Αποκαλύπτεται το κρυφό Μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ

Προαναγγελία νέας θύελλας για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, ακίνητη περιουσία, επιχειρήσεις και ιδιωτική κατανάλωση αποτελούν οι επισημάνσεις και οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και το οποίο συνοδεύει την επικύρωση του 6ου Μνημονίου.

Η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη συμφωνήσει με την Τρόικα από τις 31-10-2011 πρόσθετα επώδυνα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποτυχία των προηγούμενων Μνημονίων και να αντισταθμιστεί η «μαύρη τρύπα» των 5,5 δισ. ευρώ στο έλλειμμα του 2011 που θα κληροδοτηθεί στον Προϋπολογισμό του 2012.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ΔΝΤ παρουσιάζονται οι δεσμεύσεις που ανέλαβε στα τέλη Οκτωβρίου 2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

* να προχωρήσει εντός του 2012 σε καταργήσεις απαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και στον ΦΠΑ, σε κατάργηση αφορολόγητου ορίου και σε αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα,

* να επιβάλει μειώσεις μισθών στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς, στους δικαστές και τους λοιπούς δημόσιους λειτουργούς,

* να περικόψει εκ νέου συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, καθώς και παροχές Υγείας.

Το ΔΝΤ αποκαλύπτει επίσης ότι ενδέχεται να επανεξεταστεί και το επίπεδο του κατώτατου μισθού, το οποίο, όπως αναφέρει, έχει αυξηθεί και είναι σχετικά υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες.

Έμειναν πίσω
Το Ταμείο επισημαίνει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν, όπως είναι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης, η εγκατάσταση ελεγκτών στα υπουργεία για τον έλεγχο της δημοσιονομικής διαχείρισης, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εφαρμογή του θεσμού των επιχειρησιακών συμβάσεων και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση:

* Οι έλεγχοι των φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία έχουν μείνει πίσω και δεν ακολουθούν το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

* Οι δεσμεύσεις που αφορούν στη βελτίωση της δημοσιονομικής διοίκησης υλοποιούνται αργά. Η δημιουργία νέων Διευθύνσεων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και ο διορισμός μόνιμων ελεγκτών διαχείρισης στα αρμόδια υπουργεία έχουν βυθιστεί σε σημαντικές διοικητικές καθυστερήσεις.

* Τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων προχωρούν, αλλά οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου γίνονται με αργό ρυθμό. Τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανήλθαν σε 390 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, σημαντικά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα των 1,7 δισ. ευρώ. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες στις αγορές, με τις τιμές αρκετών δημόσιων επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων να έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 50% από την έναρξη του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος

Keywords
Τυχαία Θέματα