Βερολίνο: Απειλεί τη Μέρκελ η αριστερά;

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας έχει πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης στην πόλη του Βερολίνου ως επικεφαλής μιας πρωτοποριακής συμμαχίας που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ανακατατάξεις στην εθνική πολιτική. Το SPD συμφώνησε σε έναν τριμερή συνασπισμό αυτή την εβδομάδα, που περιλαμβάνει το πιο αριστερό κόμμα Linke, καθώς και το κόμμα των Πρασίνων. Είναι η πρώτη φορά που το SPD, που σε εθνικό επίπεδο είναι εταίρος του συνασπισμού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ,

συμφώνησε να ηγηθεί μιας τέτοιας συνεργασίας, που είναι γνωστή στους Γερμανούς ως "Κόκκινοι-Κόκκινοι-Πράσινοι", από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων.

Παρά τη συμφωνία να συνεργαστούν στο Βερολίνο, τα τρία κόμματα έχουν μακροχρόνιες διαφορές που θα τους αποτρέψουν σχεδόν σίγουρα από το να σχηματίσουν μια εθνική κυβέρνηση. Όμως, η συμφωνία του Βερολίνου τονίζει το πώς η γερμανική πολιτική αλλάζει πριν από τις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους, στον απόηχο της κρίσης των προσφύγων και την άνοδο του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AFD).

"Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για κεντρικά ζητήματα που χωρίζουν το SPD, το Linke και τους Πράσινους σε εθνικό επίπεδο", δήλωσε ο καθηγητής Hajo Funke του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου. "Αλλά αν μπορούν να συνεργαστούν σε περιφερειακό επίπεδο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να συζητήσουν και εκπρόσωποι των τριών κομμάτων".

Σε συνδυασμό, τα κόμματα "Κόκκινοι-Κόκκινοι-Πράσινοι" έχουν 320 έδρες στην Bundestag, σε σύγκριση με 311 για τον συνασπισμό CDU/CSU της Μέρκελ. Όμως, λόγω των σημαντικών διαφορών με το Linke, το Αριστερό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες ποτέ δεν εξέτασαν σοβαρά τη δημιουργία του δικού τους συνασπισμού μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές το 2013. Αντ' αυτού, πήγαν σε ένα "μεγάλο συνασπισμό" με την Μέρκελ. Έχοντας επίγνωση της δυνητικής απειλής από την αριστερά στη γερμανική πολιτική, η Μέρκελ δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών αυτήν την εβδομάδα: "Πρέπει να είμαστε τόσο ισχυροί ώστε να αποκλειστούν".

Το Αριστερό Κόμμα, που δημιουργήθηκε μετά το 1990 από τα ερείπια του κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, έχει από καιρό κατηγορήσει τους Σοσιαλδημοκράτες ότι θέτουν σε κίνδυνο τις αριστερές αρχές για χάρη της εξουσίας. Η Αριστερά θέλει ριζική αναδιάρθρωση της ΕΕ, διάλυση του ΝΑΤΟ, φιλία με τη Ρωσία και να δοθεί τέλος σε ξένες στρατιωτικές αποστολές. Στο εσωτερικό, θέλει μια τεράστια επέκταση του προϋπολογισμού κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, έχει αποκλείσει συνεργασία με την Αριστερά. Αλλά με το SPD να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, έχει αντιμετωπίσει τις εκκλήσεις από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος για να ερευνήσει εκ νέου το ενδεχόμενο μιας συνεργασία "Κόκκινων-Κόκκινω-Πράσινων". Αξιωματούχοι του SPD που ευνοούν αυτήν την επιλογή κατηγορούν το κόμμα για τον συνασπισμό με την Μέρκελ για την πτώση τους στις δημοσκοπήσεις, με την υποστήριξη να φτάνει στα ιστορικά χαμηλά του περίπου 22 τοις εκατό. Υποστηρίζουν ότι μπροστά στην παγκοσμιοποίηση, την οικονομική ανασφάλεια, τον φόβο για του πρόσφυγες και την άνοδο του AFD, το SPD πρέπει να επιστρέψει στις κεντροαριστερές ρίζες του. Οι Πράσινοι επίσης δημιουργούν προβλήματα στο SPD με τις δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων - ένα θέμα στο οποίο συγκρούονται με τους Σοσιαλδημοκράτες που υποστηρίζουν τις περιοχές με ανθρακωρυχεία.

"Θεωρητικά, μια εναλλακτική λύση για έναν άλλο μεγάλο συνασπισμό [με την Μέρκελ] θα ήταν επιθυμητή από τον Γκάμπριελ" λέει ο καθηγητής Jürgen Falter του Πανεπιστημίου του Μάιντς. "Στην πράξη, θα ήταν δύσκολο". Η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι ο δεύτερος συνασπισμός "Κόκκινων-Κόκκινων-Πράσινων" που κυβερνά σε μία από τις 16 περιφέρειες της Γερμανίας. Στον πρώτο, που σχηματίστηκε στη Θουριγγία το 2014, επικεφαλής είναι η Αριστερά και όχι το SPD και έτσι θεωρείται λιγότερο ως ένα εθνικό προηγούμενο, από ό,τι ο συνασπισμός που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο.

Ενώ η άνοδος του AFD έχει κάνει τη συνεργασία πιο επιτακτική για κάποιους στην αριστερά, έχει επίσης καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη της εκλογικής επιτυχίας.

Με το AFD να αναμένεται να εισέλθει στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά το 2017 και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες να εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν, θα μπορούσαν να υπάρξουν επτά κόμματα στη Βουλή, αντί των πέντε που είναι τώρα, κάνοντας μια πλειοψηφία "Κόκκινων-Κόκκινων-Πράσινων" λιγότερο πιθανή. "Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν" λέει ο καθηγητής Falter. Ο προηγούμενος συνασπισμός του SPD στο Βερολίνο με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχασε στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα