Μπλόφα θεωρεί το Βερολίνο τις απειλές Ερντογάν

Ο κορυφαίος σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ για ευρωπαϊκά θέματα χαρακτήρισε τις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα τινάξει στον αέρα τη συμφωνία της Άγκυρας με την ΕΕ για την προσφυγική κρίση, "μεγαλοστομίες". Σύμφωνα με βρετανικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν, το Βερολίνο θεωρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπλοφάρει, καθώς είναι πεπεισμένος ότι δεν συμφέρει την Άγκυρα να χαλάσει τη συμφωνία.

Ο Ερντογάν έχει απειλήσει να ακυρώσει τη συμφωνία, αν η ΕΕ δεν τηρήσει τη δέσμευσή της

για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Όμως, ο σύμβουλος της Μέρκελ Ούβε Κορσέπιους δήλωσε σε υψηλόβαθμο Βρετανό διπλωμάτη στο Βερολίνο ότι συμφέρει περισσότερο την Άγκυρα να τηρήσει τη συμφωνία, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico.

"Ο Ούβε Κορσέπιους μου είπε σήμερα ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ήρεμη", ανέφερε σε μήνυμα προς το Λονδίνο, στις 13 Μαΐου, ο εν λόγω Βρετανός διπλωμάτης. "Παρότι ο Ερντογάν έχει ακόμη την ικανότητα, θεωρητικά, να προκαλέσει ένα κύμα προσφυγικών ροών, οι απειλές του είναι απλά νταηλίκια. Είναι στρατηγικό συμφέρον του Ερντογάν να διατηρήσει λειτουργική τη σχέση με την ΕΕ", πρόσθεσε. Το συγκεκριμένο μήνυμα είχε την υπογραφή WOOD, κάτι που παραπέμπει στον Σεμπάστιαν Γουντ, τον Βρετανό πρέσβη στο Βερολίνο.

Αν και δεν είναι γνωστός εκτός των κύκλων των αξιωματούχων, ο Κορσέπιους- που υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις Βρυξέλλες- παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών της Μέρκελ και εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το μήνυμα γράφτηκε πριν από τις πρόσφατες εντάσεις που προκλήθηκαν στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, μετά από την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915. Παρόλα αυτά, δίνει μία εξήγηση για την αντίδραση της Μέρκελ στις επίμονες προκλήσεις της Άγκυρας, καθώς δείχνει ότι το Βερολίνο έχει καταλήξει πως ο Ερντογάν χρειάζεται την Ευρώπη, όσο η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία.

"Η ένταξη στην ΕΕ και η απελευθέρωση της βίζας παραμένουν στρατηγικοί στόχοι για την Τουρκία", αναφέρει ο διπλωμάτης στο μήνυμα, επικαλούμενος τα όσα του είπε ο Κορσέπιους. Η στρατηγική του Βερολίνου είναι να σχεδιάσει αυτή τη διαδικασία, εν μέρει για να επιτρέψει να πέσουν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές. "Μπορούμε να ελέγξουμε το ζήτημα", ανέφερε ο Κορσέπιους, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Ο γερμανός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε στο POLITICO ότι δεν γνωρίζει για τα τηλεγραφήματα, σχολιάζοντας ότι "τίποτα δεν έχει αλλάξει". Όντως, παρά την έντονη ρητορική, η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί τις δεσμεύσεις της και ο ρυθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά. Για να διατηρηθεί όμως η συμφωνία "ζωντανή", το Βερολίνο θα πρέπει να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στην Τουρκία, αναφέρει το βρετανικό έγγραφο.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα