Μπάχαλο και με τις αποδείξεις

Απίστευτα καραγκιοζιλίκια του υπουργείου Οικονομικών προκαλούν σύγχυση σε εκατομμύρια Έλληνες. Η υπόθεση με τις αποδείξεις κι αν αυτές θα ισχύουν για την έκπτωση φόρου προκαλεί γέλιο αλλά και κλάμα για την τραγωδία της κυβέρνησης.

Το απόγευμα το υπουργείο, δηλαδή ο Αλεξιάδης που έχει καταντήσει ο υπουργός των τηλεπαράθυρων, διέρρεε ότι οι χάρτινες αποδείξεις θα ισχύουν και πρέπει να τις έχουν οι πολίτες ώστε να χτίσουν

το αφορολόγητο του 10% των συνολικών εισοδημάτων του 2015.

Αν και η κυβέρνηση γνώριζε από τις αρχές της χρονιάς ότι υπάρχει κενό στο νόμο, εντούτοις δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε. Ο κόσμος μάζευε αποδείξεις για καλό και για κακό περιμένοντας πότε θα σοβαρευτεί η κυβέρνηση για να τους πει τι θα κάνουν.

Λίγες ώρες μετά, ο «τηλεπαραθυράκιας» υπουργός, βλέποντας ότι τον κατακρίνουν επειδή δεν έκανε τίποτε τόσο καιρό, αποφάσισε να καταργήσει τον... εαυτό του. Να διαψεύσει όσα ο ίδιος διέρρεε και να ανακοινώσει ότι δεν θα ισχύσει τελικά ο κωδικός για τις αποδείξεις. Όσοι μάζευαν λοιπόν αποδείξεις δεν θα τις χρειαστούν και τζάμπα ο κόπος τους.

Το χάος αυτό δεν είναι το μοναδικό. Μόλις χθες ο ίδιος υπουργός διέρρεε ότι σκέφτεται την αναδρομική φορολόγηση των εισοδημάτων του 2015 με αλλαγή των συντελεστών. Βγήκε και το διέψευσε και ορκιζόταν ότι δεν το είπε ποτέ αλλά η σύγχυση είχε ήδη προκληθεί. Ο κόσμος δεν ξέρει τι να περιμένει, τι φόρους θα πληρώσει, πώς θα αντιμετωπιστεί από την εφορία.

Αλλά και στο θέμα του ασφαλιστικού, τι να πει κανείς; Από μέρα σε μέρα διαρρέουν και άλλο μέτρο για να μη μειωθούν οι συντάξεις. Τώρα λένε ότι θα αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές 1,5% στους εργοδότες και 0,5% στους εργαζόμενους. Δηλαδή θα μειώσουν εμμέσως τους μισθούς και θα αυξήσουν την ανεργία καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Είτε θα μετακυλήσουν τη ζημιά στους εργαζόμενους, είτε θα διώξουν υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση δείχνει να τα έχει χαμένα σε μείζονα θέματα. Δεν μπορεί να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει και ποια μέτρα να λάβει. Συνεχίζει να λειτουργεί με βάση την εικόνα της στον κόσμο. Κάνει δήθεν πόλεμο στο ΔΝΤ ή στον Σόιμπλε και δεν έχει ένα plan B σε περίπτωση που ζορίσουν τα πράγματα.

Πρέπει να λάβει μεγάλες αποφάσεις για το φορολογικό και το ασφαλιστικό αλλά δεν τολμά να σπάσει αυγά. Πρόκειται για τσίρκο όπου ο καθένας κάνει ότι του καπνίσει, μετά διαψεύδει, έπειτα ξαναδιαρρέει άλλα και στο τέλος δεν κάνει τίποτε. Εκτός από ένα μάτσο ανίκανοι είναι και επικίνδυνοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα