Χάος στη Βενεζουέλα με λεηλασίες

Ομάδες πολιτών έκλεψαν αλεύρι, κοτόπουλα, ακόμα και εσώρουχα, αυτήν την εβδομάδα στη Βενεζουέλα, καθώς τα περιστατικά λεηλασιών εξαπλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης υπάρχουν ελλείψεις σε πολλά βασικά είδη.

Πολλοί άνθρωποι πλέον σηκώνονται στη μέση της νύχτας και κάθονται για ώρες στις ουρές που σχηματίζονται μπροστά από τα σούπερ μάρκετ. Καθώς όμως όλο και περισσότεροι φεύγουν με τα χέρια άδεια κι ενώ οι τιμές των προϊόντων στη μαύρη αγορά αυξάνονται, το φαινόμενο των λεηλασιών εντείνεται στη Βενεζουέλα -μία χώρα

με ιδιαίτερα αυξημένη βία ούτως ή άλλως.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ωστόσο η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο της Βενεζουέλας για την Κοινωνικής Διαμάχη κατήγγειλε 107 περιστατικά λεηλασιών ή αποπειρών λεηλασιών το πρώτο τρίμηνο του 2016. Βίντεο τα οποία δείχνουν πλήθη να εισβάλουν σε καταστήματα, να ορμούν εναντίον φορτηγών με τρόφιμα ή να δίνουν μάχη για να αποκτήσουν κάποιο προϊόν, στα social media, αν και είναι δύσκολο πολύ συχνά να διασταυρώσει κανείς τις εικόνες αυτές.

Σε ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά, εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πλιάτσικο σε ένα φορτηγό που μετέφερε χαρτί κουζίνας, αλάτι και σαμπουάν αφού είχε εμπλακεί σε τροχαίο και το φορτίο του είχε καταλήξει στο δρόμο στην πολιτεία Τατσίρα, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο και αυτόπτες μάρτυρες. Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών και έξι στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που προσπάθησαν να απωθήσουν το πλήθος, σύμφωνα με τις δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου.

Οι σκηνές αυτές προστίθενται σε ένα ολοένα και πιο ζοφερό τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην εξαρτώμενη από το πετρέλαιο χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου ο πληθωρισμός ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως, η οικονομία συρρικνώνεται από τις αρχές του 2014 και υπάρχουν συχνές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί για την κρίση την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού παγκοσμίως, την ξηρασία που έχει πλήξει το σύστημα υδροηλεκτρικής ενέργειας και τον "οικονομικό πόλεμο" από δεξιούς επιχειρηματίες και πολιτικούς. Η αντιπολίτευση ωστόσο καταγγέλλει ότι εκείνος κι ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες είναι υπεύθυνοι λόγω των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών που εφάρμοσαν. Πιέζουν για δημοψήφισμα ώστε να φύγει ο Μαδούρο και να γίνουν νέες εκλογές.

Σε άλλες λεηλασίες αυτή την εβδομάδα, μια ομάδα κουκουλοφόρων προσπάθησε να κλέψει 650 σακιά αλεύρι, στη Μέριδα. Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να σταματήσουν την κλοπή, αλλά υπήρξαν τραυματισμοί. Την Τετάρτη, έγιναν λεηλασίες σε κρατικά σούπερ μάρκετ, καθώς έγιναν γνωστό ότι εκεί φυλάσσονταν κοτόπουλα. Ένα κατάστημα εσωρούχων λεηλατήθηκε μια μέρα νωρίτερα. Η κυβέρνηση κατήγγειλε το πλήθος ως εγκληματίες που θέλουν να πλουτίσουν από την επαναπώληση των προϊόντων.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα