Μάριο Σεντένο: Πώς ο «Κριστιάνο Ρονάλντο» του Eurogroup κατέκτησε την προεδρία

Το πορτογαλικό κωμικό σόου "Donos Disto Tudo" στόχευσε πρόσφατα την αυξημένη φήμη του Μάριο Σεντένο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ένα σκίτσο έδειχνε τον υπουργό Οικονομικών να ασχολείται με το φορτίο των προσφερόμενων θέσεων εργασίας μετά από ένα αίτημα της NASA για να είναι επικεφαλής μιας αποστολής στον Άρη, αλλά και με μια πρόσκληση για να παίξει τον ρομαντικό ηγέτη σε μια τηλενουβέλα, ένα αίτημα να συμμετέχει στον διαγωνισμό ομορφιά της Βραζιλίας "Bumbum"αλλά και να συνεργαστεί με τον Λιονέλ Μέσι στην επίθεση της

Μπαρτσελόνα.

Μπορεί να μην κέρδισε τον διαγωνισμό "Miss Bumbum", αλλά στον πραγματικό κόσμο ο Σεντένο κέρδισε τη Δευτέρα τον αγώνα για να γίνει πρόεδρος του Eurogroup, θέτοντας την πολιτική για τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ. Την 13η Ιανουαρίου, ο Σεντένο θα γίνει ο πρώτος κάτοχος της θέσης από τη νότια Ευρώπη και ο πρώτος από μία από τις χώρες που αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια για να βγουν από την οικονομική κρίση. Έκανε μια ικανοποιητική προσπάθεια να παρακάμψει δύσκολες ερωτήσεις στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των Βρυξελλών ως εκλεγμένος πρόεδρος."Δεν υπάρχει έλλειψη ιδεών γύρω από αυτά τα ζητήματα, για να προωθηθεί η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, η ευημερία που μπορεί πράγματι να θέσει τέλος σε μια περίοδο που ήταν πολύ δύσκολη για την Ευρώπη", δήλωσε ο Σεντένο όταν ρωτήθηκε αν ήλπιζε να τερματίσει τη λιτότητα.

Η ένταξή του στην σημαντική θέση είναι αξιοσημείωτη, δεδομένης της ανησυχίας στο κατεστημένο των Βρυξελλών, όταν η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας - της οποίας είναι μέλος ο Σεντένο- ήρθε στην εξουσία πριν από δύο χρόνια με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας και του ριζοσπαστικού Αριστερού Μπλοκ.Τότε, η υπόσχεση του Σεντένο να "γυρίσει σελίδα" στη λιτότητα οδήγησε σε συγκρίσεις με τον Έλληνα Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος έδωσε μια χαμένη μάχη στο Eurogroup κατά τη σύντομη αλλά θορυβώδη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών στις αρχές του 2015.

Ο Σεντένο, ωστόσο, παρέμεινε πιστός στο σχέδιο του να οδηγήσει την οικονομία της Πορτογαλίας σε ισχυρή ανάκαμψη, τηρώντας τους κανόνες χρηματοδότησης της ευρωζώνης.

Αυτή η πράξη εξισορρόπησης του εξασφάλισε τη στήριξη από τους ακροαριστερούς συμμάχους της κυβέρνησης και τους επαίνους από τα "γεράκια" της λιτότητας στις Βρυξέλλες.Τον Μάιο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τον πορτογάλο ομόλογό του " Κριστιάνο Ρονάλντο του ECOFIN", προκαλώντας τις εικασίες ότι ο Σεντένο προοριζόταν για την προεδρία του Eurogroup.

Κατά τη θητεία του Σεντένο, η Πορτογαλία είδε την πτώση της ανεργίας κατά περισσότερο από το ήμισυ από το αποκορύφωμα του 2013 σε 8,5% - κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.Η ανάπτυξη προβλέπεται να φθάσει στο 2,6% φέτος, σε σύγκριση με 0,9% το 2014, όταν η χώρα άρχισε να βγαίνει από την ύφεση. Ταυτόχρονα, το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η Πορτογαλία έγινε δημοκρατία το 1974, με πρόβλεψη 1,4%.Τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε την Πορτογαλία από τη μαύρη λίστα των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2009.

Αναγγέλλοντας την υποψηφιότητά του την Πέμπτη, ο Σεντένο δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ωθήσει το μείγμα ανάπτυξης και αυστηρότητας της Πορτογαλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Η πρόσφατη εμπειρία της Πορτογαλίας δείχνει ότι είναι δυνατόν στην Ευρώπη να ευθυγραμμιστούν οι στόχοι δημοσιονομικής σταθερότητας με την ανάπτυξη που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα.

"Το ευρώ πρέπει να είναι ένα μέσο για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, πρέπει να είναι ένα μέσο που ενθαρρύνει και διευκολύνει τις επενδύσεις, πρέπει να είναι ένα μέσο που υποστηρίζει τη δημιουργία ποιοτικής απασχόλησης", ανέφερε.

Είναι αισιόδοξος για τη στήριξη της Γαλλίας υπό τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίας, ειδικά αν αναδειχθεί μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών, των οποίων ο ηγέτης Μάρτιν Σουλτς είναι ένας δηλωμένος οπαδός της πορτογαλικής πορείας προς την οικονομική επιτυχία.

Η πορεία του Σεντένο στην προεδρία του Eurogroup δεν παρεμποδίστηκε από την προειδοποίηση της Επιτροπής ότι η Πορτογαλία κινδυνεύει να χάσει τους στόχους για το έλλειμμα με τον προϋπολογισμό για το 2018, ο οποίος εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από παραχωρήσεις στην ακροαριστερά.

Τηγανητές σουπιές και PhD από το Χάρβαρντ

Ο 50χρονος Σεντένο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην νότια περιοχή της Πορτογαλίας Αλγκάρβε, όπου ο παππούς του είχε ένα εστιατόριο φημισμένο για τη τηγανητή σουπιά με μελάνι - ένα πιάτο το οποίο, όπως λένε οι φίλοι του, ο υπουργός αναπαράγει με στυλ.

Αφού μετακόμισε στη Λισαβόνα στην ηλικία των 15 ετών, ο Σεντένο συνέχισε τη μελέτη των οικονομικών και των εφαρμοσμένων μαθηματικών.Έλαβε διδακτορικό στο Χάρβαρντ προτού ξεκινήσει μια καριέρα ως οικονομολόγος στην Τράπεζα της Πορτογαλίας το 2000.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα ζήτησε από τον Σεντένο να εκπονήσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος πριν από τις εκλογές του 2015 που τους έφεραν στην εξουσία.

Τα γκρίζα μαλλιά του, το λαμπερό χαμόγελο και η τάση να γοητεύει είναι κάτι που αρέσει ιδιαίτερα στους σκιτσογράφους, αλλά πίσω από την απλοϊκή εικόνα του, ο Σεντένο είναι γνωστός για την ψυχρή, μαθηματική του προσέγγιση. Ως φοιτητής, έπαιξε ράγκμπι για τη σχολή Οικονομικών.Παραμένει ένας αφοσιωμένος οπαδός του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Μπενφίκα και εμφανίστηκε στο Eurogroup με κασκόλ στα εθνικά χρώματα, όταν η Πορτογαλία κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου πέρυσι.

Οι προοπτικές μετά την εκλογής του στην προεδρία του Eurogroup κυριαρχούν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.Παρουσιάστηκε ως διπλωματικός θρίαμβος για την κυβέρνηση του Κόστα μετά τον διορισμό πέρυσι του Αντόνιο Γκουτέρες ως Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η υποστήριξη στο εσωτερικό δεν είναι καθολική. Οι επικριτές λένε ότι ο Σεντένο υπήρξε τυχερός: εκμεταλλεύτηκε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή ανάκαμψη που ενίσχυσε τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και τον τουρισμό και αποκόμισε τα κέρδη από τα μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας που ακλούθησε η προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση. Στην Αριστερά, υπάρχουν καταγγελίες ότι ο Σεντένο έχει εφαρμόσει συγκεκαλυμμένη λιτότητα, συγκρατώντας τις πληρωμές που προορίζονταν για δημόσιες υπηρεσίες.Η Δεξιά τον κατηγορεί ότι δεν εκμεταλλεύτηκε τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες για να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας.
Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποθαρρύνει την λαϊκή του υποστήριξη. Θεωρούμενος από πολλούς ως κύριος αρχιτέκτονας της ανάκαμψης, ο Σεντένο οδηγεί έχει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που τον κατέστησε ως τον πιο γνωστό και αγαπημένο υπουργό ακόμη και πριν εξασφαλίσει τον νέο του ρόλο.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
NASA, miss, μπλοκ, βρυξέλλες, σόιμπλε, γαλλια, νέα, μερκελ, σουπιές, phd, στυλ, τραπεζες, εκλογες, οηε, δημοσκοπηση, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, ανακοινωση nasa, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, εκλογες 2014, εκλογες 2015, οικονομικη κριση, χωρες, δημοκρατια, ηγετης, θητεια, καριερα, μπαρτσελονα, οηε, οικονομια, ομορφια, προγραμμα, υφεση, χρωματα, ανγκελα μερκελ, βγαινει, βοηθεια, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, δευτερα, διδακτορικο, δειχνει, εγινε, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, εβδομαδα, επενδυσεις, επιτυχια, ετων, ευημερια, ευρωπη, ηλικια, ημισυ, υπηρεσιες, εικονα, κυβερνηση, λιονελ μεσι, λισαβονα, μαλλια, μεσι, μπλοκ, πεμπτη, πορτογαλια, ροναλντο, ρολο, σουπιές, σόιμπλε, σοου, στυλ, σχεδιο, ταση, εικασιες, φοιτητης, φημη, φορα, χαμογελο, εξαγωγες, ερωτησεις, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερα, μελετη, phd, τυχερος, τραπεζα, θεσεις
Τυχαία Θέματα