ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Οι βουλευτές αντί να ακούσουν πως θα σκίσουν το Μνημόνιο, άκουσαν πως θα ασκήσουν το Μνημόνιο

(Ανανεωμένο)Στόματα ερμητικά κλειστά θυμίζει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με σοβιετική πειθαρχία οι περισσότεροι βουλευτές δεν βγάζουν λέξη για όσα γίνονται στο εσωτερικό της «Γερουσίας» του Κοινοβουλίου.

Παρόλα αυτά διάχυτο ήταν το κλίμα προβληματισμού που επικρατούσε και επικρατεί. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση οι βουλευτές άκουσαν περισσότερο από μία ώρα τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να βαφτίσει το ψάρι-κρέας και να δικαιολογήσει

βήμα προς βήμα πως φτάσαμε από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στο Μνημόνιο της Τρόικας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλώθηκε περισσότερο στο να εξηγήσει πως έφτασε η κυβέρνηση σε αυτήν την συμφωνία και όχι γιατί δεν υλοποιεί όσα υποσχέθηκε. Και κυρίως πότε θα κάνει αυτά που υποσχέθηκε.

Αντί λοιπόν να ακούσουν τον Αλέξη Τσίπρα να τους εξηγεί πως θα «σκίσουν το Μνημόνιο» τον άκουσαν με ανοιχτό το στόμα να υπερθεματίζει στο πως «θα ασκήσουν το Μνημόνιο».

Και προφανώς η διάλεξη του Πρωθυπουργού ακούστηκε περισσότερο ως «υποχώρηση», «ταπεινωτική συνθηκολόγηση» και «επώδυνος συμβιβασμός».

«Όποιος διαφωνεί με τη συμφωνία να το δηλώσει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του και πρότεινε στο τέλος της ομιλίας του να γίνει ψηφοφορία.

Να λοιπόν γιατί ο κ. Τσίπρας προεκλογικά επέβαλλε στους βουλευτές του να υπογράψουν την παραίτησή τους αν διαφωνούν με κάποιο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Εκείνο που εκνεύρισε ακόμη περισσότερο τους βουλευτές ήταν η φράση του Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη πως «η συμφωνία είναι γραμμένη με δημιουργική ασάφεια ώστε να παρέχει περιθώρια».

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και φαίνεται πως δεν έπεισε τους βουλευτές.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα βουλευτή επαρχίας που τόνιζε στους δημοσιογράφους την έντονη δυσαρέσκειά του «για το γεγονός πως πρέπει να επιστρέψει στο χωριό του και να τους πει για τα 751 ευρώ, τα κόκκινα δάνεια, τα ληξιπρόθεσμα χρέη το αφορολόγητο των 12.000».

Ζητήματα που όπως φάνηκε και από την ομιλία του κ. Τσίπρα παραπέμπονται στις καλένδες.

Έντονη ήταν η δυσαρέσκεια για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως για το Ελληνικό.

Η αρμόδια υπουργός κ. Νάντια Βαλαβάνη είπε σε δημοσιογράφους πως «θα πρέπει να δούμε τις ρήτρες που ισχύουν πάνω στη συμφωνία και σε κάθε περίπτωση θα φέρουμε το θέμα στη βουλή».

Εκείνος που για ακόμη μια φορά επιτέθηκε σφόδρα στην ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ήταν ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Είπε με νόημα: «Δε μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα των δανειστών. Η επιστολή Βαρουφάκη μου θυμίζει περισσότερο τη γλώσσα των δανειστών παρά τη δική μας».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Π.Λαφαζάνης ήταν ακόμη πιο οξύς λέγοντας «Το πλαίσιο που επέλεξε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί δε μοιάζει καθόλου με το προεκλογικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης», εισπράττοντας την αποδοχή μεγάλου κομματιού της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Άφησε σαφείς αιχμές προς τον Πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας πως «δεν είχε συζητηθεί καθόλου αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο εντός του κυβερνητικού συμβουλίου»

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει από τις 11 και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ενδεικτικό του θερμού κλίματος και των έντονων διαφωνιών.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα