Απειλεί πάλι ο Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο

22:21 6/5/2016 - Πηγή: Antinews

Η Τουρκία δεν θα αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της για να κερδίσει τα ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες, δήλωσε ο πρόεδρος της, αμφισβητώντας την προσφυγική συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας. "Η ΕΕ λέει 'θα αλλάξετε τον αντιτρομοκρατικό νόμο για τη βίζα" δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. "Με συγχωρείτε, αλλά θα πάρουμε τον δρόμο μας κι εσείς μπορείτε να πάρετε τον δικό σας".

Το ερώτημα τώρα είναι πώς η ΕΕ θα αντιδράσει σε αυτή την τελευταία απειλή για την αντιμετώπιση των προσφύγων,

που θεωρείται ως απαραίτητη για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Politico: "Έχουμε κλείσει μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση". Την Τετάρτη η Επιτροπή συνέστησε την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, σε αντάλλαγμα για τις διαβεβαιώσεις ότι η Άγκυρα θα πληροί ορισμένα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των βελτιωμένων μέτρων ασφαλείας και την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Τουρκία έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο" δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι "υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, ως επείγον θέμα". Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου και του Τίμερμανς, τις τελευταίες ημέρες υπερασπίστηκαν τη συμφωνία ανταλλαγής των προσφύγων με την Τουρκία, με το επιχείρημα ότι θα απαιτήσουν η Άγκυρα να υιοθετήσει σημαντικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το επιχείρημα αυτό είναι επίσης ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να κερδίσουν τους σκεπτικιστές ευρωβουλευτές, η έγκριση των οποίων απαιτείται προτού να θεσπιστεί η κατάργηση της βίζας.

Ερντογάν βάζει την Ευρώπη σε δοκιμασία", δήλωσε η ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σοφι Ιντ Βελντ, μέλος της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από την ομιλία του Τούρκου προέδρου την Παρασκευή. "Αυτή η 'συμφωνία' ήταν επισφαλής από την αρχή, και τώρα που ο Ερντογάν τραβά αποτελεσματικά την πρίζα, είναι σαφές ότι η μετάθεση των προβλημάτων μας δεν λειτουργεί". Η Ιντ Βελντ ζήτησε μια "πλήρως ανεπτυγμένη πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ το συντομότερο δυνατόν", για να αποφευχθεί "το να πρέπει να κάνουμε τα χατίρια των αυταρχικών ηγετών".

Η Επιτροπή είναι απίθανο να προχωρήσει με την προσφυγική συμφωνία αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει το νόμο κατά της τρομοκρατίας χωρίς την έγκριση του Βερολίνου. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία της συμφωνίας, όχι όμως και ο Ερντογάν. Η Γερμανία έχει λάβει πολύ λιγότερους πρόσφυγες απ' όταν έκλεισε η συμφωνία και, καθώς η χώρα διέρχεται μια λαϊκίστικη αναβίωση με φόντο το προσφυγικό, μια επανάληψη του μαζικού κύματος μετανάστευσης είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει η Μέρκελ.

Η κατάρρευση της συμφωνίας θα ανανεώσει αναπόφευκτα την διαβρωτική συζήτηση για το προσφυγικό τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη, εκθέτοντας για μια ακόμα φορά τις βαθιές διαφορές εντός της ΕΕ. Οι αναλυτές προειδοποίησαν απ' όταν επετεύχθη η συμφωνία τον Μάρτιο ότι η εξουσία της Τουρκίας να ελέγχει τον αριθμό των προσφύγων με προορισμό την Ευρώπη άφησε την ΕΕ σε δύσκολη θέση διαπραγμάτευσης. Ενώ η πρόσφατη διακοπή της προσφυγικής ροής στο Αιγαίο είναι μια καλή είδηση για την ΕΕ, υπογραμμίζει επίσης την επιρροή του Ερντογάν. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία αν η Ευρώπη δεν καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Η πιο πρόσφατη απειλή του Τούρκου ηγέτη μπορεί επίσης να επισημάνει ότι θέλει και άλλες παραχωρήσεις από την Ευρώπη, εικάζουν οι αξιωματούχοι.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη έχει ήδη δώσει πολλά. Ο κίνδυνος να υποχωρήσει η ΕΕ από τη θέση της σχετικά με το δίκαιο της τρομοκρατίας, είναι ότι ο Ερντογάν θα επανέλθει με νέες απαιτήσεις.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα