Άρση του εμπάργκο για την πώληση όπλων στη Συρία

Φωτο: Telegraph

Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν τις αντίθετες απόψεις, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να μην ανανεώσουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, διατηρώντας παράλληλα όσες κυρώσεις έχουν επιβάλλει εναντίον του καθεστώτος Άσαντ. Όπως διευκρίνισαν πάντως, δεν υπάρχει άμεση απόφαση για αποστολή όπλων προς τους αντάρτες. Tις εξελίξεις στη Συρία συζήτησαν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον

Κέρι στη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Η απόφαση που ελήφθη ικανοποιεί κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, που επί μήνες ζητούσαν να δοθεί η δυνατότητα παροχής όπλων προς τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίλιαμ Χέιγκ μετά το τέλος της συνεδρίασης έκανε λόγο για σωστό αποτέλεσμα επειδή στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη προς το καθεστώς Άσαντ. Δήλωσε πάντως ότι η Βρετανία δεν σκοπεύει να στείλει «αμέσως» όπλα προς τους αντάρτες. Η άρση του εμπάργκο «μας δίνει την ευκαιρία να το πράξουμε εάν η κατάσταση επιδεινωθεί», είπε.

Η απόφαση ελήφθη μετά από πολύωρη συνεδρίαση και δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών των 27, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές και αυτό γιατί αρκετές χώρες, όπως η Αυστρία και η Τσεχία, ήταν κατηγορηματικά αντίθετες με την άρση του εμπάργκο. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον είπε ότι η παροχή όπλων «που προορίζονται για την προστασία των αμάχων» υπόκειται σε ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις, ιδίως όσον αφορά τους ελέγχους, έτσι ώστε να «μην μπορούν να πέσουν στα χέρια των ριζοσπαστικών ομάδων».

guardians

Keywords
Τυχαία Θέματα