Μπαλάφας: Δεν είπαμε ποτέ ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο!

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν χαμένα και δεν ξέρουν κυριολεκτικά τι λένε. Δεν εξηγείται αλλιώς. Ακόμα και ο μετριοπαθής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της βουλής Γιάννης Μπαλάφας αρνήθηκε ότι ήταν προεκλογική υπόσχεση του κόμματός του και προσωπικά του πρωθυπουργού το σκίσιμο των μνημονίων. Γελάνε

και οι πέτρες…

Αναλυτικά η δήλωσή του στο Βήμα 99,5 έχει ως εξής: «Εμείς, από την πρώτη στιγμή, στα προεκλογικά μας προγράμματα, στις προγραμματικές μας δηλώσεις, δεν είπαμε ποτέ τέτοια πράγματα. Το να μου λέει κάποιος «το είπατε το 2008, 2009, 2010», δεν έχει έννοια. Το «σκίσιμο των μνημονίων» δεν υπάρχει πουθενά. Είμαστε σε μια διαδικασία που καταργούμε πράγματα, διότι πέρα από τη διαπραγμάτευση, προωθούνται και μια σειρά προγραμματικές μας δεσμεύσεις που δεν θέλω να αναφερθώ τώρα, προς άρση αντίστοιχων μνημονιακών δεσμεύσεων. Προφανώς μπορεί να είπαμε κάποια στιγμή, εγώ δεν το αμφισβητώ αυτό, μπορεί κάποια στιγμή, κάποιοι να μίλησαν για πιο γρήγορους ρυθμούς προώθησης κάποιων πραγμάτων.

Ότι ήταν στις προγραμματικές μας δηλώσεις, δεν ήταν (σ.σ.: η κατάργηση με ένα νόμο και ένα άρθρο). Ήταν στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης κλπ.; Εγώ δεν αμφιβάλω ότι μπορεί κάπου, κάποιος, στην προεκλογική περίοδο, να το είπε, αλλά στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και πολύ περισσότερο στις προγραμματικές μας δηλώσεις, τοποθέτηση «μ’ ένα άρθρο και τελειώνουμε», δεν υπάρχει. Λες κάτι προεκλογικά, γίνονται εκλογές, παίρνεις το συγκεκριμένο ποσοστό, κάνεις τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και όχι κάποια άλλη, κάνεις προγραμματικές δηλώσεις. Νομίζω είναι λογικό να κρίνεις μια κυβέρνηση με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, εκεί είναι το λογικό.

Με βάση ποια εντολή ήταν αυτό στο προεκλογικό πρόγραμμα, στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης; Λέγαμε πουθενά «με ένα νομοσχέδιο θα περάσει»; Μπροστά μου το έχω.»

Είναι γεγονός ότι το «με ένα νόμο σε ένα άρθρο» το είχε πει στα τέλη του 2013 ο Τσίπρας στη βουλή. Ας θεωρηθεί μια υπερβολή όλο αυτό στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης τότε με την κυβέρνηση Σαμαρά. Αλλά η ουσία για το σκίσιμο των μνημονίων παρέμεινε. Ακόμα και το βράδυ των εκλογών στις 25 Γενάρη ο πρωθυπουργός δήλωνε στα Προπύλαια στη συγκέντρωση των οπαδών του ότι «τέλος το μνημόνιο και η λιτότητα». Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Τώρα αν τα έχουν βρει, που τα έχουν βρει, μπαστούνια στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρουν πώς να το χειριστούν για να κάνουν την κωλοτούμπα ας το πουν. Αν πάλι ειλικρινώς θέλουν να κάνουν την κωλοτούμπα οφείλουν να πουν ότι το προεκλογικό τους πρόγραμμα δεν είναι εφαρμόσιμο και να παραδεχτούν ότι είχαν λάθος στρατηγική που οδηγεί σε αδιέξοδο. Αυτό θα ήταν και το πιο τίμιο.

Αλλά από εκεί μέχρι και να μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας πάει πολύ. Φτάνουν μάλιστα να γελοιοποιούνται σε τέτοιο σημείο που ακόμα και ο Μπαλάφας που θεωρείται σοβαρή περίπτωση να λέει ότι «κάπου, κάποιος κάποτε» κάτι μπορεί να είχε πει για το σκίσιμο του μνημονίου αλλά δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι ο «κάποιος κάπου κάποτε» είπε και μια παρόλα αλλά μην του δίνετε σημασία; Αυτό λέει ο Μπαλάφας;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
μπαλαφας για σκίσιμο μνημόνιο
Τυχαία Θέματα