Ανυπολόγιστες οι ζημιές των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο

Δυστυχώς, όπως γράφαμε και χθες, τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Οι «εγκλωβισμένοι» της Λευκωσίας είναι πολλοί και ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές τους. Επιχειρηματίες έχουν λογαριασμούς που κουρεύονται, αδυνατούν να πληρώσουν μισθούς, δεν μπορούν να κάνουν εισαγωγές ή εξαγωγές, δεν είναι σε θέση να καταβάλουν διάφορα ποσά σε προμηθευτές ενώ επιταγές βρίσκονται

στον αέρα.

Η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα στην Κύπρο προκαλεί τρόμο στην Ελλάδα αφού κανείς δε γνωρίζει αυτή τη στιγμή το μέγεθος της ζημιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ύψος των ελληνικών εξαγωγών προς την Κύπρο ανήλθε το 2012 στα 1,3 δισ. ευρώ καθώς και ότι 1 στα 4 προϊόντα που εισάγει το νησί προέρχεται από την Ελλάδα.

Περισσότερες από 1.600 εταιρείες βρίσκονται σε κατάσταση πανικού και περιμένουν τις εξελίξεις ενώ η μία μετά την άλλη οι εισηγμένες βγάζουν ανακοινώσεις που ενημερώνουν για το πόσο εκτεθειμένες είναι. Για παράδειγμα, η Jumbo, μια υγιέστατη ελληνική εταιρεία είχε στις κυπριακές τράπεζες 58 εκατ. ευρώ κι ο ΟΤΕ 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη χώρα δραστηριοποιούνται πάνω από 100 μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων (χωρίς να υπολογίζονται οι μικρότερες), μεταξύ των οποίων πέντε τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς), η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines, η Coca Cola 3E, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Folli-Follie, o OΠΑΠ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, το σύνολο των ελληνικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (επενδυτική θέση) ξεπερνάει τα 3,1 δισ. ευρώ.

Οι… άτυχοι επιχειρηματίες θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την Κύπρο, ωστόσο, μετά το κούρεμα ακολουθεί μεγάλη ύφεση και ανεργία στο νησί κάτι που σημαίνει βουτιά της κατανάλωσης. Άρα και μείωση των εξαγωγών από την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα