Τι σημαίνει η εξαγορά του LinkedIn από τη Microsoft

Η Microsoft Corp. εξαγόρασε την LinkedIn Corp. αντί 26,2 δις δολ., στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της, ποντάροντας στο ότι το επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο μπορεί να αυξήσει τις προσφορές λογισμικού του τεχνολογικού κολοσσού. Η συμφωνία είναι η τελευταία

προσπάθεια του διευθύνοντα συμβούλου Σάτια Ναντέλα να αναζωογονήσει τη Microsoft, η οποία θεωρήθηκε η οποία μέχρι προσφάτως θεωρούταν ότι έχει μείνει πίσω στις αλλαγές στην τεχνολογία. Ο Ναντέλα ελπίζει ότι η συμφωνία θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην οικογένεια προγραμμάτων του Office της Microsoft, καθώς και στο LinkedIn, οι αγορές των οποίων έχουν κορεστεί, και γενικότερα θα ενισχύσει τα έσοδα και την ανταγωνιστική θέση της Microsoft.

Ο Ναντέλα είπε ότι η σημερινή εργασία είναι χωρισμένη ανάμεσα στα εργαλεία που οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν για να εκτελούν τις εργασίες τους, όπως τα προγράμματα του Microsoft Office, και στα επαγγελματικά δίκτυα που συνδέουν τους εργαζόμενους. Η συμφωνία, όπως είπε, έχει ως στόχο να συνδέσει αυτά τα δύο κομμάτια. Για παράδειγμα, η σύνδεση του Office απευθείας στο LinkedIn θα μπορούσε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες σε συναντήσεις να μάθουν περισσότερα ο ένας για τον άλλον, άμεσα από τις προσκλήσεις στα ημερολόγιά τους. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων που χρησιμοποιούν το λογισμικό Dynamics της Microsoft για τη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες τους, θα μπορούσαν να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για το υπόβαθρο δυνητικών πελατών τους από τα στοιχεία του LinkedIn.

Η Microsoft βλέπει επίσης ευκαιρίες στο Lynda.com, ένα κανάλι για εκπαιδευτικά βίντεο που το LinkedIn αγόρασε αντί 1,5 δις δολ. πέρυσι. Η Microsoft θα είναι σε θέση να προσφέρει τα βίντεο του Lynda μέσα στο δικό της λογισμικό, όπως τα υπολογιστικά φύλλα του Excel. Ο Ναντέλα ανέφερε επίσης ότι θα δώσει στον ψηφιακό βοηθό Cortana πρόσβαση σε δεδομένα του LinkedIn.

Όσο για το LinkedIn, η συμφωνία ευελπιστεί να ανανεώσει την επιβράδυνση της ανάπτυξής του, καθώς και μια έξοδο για τους μετόχους αφού η μετοχή υποχώρησε από τη μέγιστη τιμή των 269 δολ. το Φεβρουάριο του 2015 στα χαμηλά του 101,11 δολ. τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Microsoft θα πληρώσει 196 δολ. για κάθε μετοχή του LinkedIn. Και τα δύο συμβούλια ενέκριναν τη συμφωνία, και ο Ρέιντ Χόφμαν, πρόεδρος του LinkedIn, υποστήριξε τη συμφωνία. Ο διευθύνων σύμβουλος του LinkedIn Τζεφ Γουάινερ θα κρατήσει την τρέχουσα εργασία του όταν κλείσει η συμφωνία, κάτι που οι εταιρείες αναμένουν να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η συμφωνία θα δοκιμάσει επίσης την ικανότητα της Microsoft να συγχωνεύσει μια μεγάλη εξαγορά με τις δικές της δραστηριότητες. Η εταιρεία πάλεψε να ενσωματώσει προηγούμενες εξαγορές όπως η Nokia Corp. και η aQuantive Inc., που κόστισαν πολλά δις στους μετόχους της.

Η προηγούμενη προσπάθεια της Microsoft να μπει στον χώρο των social media δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το 2012, η Microsoft αγόρασε την υπηρεσία συνομιλίας σε χώρους εργασίας Yammer Inc. αντί 1,2 δισεκατομμύρια δολ., αλλά άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως το Slack, κέρδισαν έδαφος.

Η συμφωνία υπογραμμίζει την επιθυμία του Ναντέλα να αναμορφώσει τη Microsoft, σχεδόν δύο χρόνια αφού ανέλαβε τα ηνία. Ο Ναντέλα έχει εστιάσει μεγάλο μέρος των προσπαθειών της εταιρείας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες για εταιρικούς πελάτες.

Ως διευθύνων σύμβουλος, έχει επεκτείνει το λογισμικό της Microsoft στις πλατφόρμες που δεν ελέγχει, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων Android και του λειτουργικού συστήματος Linux. Και έχει προωθήσει την σύνδεση των προϊόντων της Microsoft με πηγές δεδομένων που μπορεί να παρέχει στους πελάτες τους έγκαιρες, χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και στην ανάπτυξη υπηρεσιών που προορίζονται για την πρόβλεψη των πληροφοριών που θέλουν οι χρήστες και τις δράσεις που θα λάβουν.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα