Χρυσή ευκαιρία

Νέο ξεκίνημα θα επιχειρήσει να κάνει η Νέα Δημοκρατία με το συνέδριό της το Σαββατοκύριακο. Ένα κόμμα που θεωρητικά είναι στον προθάλαμο της εξουσίας έχει ανάγκη από ιδεολογική και προγραμματική ανασυγκρότηση και συνέδρια ανοικτά, δημοκρατικά, συμμετοχικά και ενωτικά μπορούν να προσφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ασφαλώς οι άσπονδοι φίλοι της ΝΔ θα ήθελαν ένα κόμμα

διασπασμένο. Θα ήθελαν μαχαιρώματα και αντιπαραθέσεις διότι κάτι τέτοιο βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια που κάνει να κυριαρχήσει στον πολιτικό χώρο. Όμως, αλίμονο, η λογική που λέει «να φύγει ο Τσίπρας πάση θυσία» επικρατεί κι ευτυχώς. Σε πείσμα ορισμένων «δεξιούληδων» ή «υπερδεξιών» που θέλουν να διαιωνίζεται η εξουσία Τσίπρα, η ΝΔ θα εμφανιστεί ενωμένη. Τώρα αν αυτό είναι ψεύτικο και στο τέλος θα επικρατήσει η φαγωμάρα, είναι πρόβλημα που πρέπει να λύσει η ηγεσία κι όχι ο κάθε Νεοδημοκράτης που θέλει μια νέα αρχή.

Πάντως, στο συνέδριο θα βρίσκονται και θα στηρίζουν τον Κυριάκο δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντ. Σαμαράς και ο Κ. Καραμανλής κι ένας πρώην πρόεδρος, ο Β. Μεϊμαράκης. Ο πρώτος θα μιλήσει, οι άλλοι δύο όχι, όμως, σημασία έχει το μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης προκειμένου να φύγει το ταχύτερο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Όλα αυτά στη σκιά της νέας δημοσκόπησης που δείχνει ότι η ΝΔ είναι κοντά στην αυτοδυναμία και η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις 10 μονάδες. Αρκούν ωστόσο όλα αυτά; Είναι αρκετά για να φέρουν ευφορία και καθησυχασμό; Διότι υπάρχουν και ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία στην έρευνα. Όπως το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν εμπιστεύεται ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι θέλουν και προβλέπουν εξάντληση της τετραετίας (λες και υπάρχει χαμένος χρόνος). Αλλά και το στοιχείο που δείχνει ότι ο κόσμος είναι και πάλι απογοητευμένος με το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Είναι πράγματα που θα πρέπει να ανησυχούν κυρίως τη ΝΔ που θέλει να φέρει το νέο και να την προβληματίσουν για το αν καταφέρνει να περάσει την ανανέωση στον κόσμο. Όχι μόνο σε στελεχειακό δυναμικό αλλά κυρίως σε ιδέες και πρακτικές. Όποιος διαβάζει το πρόγραμμα του συνεδρίου ενδεχομένως να είναι χαρούμενος γιατί βλέπει καινοτομίες. Δεν είναι άλλωστε συνέδριο για τα όργανα όπου επικρατεί η φαγωμάρα, οι λίστες, η καμαρίλα και οι κολλητοί. Προγραμματικό συνέδριο είναι και μόνο ως τέτοιο πρέπει να πετύχει.

Η ΝΔ και η ηγεσία της θα έχουν επιτύχει αν πράγματι πείσουν τους πολίτες ότι έχουν πρόγραμμα κι όχι απλά ιδέες ατάκτως ριγμένες σε ένα χαρτί.

Κι επίσης ότι αυτό το πρόγραμμα θα το τηρήσουν, ότι δεν θα είναι μια ακόμη απάτη και αυταπάτη που θα οδηγήσει σε νέες απογοητεύσεις. Η ΝΔ έχει μια χρυσή ευκαιρία. Να κατατροπώσει την αριστερά μια για πάντα. Αλλά για να το καταφέρει πρέπει και να βάλει μυαλό, να δουλέψει πάνω στο δόγμα που λέει ότι δεξιό κόμμα χωρίς δεξιά δεν υπάρχει. Κι ότι τα προβλήματα του τόπου είναι συγκεκριμένα όπως συγκεκριμένες είναι και οι λύσεις. Αν τα γαλάζια στελέχη χάνονται στη μετάφραση και δεν μπορούν να καταλάβουν τα σημαντικά από τα ασήμαντα, τότε δεν θα έχουν καμιά τύχη.

Και το κυριότερο. Στο συνέδριο δίνεται μια καλή ευκαιρία για ιδεολογικό ξεκαθάρισμα εντός της ΝΔ. Όχι με την κακή έννοια αλλά με την έννοια ότι πρέπει ο κόσμος να καταλάβει τι κόμμα είναι, που το πάει και τι θέλει. Ποιο είναι το όραμά της, ποια η αλήθεια της.

Τέλος, επειδή τα κόμματα δεν κερδίζουν την κοινωνία μόνο με ένα συνέδριο, η μάχη πρέπει να είναι καθημερινή, αλλιώς ο Τσίπρας θα μας μείνει για πολλά χρόνια στο σβέρκο.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα