Χημικά και ένταση γύρω από το Μαξίμου ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και την αστυνομία

Επεισοδιακή είναι η σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την τροπολογία για τις απεργίες.


Πριν από λίγο επικράτησε ένταση στην Ηρώδου Αττικού όταν μέλη του ΠΑΜΕ, που έφτασαν στο σημείο με πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος επιχείρησαν να σπάσουν το φραγμό για

το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα προσπάθησαν να ρίξουν τις δύο κλούβες που ήταν παραταγμένες με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να απαντήσουν με τη ρίψη χημικών.

Οι διαδηλωτές τελικά αποχώρησαν, καθώς δεν κατορθώσουν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.


Εισβολή στο υπουργείο Εργασίας

Ένταση επικράτησε νωρίτερα και στο υπουργείο Εργασίας όταν μέλη του ΠΑΜΕ, αφού σήκωσαν το ρολό στην είσοδο εισέβαλαν στη στοά του κτιρίου. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας που βρισκόταν στο κτίριο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός αλλά και διαδηλωτές.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ αντιδρούν στην τροπολογία, που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας και έπειτα από τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων "πήρε" πίσω η κυβέρνηση, με την οποία θα νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και με τον τρόπο κήρυξης απεργιών.

Πριν από αυτό, το ΠΑΜΕ είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και κάλεσε τους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου "ξεκαθαρίζοντας" ότι θα "πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις στους χώρους εργασίας ώστε να μην περάσει αυτή η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης".

Aποσύρθηκε η τροπολογία

Σημειώνεται ότι η τροπολογία αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο για τη χρήση του συστήματος HELLAS SAT, με την οποία οριζόταν ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας.

Ειδικότερα, με την τροπολογία αυξανόταν στο 50% + 1 το ποσοστό της απαρτίας που απαιτείται για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων. Στην τροπολογία, την οποία υπέγραφαν η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης, αναφερόταν ότι "απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης". Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν μόλις το 20%.

Η τροπολογία ρύθμιζε και θέματα αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της προβλεπόμενης δαπάνης εκ μέρους του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε τον λόγο για να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι "επιδίωξε στα μουλωχτά να καταστρατηγήσει τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης".

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα