Αβέβαιο το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

12:13 1/4/2012 - Πηγή: Antinews

Κινούμενη άμμο θυμίζει το πολιτικό σκηνικό λίγες μόλις μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Οι προβλέψεις είναι αβέβαιες και οι εκτιμήσεις αποτελούν ρίσκο καθώς κανείς δεν ξέρει -ούτε καν οι ειδικοί των δημοσκοπήσεων- πού τελικά θα «καθίσει» το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν διαμορφώνονταν ακόμα τάσεις τόσο κοντά στις κάλπες και υπογραμμίζουν ότι δύο σημαντικοί παράγοντες θα ξεκλειδώσουν το μυστικό της αυτοδυναμίας: το ποσοστό της αποχής και η υψηλή απροσδιόριστη στάση.

Σ’ αυτό το κλίμα πρωτοφανούς ρευστότητας, οι συσπειρώσεις

και μετακινήσεις των δύο κύριων κομμάτων που είχαν συγκεντρώσει αθροιστικά το 77,4% των έγκυρων ψήφων στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2009 (43,9% το ΠΑΣΟΚ και 33,5% η Ν.Δ.) δίνουν σήμερα τον τόνο των τάσεων. Κύριο όμως χαρακτηριστικό είναι η αμφισημία που προκύπτει ως προς το ποιες είναι οι πραγματικές τάσεις.

Διαφορετικές εταιρίες δημοσκοπήσεων καταγράφουν διαφορετικά στοιχεία, με σημαντική απόκλιση μεταξύ τους, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο ακόμα και τα στοιχεία ερευνών των ίδιων εταιριών να αποκλίνουν σημαντικά από εβδομάδα σε εβδομάδα, γεγονός που επιτείνει τη σύγχυση και τις διαστάσεις της «κινούμενης άμμου» για την οποία μιλούν οι ερευνητές των δημοσκοπήσεων.

Εστιάζοντας στην τωρινή συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Ν.Δ., όπως προκύπτει από δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν πριν από μία εβδομάδα, της εταιρίας MRB και της εταιρίας Marc, προκύπτει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της MRB, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ. καταγράφεται στο 61,5% με το 12,1% να καταχωρίζεται στην απροσδιόριστη στάση (αναποφάσιστοι, αποχή, άκυρο, λευκό) ενώ περίπου 1 στους 4 (26,4%) δηλώνει ότι μετακινείται σε άλλο κόμμα. Σχεδόν αντίστοιχη μετακίνηση (27,5%) καταγράφεται και στα στοιχεία της εταιρίας Marc, όπου διαφέρει όμως σημαντικά το ποσοστό συσπείρωσης (43,4%), όπως φυσικά και η απροσδιόριστη στάση η οποία εμφανίζεται στο πολύ ψηλό 29,1%.

Το πιθανότερο, σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, είναι βέβαια η υψηλή απροσδιόριστη στάση να «κρύβει» ένα αξιόλογο ποσοστό που εκ των πραγμάτων θα συσπειρωθεί ξανά στη Ν.Δ. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η Ν.Δ. φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες απώλειες προς το νέο κόμμα του Πάνου Καμμένου και ακολουθούν η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη με 3,1% ή 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 4,5% ή 2,2%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,8% ή 2,2% και ο ΛΑ.Ο.Σ. με μόλις 1,4% ή 1,1%. Διάφορα άλλα κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι κ.λπ.) συγκεντρώνουν αθροιστικά την προτίμηση του 8,5% ή 6,2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Σημαντικές «διαφωνίες» ανάμεσα στις δύο εταιρίες υπάρχουν και στην καταγραφή της αντίστοιχης διασποράς των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Marc, το εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται περίπου τριχοτομημένο ανάμεσα στη συσπείρωση (29,3%), στην απροσδιόριστη στάση (35,5%) και τις μετακινήσεις (35,2%). Στην έρευνα της MRB, αντίθετα, το μισό εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ (49%) εμφανίζεται να

Keywords
Τυχαία Θέματα