Ο Γ. Σταθάκης εξευτελίζει τον ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος

Μπορεί ο Χριστόδουλος Ξηρός να μη μας αφήνει να παρακολουθήσουμε τις υπόλοιπες εξελίξεις, ωστόσο, συμβαίνουν πράγματα και θαύματα. Κι αν αυτό που είπε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, δεν είναι απλά στροφή στο ρεαλισμό ολόκληρου του κόμματος, τότε έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη απόδειξη ότι στην Κουμουνδούρου δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Ο βουλευτής, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο» υπολόγισε ότι το επαχθές χρέος

της χώρας είναι μόλις 5% του ΑΕΠ. Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο. «Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί», διευκρίνισε.

Με απλά λόγια, μόλις 10 δισ. ευρώ περίπου είναι το επαχθές χρέος για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ζητήσει μονομερή ακύρωσή του ή ακόμη και συμφωνία με τους δανειστές. Το υπόλοιπο 90% και πάνω αφορά σε δημόσιο χρέος των αγορών κι εκεί δεν μπορεί να γίνει καμιά διαγραφή! Με μια φράση ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει κουρελόχαρτο ολόκληρη την επικοινωνιακή τακτική του κ. Τσίπρα και των υπολοίπων που μας έχουν «φλομώσει» στο ψέμα ότι θα μπορέσουν να διαγράψουν το χρέος, ότι θα σκίσουν τα μνημόνια και άλλες τέτοιες ανοησίες.

Χρειάστηκε απλά ένας σοβαρός άνθρωπος για να εξευτελίσει ένα ολόκληρο κόμμα που «πουλάει» στον ελληνικό λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εκτός κι αν ο κ. Σταθάκης είναι βουλευτής της… κυβέρνησης που λέει ακριβώς τα ίδια.

«Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, αμέσως μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τη δήλωση του Γιώργου Σταθάκη.

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (σημείο 13.2) προβλέπει «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».

«Θα περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμά τους και – μονομερώς – θα ‘διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους’ ή ‘μόνον το 5%’ », συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ.Κεδίκογλου ότι «διαβάζει για μια ακόμη φορά επιλεκτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

«Τον συγχωρούμε. Απλώς, για την επόμενη φορά, καλό θα είναι να γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως «επαχθές» ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάκαμψη της οικονομίας» διευκρίνισε το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου και επισήμανε:

«Εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερωθεί σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις για το ζήτημα του χρέους, το οποίο έχει αυξηθεί σε σχέση με την προ μνημονίου εποχή, ας ενημερώσει και τον ελληνικό λαό».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δίνοντας νέα απάντηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση του κ. Σταθάκη, δήλωσε ότι “είναι αλήθεια ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε τις ‘θέσεις’ του ΣΥΡΙΖΑ” και υπέβαλλε τις εξής δύο ερωτήσεις:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μόνον το ‘επαχθές’ ή το ‘μεγαλύτερο μέρος’ του χρέους που αναγνωρίζει ως νόμιμο; Η ‘μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους’ που ζητά, τελικά αφορά μόνον το 5%, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης;”, ρώτησε ο κ. Κεδίκογλου.

«Θα παρακαλούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν δεν προλαβαίνει να διαβάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να διαβάζει τις ανακοινώσεις που απαντούν στις δικές του δηλώσεις» ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον παραπέμπουμε στην προηγούμενη μας ανακοίνωση, με την ελπίδα ότι στον ελεύθερο του χρόνο θα μας εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης για το χρέος. Εκτός αν θέλει να απευθυνθούμε απευθείας στον κ. Σόιμπλε» σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα