Απέραντο hot spot προσφύγων η Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποιεί τη συμφωνία του Δουβλίνου με την Ελλάδα και από τα μέσα Μαρτίου οι εταίροι θα μας στέλνουν πίσω παράνομους μετανάστες, που μέσω της ελληνικής επικράτειας πέρασαν και συνελήφθησαν σε άλλα κράτη μέλη.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη χώρα μας, δεδομένου ότι στην ουσία οι εταίροι ενώ οφείλουν να μας παίρνουν 30.000 πρόσφυγες τον χρόνο, όχι μόνο δεν το έχουν κάνει αλλά θα μας στείλουν κι άλλους.

Η Κομισιόν με τη χθεσινή της πρόταση στην ουσία τερματίζει μια «ασυλία» που είχε η χώρα μας από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε απαγορεύσει τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα, γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν τόσο σε υποδομές όσο και στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Τη ίδια στιγμή οι ανατολικές χώρες αρνούνται να αποδεχθούν την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου. Η πρόταση αυτή προβλέπει μια ισόρροπη κατανομή των βαρών, ενώ το σημερινό καθεστώς τιμωρεί στην ουσία τις χώρες πρώτης εισόδου, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τη χθεσινή πρόταση της Επιτροπής για την επανενεργοποίηση του Δουβλίνου, οι επιστροφές δεν θα αφορούν ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ενώ για κάθε επιστροφή θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους και των ελληνικών αρχών.

Bρυξέλλες, Νίκος Μπέλλος-eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα