξεων και να θεσμοθετήσει την κατώτερη σύνταξη κάτω από τα 400 ευρώ που δεν το τόλμησαν να το κάνουν ούτε οι πιο νεοφιλελεύθεροι εγκέφαλοι.

Στα φορολογικά η μπάλα έχει χαθεί και ο κυνισμός των υπουργών έχει γίνει καθεστώς. Σύμπτωμα αυτής ακριβώς της εικόνας είναι οι ηλιθιότητες περί «πενταροδεκάρων» από την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι δηλώσεις κοινωνικής αναισθησίας ότι δεν αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ κλπ.

Όσο για τα κόκκινα δάνεια, ό,τι δεν κατάφεραν οι δανειστές να περάσουν τα προηγούμενα χρόνια τώρα έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι. Οι πληροφορίες λένε ότι οι προτάσεις δανειστών και κυβέρνησης είναι χαώδεις και το βέβαιο είναι ότι για να επέλθει συμφωνία προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση, τότε δεν θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία για το σύνολο των δανειοληπτών αλλά για ένα μέρος τους.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ακόμα και οι προβλέψεις για πιο ήπια ύφεση το 2016 δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι η δημοσιονομική τρύπα θα κλείσει και έτσι το ενδεχόμενο νέων μέτρων πέραν των ήδη συμφωνημένων παραμένει στο τραπέζι.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο ως επικοινωνιακή φούσκα μπορεί να αντιμετωπιστεί η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα που εξαντλείται μόνο στην προσδοκία της κυβέρνησης για μια θετική δήλωση για την απομείωση του χρέους. «Φέξε μου και γλίστρησα» που λέει και ο λαός.

Σ’ όλα αυτά προσθέστε ότι το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών υπάρχει μια πιθανότητα να εκπέσει με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο όπως είχε γίνει επί Καραμανλή με το βασικό μέτοχο, ενώ και στην περίπτωση της αποπομπής Σαββαΐδου που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα μήπως αποτελέσει εστία έντασης με το κουαρτέτο των δανειστών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι υπουργοί ως μαθητές πάνε με τις σημειώσεις τους για να ελεγχθούν από τους εκπροσώπους της πρώην τρόικας που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση είχε καταργήσει τον Ιανουάριο… για να επιστρέψουν από χτες περισσότεροι και πιο αυστηροί στους ελέγχους τους επί ελληνικού εδάφους. Άντε και καλά μας ξεμπερδέματα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα