Μπαίνει γερός... «κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις

Με περικοπές κυρίως σε μισθούς και σε συντάξεις, κατ' ανώτατο έως 2% του ΑΕΠ κάθε χρονιάς, ανάλογα με το ύψος της απόκλισης έναντι των στόχων, θα αντιμετωπίζεται, σε πρώτη φάση, η όποια αρνητική απόκλιση εντοπίζεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του «κόφτη» δαπανών που ενεργοποιείται. Ταυτόχρονα ποσοστό 10% επί του συνόλου των πιστώσεων της γενικής κυβέρνησης και των ετήσιων προϋπολογισμών όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, πέραν των κατηγοριών που εξαιρούνται, διατηρούνται ως «μαξιλάρι» και δεν διατίθενται

έως την 30η Ιουνίου κάθε έτους.

Η σχετική διάταξη ενσωματώθηκε τελικά χθες, μετά τα μεσάνυκτα, στο πολυνομοσχέδιο λίγη ώρα μετά την κατάθεση του, και προβλέπει τα εξής:

1. Έως τις 10 Μαϊου κάθε έτους ο υπουργός Οικονομικών συντάσσει έκθεση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και κοινοποιείται και στην Κομισιόν. Εκεί διαπιστώνεται η αρνητική απόκλιση, το εύρος της, και αποτυπώνεται σε ποσό το συνολικό ύψος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν.

2. Έως τις 31 Μαίου θα πρέπει να έχει εκδοθεί μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα περιορίζεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού με μείωση δαπανών που θα ορίζονται σε αυτό.

3. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει και δεν έχει εκδοθεί το Διάταγμα η δημοσιονομική προσαρμογή θα επέρχεται αυτόματα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην έκθεση, από την 1η Ιουνίου, του ιδίου έτους με μείωση κατά ίσο ποσοστό του συνόλου των δαπανών όλων των κατηγοριών του εκτελούμενου προϋπολογισμού. Αυτή η κατηγορία μέτρων θα ισχύει τουλάχιστον έως τις 31 Μαίου του επομένου έτους, εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν με άλλα μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Από τη μείωση θα εξαιρούνται, κυρίως:

Δαπάνες απορρέουσες από αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεωνΔαπάνες ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, χρήσης φυσικού αερίουΔαπάνες συντήρησης επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφώνΤο σύνολο των δαπανών υγείαςΔαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και παιδιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση ή παιδιά που σπουδάζουν μακριά από την κατοικία τουςΔαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημαΔαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων ΕπενδύσεωνΔαπάνες για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και το σύνολο των δαπανών της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων.

4. Εάν η αρνητική απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση του 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα.

Για απόκλιση 0,26% - 0,75% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα 0,5% του ΑΕΠΓια απόκλιση 0,76% - 1,25% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα 1% του ΑΕΠΓια απόκλιση 1,26% - 1,75% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα 1,5% του ΑΕΠΓια απόκλιση 1,76% - 2,25% του ΑΕΠ λαμβάνονται μέτρα 2% του ΑΕΠ.

5. Εάν ληφθούν τα μέτρα έως τον Ιούνιο μιας χρονιάς, με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, θα μπορούν να αντικαθίστανται με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, και με αύξηση των εσόδων, υπό τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Αυτά τα μέτρα θα ισχύουν μέχρι να λήξει το Μνημόνιο.

6. Η εφαρμογή του «κόφτη» θα μπορεί να επανεξεταστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις που δεν ανάγονται σε ευθύνη του δημοσίου όπως φυσική καταστροφή ή ανωτέρας βίας με επίπτωση άνω του 0,5% του ΑΕΠ κατόπιν διαβούλευσης με τους πιστωτές και σε περίπτωση υστέρησης της αύξησης του ΑΕΠ άνω του 0,5%.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα